ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αντιφατικές δημοσκοπήσεις για τους τρεις μεγάλους (upd)

Αντιφατικές δημοσκοπήσεις για τους τρεις μεγάλους

Αντιφατικές είναι οι δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τους τρεις (πλέον) μεγάλους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν στην σταθεροποίηση του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ σε διψήφιο ποσοστό, αλλά διαφωνούν στην διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, όπως και στο ποσοστό του ΚΙΝΑΛ. Η δημοσκόπηση της Prorata που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ιστοσελίδας iEidiseis δίνει διαφορά εφτά μονάδων υπέρ της ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ στο 12%. Η δημοσκόπηση της Metron Analysis καταγράφει διαφορά 11,8 μονάδων υπέρ της ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ στο 18,5.

H Protata δείχνει ότι οι πολιτικές-εκλογικές ισορροπίες επηρεάζονται κυρίως από δύο παράγοντες, που οι πολίτες-ψηφοφόροι θεωρούν μείζονα προβλήματά τους: από την ακρίβεια (42%) και την πανδημία (40%). Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου, η δημοσκόπηση δείχνει τη ΝΔ να προηγείται με 32,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (προβάδισμα επτά μονάδων). Το κυβερνών κόμμα χάνει ακόμα μια μονάδα σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ η Κουμουνδούρου κερδίζει αντίστοιχο ποσοστό. Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 12% (έναντι 11,5% στα μέσα Δεκεμβρίου), το ΚΚΕ 4,5%, η Ελληνική Λύση 3,5% και το ΜέΡΑ25 2%.

Τα δημοσκοπικά της ευρήματα δείχνουν ότι το προβάδισμα της ΝΔ μειώνεται, γεγονός που εξωθεί τον πρωθυπουργό να επισπεύσει τις εκλογές με ορίζοντα διεξαγωγής τους μέχρι το καλοκαίρι, πιθανότερος χρόνος είναι ο Μάιος-Ιούνιος. Είναι προφανές ότι το κυβερνών κόμμα υφίσταται πολιτική-εκλογική φθορά από την πίεση που αντιμετωπίζει εξαιτίας και της πανδημίας, αλλά και του κύματος της ακρίβειας που πλήττει την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και δεν έχει καταφέρει να πείσει σε μεγάλο βαθμό ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της διακυβέρνησης, εισπράττει ένα μέρος της κυβερνητικής φθοράς. Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, εάν είχε έναν αποτελεσματικότερο αντιπολιτευτικό βηματισμό θα είχε συρρικνώνει περισσότερο τη διαφορά που τον χωρίζει από τη ΝΔ.

Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ δείχνει να παγιώνει το διψήφιο ποσοστό μετά την εκλογή νέου προέδρου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει καταφέρει με πολιτικές παρεμβάσεις του να εκμεταλλευτεί τη θετική δυναμική που είχε αναπτυχθεί λόγω των εκλογών για νέα ηγεσία στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Με άλλα λόγια, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει –τουλάχιστον ακόμα– ικανό να εισπράξει αυτό τη φθορά της ΝΔ και έτσι να πλησιάζει δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ εμφανίζεται σχετικά σταθερό στο γνωστό ποσοστό του. Αντίθετα το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη πέφτει στο 2% και το κοινοβουλευτικό μέλλον του, σύμφωνα και άλλες δημοσκοπήσεις, δείχνει αβέβαιο. Θα πρέπει να παλέψει πολύ για να εξασφαλίσει την είσοδό του και στην επόμενη Βουλή. Η πολιτική ιστορία δείχνει ότι τέτοιους είδους προσωποκεντρικά κόμματα δεν μακροημερεύουν.

