Ποιoυς ασθενείς στέλνει ο Covid στις ΜΕΘ
05/01/2022Αμερικανική έρευνα, που συγκέντρωσε στοιχεία από 181 νοσοκομεία και 29.040 νοσηλευθέντες ασθενείς, διαπίστωσε ότι στο σύνολο των ατόμων που χρειάσθηκαν νοσηλεία σε εντατική, τα πρωτεία κρατούν όσοι πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο. Συγκεκριμένα, έχουν 11% περισσότερες πιθανότητες να διασωληνωθούν σε σύγκριση με άλλους ασθενείς και 4% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη μάχη.
Το μεταβολικό σύνδρομο έχει τέσσερα κριτήρια, όμως, ακόμα κι αν κάποιος έχει μόνον τα δύο από αυτά, και πάλι κινδυνεύει περισσότερο από τον μέσο ασθενή. Ως μεταβολικό σύνδρομο ορίζεται η συνύπαρξη παχυσαρκίας, διαβήτη ή προδιαβήτη, υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας. Οι ερευνητές συνέκριναν την πορεία νοσηλείας 29.040 ασθενών, εκ των οποίων 5.069 είχαν μεταβολικό σύνδρομο.
Οι ασθενείς νοσηλεύθηκαν από το Φεβρουάριο του 2020 μέχρι το Φεβρουάριο του 2021. Οι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο συγκρίθηκαν προς τους άλλους ασθενείς που είχαν παρόμοιο προφίλ ηλικίας. Το ποσοστό εκείνων που παρουσίασαν σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια αυξάνεται με κάθε προστιθέμενο παράγοντα από τους τέσσερις που προαναφέρονται.
Οι ερευνητές εξέτασαν και εκείνους που δεν έχουν μεταβολικό σύνδρομο, αλλά έχουν έναν από τους παράγοντες του. Δηλαδή συνέκριναν κάθε παράγονταν έναν-έναν προς εκείνους που δεν είχαν κανέναν από τους τέσσερις. Αν κάποιος έχει μόνο ένα κριτήριο (δηλαδή μόνο πάχος ή μόνο προδιαβήτη ή μόνο υπέρταση ή μόνο δυσλιπιδαιμια) οι πιθανότητες να παρουσιάσει σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια αυξάνονταν κατά 10%.
Αν έχει κάποιος και τα τέσσερα ή μόνο ένα
Αν είχε και δεύτερο παράγοντα από τους τέσσερις, π.χ. υπέρταση, αυξάνονταν κατά 15%, αν είχε τρία κριτήρια (οπότε πλέον θεωρείται ότι έπασχε από το μεταβολικό σύνδρομο) αυξάνονταν στο 19% και αν είχε και τα τέσσερα οι πιθανότητες για αναπνευστική δυσχέρεια έφθαναν το 24%. Η παρουσία μεταβολικού συνδρόμου συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για εισαγωγή στη ΜΕΘ (κατά 12%) και για διασωλήνωση (κατά 11%)
Ένα παράδοξο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι παχύσαρκοι που δεν αντιμετωπίζουν, όμως, κανέναν άλλο παράγοντα μεταβολικού συνδρόμου (δηλαδή είναι μεν υπέρβαροι, αλλά χωρίς διαβήτη, ή δυσλιπιδαιμία ή υπέρταση) είχαν καλύτερη πρόγνωση από εκείνους που είχαν “απλώς” υπέρταση ή μόνο δυσλιπαιδαιμία.
Συνέκριναν δηλαδή τους παράγοντες κινδύνου ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή όχι μεταβολικού συνδρόμου και θέλησαν να δουν αν οι υπερτασικοί κινδυνεύουν περισσότερο ή λιγότερο από τους διαβητικούς ή όσους έχουν χοληστερίνη. Εκείνο που διαπίστωσαν ως προς τους θανάτους, είναι ότι κατά σειρά χειρότερη πρόγνωση έχουν οι υπερτασικοί, οι διαβητικοί / προδιαβητικοί, οι δυσλιπιδαιμικοί και τελευταίοι οι παχείς.