Βρέθηκε υβριδικό ζώο 4.500 ετών στην Συρία
29/01/2022Οι παρεμβάσεις στο ανθρώπινο και εν γένει στο ζωικό γονιδίωμα μπορεί να γίνονται εργαστηριακά πλέον, όμως κάποτε γίνονταν απλά με αφύσικα ζευγαρώματα. Όπως αναφέρει το New Scientist, οστά ηλικίας 4500 ετών στη Συρία αποκαλύπτουν την πρώτη σκόπιμη διασταύρωση ειδών για τη δημιουργία νέου είδους.
Είναι οστά πλάσματος που μοιάζει με άλογο και βρέθηκαν σε έναν βασικό τάφο στη Συρία. Εκτιμάται ότι είναι το πρώτο εύρημα για υβριδική ράτσα και όπως δείχνει το DNA του ζώου, ήταν διασταύρωση οικόσιτου όνου και συριακού όνου ή αγριογάιδαρου, που έχει εκλείψει ως είδος τα τελευταία 60 χρόνια. Για την ταυτοποίηση χρησιμοποιήθηκε DNA από τα δόντια και τις τρίχες που είχε κρατήσει από τον 19ο αιώνα ένας αυστριακός ζωολογικός κήπος και ένα οστό ηλικίας 11.000 ετών που είχε βρεθεί στην Τουρκία.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό που βρήκαν ήταν ένα από τα πρώτα ίσως “κούνγκα”. Αυτά ήταν ιπποειδή με χαρακτηριστικά όνου και εμφανίζονται σε βασιλικές σφραγίδες της εποχής του Χαλκού στη Μεσοποταμία. Ένας συγκεκριμένος τύπος κούνγκα εμφανίστηκε μεταξύ 2000 και 2600 π.Χ. και ήταν πανάκριβος. Η εκτροφή του ήταν μονοπώλιο της άρχουσας τάξης. Αρχεία δείχνουν ότι τότε οι ηγεμόνες προσέφεραν σε άλλους ηγεμόνες ένα κούνγκα ως πολύτιμο δώρο.
Σε αναπαραστάσεις απεικονίζονται μαζί με θεούς της περιοχής. Κόστιζαν περίπου έξι φορές, περισσότερο από τους άλλους όνους και χρησιμοποιούνταν για να έλκουν βασιλικά άρματα ή και πολεμικά. Επίσης πάνω σε αυτά μεταφέρονταν τα προικιά των γυναικών στους βασιλικούς γάμους. Ήταν, τρόπον τινά, οι Porsche της εποχής! Η διασταύρωση αυτή είχε ως απόγονο ένα εξαιρετικής αντοχής πλάσμα, που παράλληλα είχε και την σχετικά βατή συμπεριφορά του υπομονετικού γαϊδάρου.
Συρία: Πρότυπο στις υβριδικές τεχνικές
Το μειονέκτημα των όνων στο πεδίο της μάχης ως ιππικό, ήταν η μικρή τους ταχύτητα. Ο αγριογάιδαρος της Συρίας, ανέπτυσσε μεν πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά ήταν λιγότερο υπάκουος και δεν εξημερωνόταν καθόλου εύκολα. Προφανώς –λένε οι ερευνητές– τα κούνγκα, σαν αυτό που βρέθηκε στον τάφο, συνδύαζαν τον καλό χαρακτήρα του συνήθους όνου, με την ταχύτητα του αγριογάιδαρου.
Η εκτροφή τους όμως δεν πρέπει να ήταν εύκολη δουλειά, επειδή ήταν δύσκολο να πιάσουν αγριογάιδαρο και να τον βάλουν να ζευγαρώσει με τον συνήθη όνο. Θεωρείται ότι τα άλογα εισήχθησαν στις περιοχές αυτές γύρω στο 2000 π.Χ., οπότε και οι ηγεμόνες δεν είχαν πια ανάγκη τα κούνγκα. «Αν και είχαν πιο λεπτό δέρμα από τους όνους, και κατά συνέπεια σκοτώνονταν πιο εύκολα στη μάχη, εκτρέφονταν πολύ πιο εύκολα και ανέπτυσσαν μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτούς», λέει ένας εκ των ερευνητών, ο Andy Bennett από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.
Από το ίδιο πανεπιστήμιο, η ερευνήτρια Eva-Maria Geigl λέει ότι η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι στη Συρία είχαν προχωρήσει στις υβριδικές τεχνικές από πολύ νωρίς. Ήδη από το 2006 είχαν βρεθεί οι πλήρης σκελετοί 25 ζώων της ίδια εποχής (του 2500 π.Χ.) σε έναν βασιλικό τάφο στη βόρεια Συρία, στην περιοχή Tell Umm el-Marra. Τότε οι αρχαιολόγοι είχαν μπερδευτεί γιατί τα οστά έμοιαζαν με αλόγων, αλλά είχαν ύψος διαφορετικό από των ίππων. Επιπλέον γνώριζαν ότι τα άλογα εισήχθησαν στις περιοχές αυτές 500 χρόνια μετά. Η Geigl και οι συνεργάτες της όμως, τώρα συνέκριναν τα DNA άλλων ζώων με των οστών που βρήκαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν κούνγκα.