ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έκαναν τον σεσημασμένο ψεύτη Τόνι Μπλερ ιππότη!

Έκαναν τον σεσημασμένο ψεύτη Τόνι Μπλερ ιππότη!, Όλγα Μαύρου

Πολλές αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι η βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσισε να δώσει τον τίτλο του ιππότη στον Τόνι Μπλερ. Παρεμπιπτόντως η Ελισάβετ το έκανε μάλλον για να μην αφήσει δυσάρεστες εκκρεμότητες στον διάδοχό της, αφου καθυστέρησε επί 14 χρόνια να απονείμει τον τίτλο στον πρώην πρωθυπουργό, λόγω της σύγκρουσής της σε πολλά ζητήματα με τον Τόνι Μπλερ. Όλοι οι άλλοι πρωθυπουργοί της χώρας ως τότε έπαιρναν τον τίτλο την χρονιά που αποσύρονταν από την πρωθυπουργία.

Το ότι τιμήθηκε ως Sir ο Τόνι Μπλερ, πρώην ηγέτης των Εργατικών, έγινε δεκτό με πολύ άσχημα σχόλια όσων θυμούνται ότι ακολουθώντας πιστά τις επιταγές των ΗΠΑ και ενώ γνώριζε ότι δεν τεκμηριώνονταν οι κατηγορίες για πυρηνικά και χημικά στο Ιράκ, συμμετείχε στην εκεί εισβολή. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε καμία έκθεση που να δικαιολογεί την αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Τον κατηγορούν για πρόκληση θανάτων αμάχων αλλά και ως υπαίτιο ενός πρωτοφανούς (τότε) προσφυγικού κύματος.

Ο Τόνι Μπλερ ως ηγέτης των Εργατικών, το οδήγησε σε τρεις συνεχόμενες νίκες και υπηρέτησε ως πρωθυπουργός επί μια δεκαετία, έως ότου παραιτήθηκε για να τον διαδεχθεί ο Τζορτζ Μπράουν στην μεταβατική κυβέρνηση. Τυπικά παραιτήθηκε επειδή στις τελευταίες εκλογές η νίκη των Εργατικών ήταν οριακή και ανέλαβε την ευθύνη για τη συρρίκνωση των ψήφων ως ηγέτης του κόμματος. Ουσιαστικά ένας βασικός λόγος ήταν η μεγάλη πτώση της δικής του, προσωπικής δημοτικότητας.

Ο Μπλερ παραιτήθηκε ουσιαστικά κυρίως λόγω της εξωτερικής πολιτικής που ασκούσε και που χαρακτηριζόταν από πολλούς ως δουλική προς τις ΗΠΑ. Επίσης έπαιξε ρόλο ο μεγάλος αριθμός Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και βεβαίως η βαριά σκιά ότι παραπλάνησε συνειδητά λαό και κοινοβούλιο για να νομιμοποιήσει την αναιτιολόγητη –όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε– εισβολή στο Ιράκ.

Τον αποκαλούν εγκληματία πολέμου

Επίσης τον κατηγορούν για τους στενούς δεσμούς που είχε με τον Καντάφι αλλά και για τις πληροφορίες ότι σχεδίαζε την ανατροπή του ηγέτη της Ζιμπάμπουε. Μάλιστα θεωρείται ότι είχε ζητήσει και την σύμπραξη των Νοτιοαφρικανών σε μια προσπάθεια ανατροπής του Μουγκάμπε, με αφορμή το ότι η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε έκανε αναδασμό στα τεράστια τσιφλίκια των λευκών χωρίς αποζημιώσεις και τα μοίραζε στους ντόπιους «προκαλώντας χάος στην οικονομία» όπως τότε έλεγε ο Μπλερ.

Η εισβολή στο Ιράκ στηρίχθηκε υποτίθεται σε μια έκθεση του 2003, αλλά αυτή εξαρχής αμφισβητήθηκε. Το 2016 ολοκληρώθηκε μια ενδελεχής έρευνα επί του θέματος, η οποία έδειξε ότι ο Μπλερ είχε πει ψέματα. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και επέμεινε ότι μπορεί κάποια πράγματα να μην ήταν απολύτως ακριβή, αλλά σε γενικές γραμμές η απόφαση για εισβολή στο Ιράκ ήταν σωστή.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2016, ναι μεν ο Σαντάμ Χουσεϊν ήταν δικτάτορας, αλλά η εισβολή σε άλλη χώρα από βρετανικά στρατεύματα ήταν πρωτοφανής στα χρονικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αναιτιολόγητη. Ο τότε Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεϊν εκτιμάται ότι δεν αποτελούσε άμεση απειλή και ότι η εισβολή έγινε βάσει «πληροφοριών προβληματικής αξιοπιστίας».

Άλλοι το έθεσαν πιο σκληρά, ότι οι αρχικές πληροφορίες ήταν σωστές και ακριβείς, αλλά ότι ο Μπλερ τις παραποίησε πιέζοντας τις μυστικές υπηρεσίες να αλλάξουν σημεία της έκθεσής τους για να νομοποιηθεί η εισβολή. Στο Twitter γράφουν «Aν αποσταθεροποιώντας μια ολόκληρη περιοχή με προσχήματα και συμβάλλω στο σχηματισμό του επόμενου ISIS, θα γίνω κι εγώ ιππότης;» και «Είναι ντροπή του έθνους να γίνεται ιππότης ο Μπλερ, ένας εγκληματίας πολέμου» και «Ζούμε σε μια εποχή που τελικά επιβραβεύει τους πιο διεφθαρμένους και τους πιο ανάξιους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx