Στο κόκκινο τα νοσοκομεία – Αμήχανες οδηγίες από ΕΟΔΥ
06/01/2022Μεγάλος αριθμός εισαγωγών καταγράφηκε για δεύτερο συνεχές 24ωρο, με 593 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 430 ασθενείς την ημέρα. Τα κρούσματα είναι λιγότερα από χθες και έφθασαν τα 33.716 αλλά σε αυτό έπαιξε ρόλο και η σημερινή αργία στα ιδιωτικά εργαστήρια.
Αυξημένες είναι και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ, αλλά όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, ο ΕΟΔΥ αρνείται να γνωστοποιήσει τις ημερήσιες εισαγωγές σε ΜΕΘ και αναφέρει πόσοι είναι διασωληνωμένοι, κάτι που δεν βοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων, γιατί δεν γνωρίζουμε αν οι νεκροί που ανακοινώνονται κάθε μέρα νοσηλεύονταν εντός ή εκτός ΜΕΘ.
Σήμερα ανακοινώθηκε ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 639, δηλαδή 100 περισσότεροι από όσοι κατά μέσο όρο το Δεκέμβριο και 200 περισσότεροι από όσοι κατά μέσο όρο το Νοέμβριο. Αυτή η σύγκριση δεν ξεκαθαρίζει το πόσοι έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ με Όμικρον, αλλά δείχνει ότι υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση στις διασωληνώσεις. Μέχρι πριν από 4 μέρες η πολιτεία δήλωνε ότι σε ΜΕΘ δεν έχει εισαχθεί κανείς με Όμικρον, όμως είναι άγνωστο πώς το ξέρει αυτό το υπουργείο Υγείας, αφού δεν γίνεται γονιδιωματικός έλεγχος σε όλες τις εισαγωγές.
Σε όλη την Ελλάδα τα κρούσματα έχουν κυριολεκτικά δεκαπλασιασθεί σε σύγκριση με ενάμισι μήνα πριν. Ο κεντρικός τομέας Αθηνών (δήμοι Αθηναίων, Γαλατσίου, Νέας Φιλαδέλφειας, Βύρωνα, Υμηττού, Ζωγράφου, Καισαριανής, Ηλιούπολης) είχε στις χειρότερες μέρες της Δέλτα 400 κρούσματα, και σήμερα έχει 4.044. Στην Αττική συνολικά έχουν καταγραφεί 12.884 κρούσματα. Στον Πειραιά καταγράφηκαν τα 1.553 από αυτά. Στα νησιά του Σαρωνικού και στα Κύθηρα έχουν επίσης δεκαπλασιαστεί τα κρούσματα (από 20 πήγαν στα 200).
Παράλληλα νοσούν πάνω από 2.000 υγειονομικοί. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη θεωρεί, όμως, ότι δεν αρκεί η πενθήμερη καραντίνα για τους ιατρονοσηλευτές που προσβάλλονται από τον ιό και ότι θα πρέπει να ξεκουραστούν τουλάχιστον δέκα μέρες και να επανέρχονται μόνον με αρνητικό PCR. Στα νοσοκομεία η μειωμένη καραντίνα υιοθετήθηκε επειδή με τόσο πολλά κρούσματα στο προσωπικό, οι κλινικές δεν θα έχουν επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για να φροντίσουν τους ασθενείς όταν οι προσβεβλημένοι απομονώνονται για περισσότερες από πέντε ημέρες.
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ
Εν τω μεταξύ ο ΕΟΔΥ που το τηλεφωνικό του κέντρο έχει πάθει “μπλακάουτ” εδώ και μια εβδομάδα από τις πολλές κλήσεις (και ο πρόεδρός του υποσχέθηκε ότι το κέντρο θα αναβαθμιστεί), έστειλε γραπτή ανακοίνωση για το κοινό με οδηγίες, προφανώς για να ξεμπλοκάρουν κάπως οι γραμμές από πολίτες που ζητούν πληροφορίες για θέματα απλά ή για θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητας του ΕΟΔΥ.
Συνιστά σε όσους διαγιγνώσκονται θετικοί με rapid ή ΡCR τεστ «να παραμείνουν σε απομόνωση για τουλάχιστον 5 ημέρες με την ημέρα λήψης του θετικού test, να θεωρείται ως ημέρα 0 και να ακολουθούν οι πέντε ημέρες απομόνωσης». Στις οδηγίες αναφέρει ότι το κρούσμα βγαίνει από την καραντίνα αν την πέμπτη ημέρα δεν έχει συμπτώματα ή αν τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται. Ο πυρετός θα πρέπει να έχει υποχωρήσει για πάνω από μία ημέρα χωρίς την χρήση αντιπυρετικών. Δηλαδή για να διακοπεί η απομόνωση, δεν πρέπει να υπάρχει πυρετός και για να είναι κάποιος βέβαιος, θα πρέπει να μην έχει πάρει και αντιπυρετικά αυτή την ημέρα.
«Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού», αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Μετά τη λήξη της καραντίνας, ο φορέας πρέπει να κάνει για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής. Εάν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, αν μεν είναι εμβολιασμένος θα πρέπει να κάνει χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για 10 ημέρες και τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεση.
Αν ειναι ανεμβολίαστος ή έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες από την δεύτερη δόση ή πάνω από 2 μήνες από την μία δόση του Τζόνσον, πρέπει να μείνει σε καραντίνα για πέντε μέρες και να κάνει τεστ την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση. Εν συνεχεία θα πρέπει να κάνει χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.
Αναρρωτικές άδειες
Για τις αναρρωτικές άδεις, αναφέρει ότι «η βεβαίωση θετικού αποτελέσματος αποτελεί αποδεικτικό νόσησης και ο φορέας πρέπει να απευθυνθεί στον οικογενειακό/θεράποντα ιατρό του ή στον ιατρό εργασίας της εταιρείας στην οποία εργάζεται. Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις για την εργασία ή δικαιολογητικά για απουσίες από το σχολείο», αναφέρει η ανακοίνωση. Για τα εργασιακά δίνει το τηλέφωνο Γραμμή Υπ. Εργασίας :1555 και για τα σχολεία 210-3493958, 210-3493867
«Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις καραντίνας για στενές επαφές. Η βεβαίωση καραντίνας των στενών επαφών χορηγείται αποκλειστικά από την ΓΓΠΠ», αναφέρει επίσης ο οργανισμός. Για τα θετικά self-test αναφέρει ότι η διενέργεια self-test είναι μια ενδεικτική διαδικασία και το αποτέλεσμα (αν είναι θετικό) δεν δηλώνεται στο εθνικό μητρώο Covid-19. Συνιστάται η επιβεβαίωση του αποτελέσματος με PCR ή Rapid Antigen Test.
Όσον αφορά στα εμβόλια, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο ΕΟΔΥ δεν διαχειρίζεται την πλατφόρμα του εμβολίου. Για υποστήριξη και επικαιροποίηση στοιχείων παρακαλούμε απευθυνθείτε σε ΚΕΠ. Για να κλείσετε ραντεβού για εμβολιασμό σε Δημόσια Δομή ή για εμβολιασμό κατ’ οίκον απευθυνθείτε σε ΚΕΠ/φαρμακείο/Γενικό οικογενειακό ιατρό».