Λαβρόφ-Μπέρμποκ: Δυο γραμμές στο Βερολίνο για τη Ρωσία
18/01/2022Οι παρενέργειες του Ουκρανικού ζητήματος επηρεάζουν τις σχέσεις Ρωσίας-Γερμανίας και οι σημερινές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών τους Λαβρόφ-Μπέρμποκ αντίστοιχα, ενδέχεται να δώσουν το νέο στίγμα τους. Η Αναλένα Μπέρμποκ που ήταν χθες στο Κίεβο
δήλωσε στην κοινή συνέντευξη με τον Ουκρανό ομόλογό της ότι «κάθε περαιτέρω επιθετική ενέργεια θα έχει υψηλό τίμημα για τη Ρωσία από οικονομικής, στρατηγικής και πολιτικής πλευράς».
Ωστόσο, η επίσκεψη της Μπέρμποκ στην Ουκρανία έχει και μια σημειολογική διάσταση καθώς υποδηλώνει ότι η Γερμανία έχει θέσει προτεραιότητα την εδαφική ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι ο στόχος της είναι να διερευνήσει στη συζήτησή της με το Λαβρόφ την πιθανότητα επανεργοποίησης των τετραμερών συνομιλιών της Νορμανδίας, που συμμετείχαν Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία και Γαλλία.
Οι συνομιλίες της Νορμανδίας έγιναν για να υποστηρίξουν την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ του 2015 με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες είχαν στόχο να τερματίσουν τον αυτονομιστικό πόλεμο που ξέσπασε στο Ντονμπάς της Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014. Όμως, οι συνομιλίες έχουν παγώσει και η τελευταία Σύνοδος Κορυφής έγινε το 2019.
Επισημαίνεται, ότι έχουν ήδη γίνει συζητήσεις και ότι ενδέχεται να συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Νορμανδίας και οι ΗΠΑ για να τους δώσουν ώθηση. Όμως, το ζητούμενο είναι κατά πόσο σύμφωνη είναι η Μόσχα για τη συμμετοχής των ΗΠΑ, από τη στιγμή που Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν θεωρεί τη Ρωσία εχθρό του.
Η επίσκεψη της Μπέρμποκ στη Μόσχα έρχεται μετά από τρεις διπλωματικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου για την ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ένδειξη ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται για στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι στηρίζει την Ουκρανία και ότι εξετάζει διάφορα σενάρια για ρωσική εισβολή εναντίον της.
Συνομιλίες Λαβρόφ-Μπέρμποκ
Η συνάντηση Λαβρόφ-Μπέρμποκ, δεν αναμένεται να παράγει κάποιο αποτέλεσμα, καθώς οι δυο πλευρές εκφράζουν διαφορετικά συμφέροντα και θα είναι διερευνητική. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι πως θα κινηθεί η γερμανική εξωτερική πολιτική καθώς η “πράσινη” Μπέρμποκ και ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολάφ Σολτς έχουν διαφορετικές απόψεις.
Οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού –Σοσιαλδμοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι– είναι διχασμένοι για τον αγωγό Nord Stream 2 που αυξάνει σημαντικά την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι Σοσιαλδημοκράτες τον στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό ενώ οι Πράσινοι είναι αντίθετοι σε αυτόν.
H Μπερμποκ έχει δηλώσει ότι για το Nord Stream 2 –έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί από την γερμανική αρμόδια αρχή– ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία. Οι Σοσιαλδημοκράτες που παραδοσιακά ευνοούν τις ενεργειακές συμφωνίες με τη Μόσχα, εμφανίζονται αναποφάσιστοι, επιμένοντας στη σημασία του ρωσικού φυσικού αερίου για τη γερμανική βιομηχανία. Ο καγκελάριος Σολτς αρνήθηκε να επικαλεστεί δημόσια κυρώσεις εναντίον του Nord Stream 2.
Διχασμός κυβερνητικού συνασπισμού
H Μπέρμποκ θεωρείται, από την πλευρά της, εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς Γερμανών πολιτικών που είναι προσηλωμένοι στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εξωτερική πολιτική και είναι αποφασισμένοι να διακόψουν την συμβιβαστική προσέγγιση προς τη Ρωσία. Δηλαδή, την εξωτερική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ προς την Μόσχα που ενστερνίζεται και ο Σολτς.
Ο διχασμός του κυβερνητικού συνασπισμού για τη στάση προς τη Ρωσία, ενδεχομένως να γίνει πιο εμφανής μετά τις συνομιλίες Λαβρόφ-Μπέρμποκ και κυρίως από τις δηλώσεις της δεύτερης. Δηλαδή την διπλωματική γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει και το πως θα ερμηνευθεί από τον καγκελάριο Σόλτς.