Τέλος, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου καταφέρνει να διατηρεί ποσοστό πάνω από τον εκλογικό όριο που επιτρέπει την είσοδο στο Κοινοβούλιο. Κι αυτό όχι μόνο στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, αλλά και σ’ όλες σχεδόν τις υπόλοιπες. Είναι προφανές ότι στον χώρο δεξιότερα της ΝΔ υπάρχει κινητικότητα και κάποιο εκλογικό ρεύμα. Αν και υφίστανται και άλλες πολιτικές κινήσεις, η Ελληνική Λύση δείχνει να έχει κατακτήσει δεσπόζουσα θέση.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Η ακρίβεια για πρώτη φορά μετά από δυόμισι περίπου χρόνια καταλαμβάνει την πρώτη θέση εκτοπίζοντας την πανδημία. Οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας (61% αρνητικά και μάλλον αρνητικά, έναντι 38% που τη χαρακτηρίζει θετικά και μάλλον θετικά). Επίσης, εμφανίζονται να διαφωνούν σε κάποιες περιπτώσεις με τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για τον περιορισμό της. Με τη συνταγογράφηση δωρεάν τεστ συμφωνεί και το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό το 58%, συμφωνεί αλλά δεν το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό το 28% και μόνο το 8% διαφωνεί ανεξαρτήτως του εάν είναι δημοσιονομικά εφικτό.

Η ακρίβεια, όμως, εξελίσσεται στο μεγάλο πρόβλημα των πολιτών. Μόνο το 7% μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου ή φυσικού αερίου χωρίς πρόβλημα. Το 28% δηλώνει ότι μπορεί να πληρώσει με ορισμένες δυσκολίες, το 39% ότι μπορεί να τους πληρώσει με πολλές δυσκολίες και το 24% ότι δεν μπορεί να πληρώσει. Στο ερώτημα «Με βάση την προσωπική σας εμπειρία, τι από τα παρακάτω ισχύει ως προς τις τιμές των προϊόντων στα super market συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα;», το 41% απαντά πως έχουν αυξηθεί πολύ, το 38% αρκετά και μόλις το 18% ότι έχουν αυξηθεί λίγο.

Η δε Metron Analysis διευρύνει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο δελτίο ειδήσεων του Mega. Πολύ μεγάλη είναι η διαφορά τους και στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με τον κ. Μητσοτάκη να προηγείται με 20 μονάδες διαφορά – 36% προς 16%.

Το Κίνημα Αλλαγής, υπό τη νέα του ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, εμφανίζεται να αυξάνει κατά τι τα ποσοστά του. Kαταγράφεται με 15% στην πρόθεση ψήφου και με 18,5% στην εκτίμηση ψήφο. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται να εξασφαλίζει ένα 8% της προτίμησης των ερωτηθέντων στο ερώτημα για τον καταλληλότερο για το αξίωμα του πρωθυπουργού, πράγμα που προσθέτει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συσπείρωση στους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως “κεντρώοι” μόλις στο 47% , ενώ στους Κεντροαριστερούς ψηφοφόρους του, η συσπείρωση φτάνει το 79%. Αντίστοιχα, η ΝΔ 60% συσπείρωση στους κεντρώους ψηφοφόρους της, όταν η συσπείρωσή της στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους φτάνει στο 91%. Η Metron Analysis εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ ικανό να πλαγιοκοπήσει τα ερείσματα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ εμφανίζεται σταθερό (5,4% στη μέτρηση από 5,3% στις εκλογές του 2019) με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να εμφανίζει άνοδο, φθάνοντας στο 5% από 3,7% στην εθνική κάλπη του 2019. Άνοδο εμφανίζει το κόμμα Βαρουφάκη, που καταγράφεται στο 4,1% , ενώ είχε λάβει 3,4% το ’19. Πάντως ένα άλλο σημείο που συμφωνούν οι δύο δημοσκοπήσεις είναι η ανησυχία των πολιτών από την ακρίβεια και την τροπή της πανδημίας. Το 34% των ερωτηθέντων στην δημοσκόπηση της Metron Analysis εκτιμά ότι η πανδημία είναι το μείζον πρόβλημα της χώρα, ενώ τον Δεκέμβριο την ίδια απάντηση είχε δώσει το 36%. Αντίθετα , η ανησυχία για την ακρίβεια ανέβηκε στο 32% , από 30% τον Δεκέμβριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx