Μέχρι και τους σεισμούς εργαλειοποιεί η Τουρκία!
17/01/2022Ο χτεσινός σεισμός στον Άθω, που ειρήσθω εν παρόδω συνεχίζει να “δίνει” από τρία μέχρι τέσσερα Ρίχτερ και σήμερα, σημειώθηκε στο ρήγμα του βορείου Αιγαίου. Ο σεισμός έφερε στην επιφάνεια την προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει για τον επεκτατισμό της ακόμη και τις τεκτονικές πλάκες της Μεσογείου και της Μικράς Ασίας, βαφτίζοντας την πλάκα της Ανατολίας “τουρκική”, εντάσσοντας σε αυτήν και το Αιγαίο, που ως γνωστόν έπαψε να το αναφέρει ως Αιγαίο, αλλά ως “Θάλασσα των Νησιών” (Adalar Denizi). Η Τουρκία εργαλειοποιεί και τους σεισμούς!
Όμως η τεκτονική πλάκα του Αιγαίου είναι αναγνωρισμένο από την επιστημονική κοινότητα διεθνώς ότι αποτελεί ένα ανεξάρτητο μόρφωμα, παρότι πριν από 100 χρόνια θεωρείτο κομμάτι της πλάκας της Ανατολίας. Ο λόγος που η πλάκα του Αιγαίου διαφοροποιείται επιστημονικά από της Ανατολίας, είναι ότι έχει διαπιστωθεί ότι ακολουθεί ανεξάρτητες κινήσεις. Διεθνώς δε αναφέρεται ως “ελληνική πλάκα” (Ηellenic) ή “Αιγαίου” και “Αιγαιακή” (Αegian). Όμως, στο πλαίσιο της δραστήριας ακαδημαϊκής προπαγάνδας των Τούρκων, η πλάκα του Αιγαίου εξακολουθεί να θεωρείται δυτικό κομμάτι της πλάκας της Ανατολίας.
Επιστημονικά, ανεξαρτήτως του πώς ονομάζει την κάθε πλάκα η ακαδημαϊκή κοινότητα της Ελλάδας ή της Τουρκίας, η διεθνής κοινότητα γνωρίζει ότι είναι ανεξάρτητη πλάκα και ακολουθεί τις δικές της αυτόνομες κινήσεις. Κινείται με έναν ρυθμό περιστροφής 0,6497° ανά ένα εκατομμύριο χρόνια. Έχει ως νότιο όριο τα νότια της Κρήτης, όπου η τεράστια Αφρικανική πλάκα υποβυθίζεται κάτω από την πλάκα του Αιγαίου. Ανατολικά “συνορεύει” με την πλάκα της Ανατολίας.
Το βόρειο όριό της είναι η Ευρασιατική Πλάκα, σε ένα “σύνορο” που γέννησε και τον Κορινθιακό Κόλπο. Ο βυθός στην πλάκα του Αιγαίου είναι περίπου 350 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή ή την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ τριγύρω το βάθος φτάνει τα 1.300-1.400 μέτρα. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται “οροπέδιο” μεταξύ των θαλασσών της περιοχής.
Η πλάκα του Αιγαίου
Η πλάκα του Αιγαίου περιέχει λεπτό ηπειρωτικό φλοιό και και όχι ωκεάνιο και υπάρχουν ενδείξεις ότι με τα πέρασμα των χρόνων, ο φλοιός αυτός λεπταίνει όλο και περισσότερο, δηλαδή αποτελείται από πετρώματα με όλο και μικρότερη πυκνότητα. Η Ελληνική ή Αιγαιακή πλάκα λόγω της σύγκρουσής της με την αφρικανική, αλλά ίσως και επειδή την σπρώχνει δυτικά η πλάκα της Ανατολίας και από βορρά η Ευρασιατική, έχει ένα τόξο πλούσιο σε ηφαίστεια, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι πλέον ενεργά.
Το Αιγαίο και η γύρω περιοχή είναι σεισμικά ενεργή λόγω της Ελληνικής Ζώνης καταβύθισης, καθώς και της επέκτασης της Αιγαιακής Πλάκας. Η αφρικανική πλάκα υποβιβάζεται κάτω από την πλάκα του Αιγαίου με ρυθμό περίπου 40 mm ανά έτος, προκαλώντας επιφανειακούς σεισμούς κοντά στο ρήγμα και βαθύτερους σεισμούς κοντά στο ελληνικό ηφαιστειακό τόξο. Όμως ο πρόσφατος σεισμός δεν γνωρίζουμε από ποιες δυνάμεις ακριβώς προήλθε και το ρήγμα του βορείου Αιγαίου έχει δυστυχώς τη δυνατότητα να δώσει και επτά Ρίχτερ, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό κι ας είναι υποθαλάσσιο το επίκεντρο.