ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η κόντρα Ρωσίας-Γερμανίας για την Deutsche Welle έχει παρασκήνιο…

Η κόντρα Ρωσίας-Γερμανίας για την Deutsche Welle έχει παρασκήνιο...

Ξεσηκώθηκαν οι Γερμανοί αλλά και η Κομισιόν και εν γένει η ΕΕ με την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τα γραφεία της Deutsche Welle στην επικρατειά της και απειλούν μάλιστα με αντίποινα εξαπολύοντας οργισμένες αντιδράσεις. Εντούτοις η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα άφηνε αναπάντητη τη “λογοκρισία της γερμανικής κυβέρνησης”, που απαγόρευσε της εκπομπές του ρωσικού καναλιού RT Deutsch.

Μέσα σε όλα “παίζουν” και οι Αμερικανοί, που μέσω της Google είχαν ήδη αποκλείσει το κανάλι από το YouTube, υποτίθεται επειδή μετέδιδε “fake news” για τον κορονοϊό, ενώ σήμερα το YouTube έκλεισε και τα κανάλια των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι η απόφαση να σταματήσουν οι ρωσικές εκπομπές δεν ήταν πολιτική, αλλά απόφαση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής τους επειδή το κανάλι δεν είχε νόμιμη άδεια λειτουργίας στη Γερμανία.

Οι Ρώσοι επιμένουν ότι ήταν ξεκάθαρα πολιτική απόφαση που ελήφθη μάλιστα εν μέσω διαπραγματεύσεων για το ουκρανικό ζήτημα και ότι το κανάλι δεν χρειάζεται άδεια, αφού εδρεύει στη Μόσχα. Επίσης, επειδή πιέζονταν πολιτικά, οι Ρώσοι επεδίωξαν πέρσι να λάβουν άδεια μέσω άλλου ευρωπαϊκού κράτους και “ελίχθηκαν όσο μπορούσαν”.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τους Γερμανούς, που χαρακτηρίζουν μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο τους και όχι από επίσημα χείλη, το ρωσικό κανάλι “μέσο παραπληροφόρησης και όχι πληροφόρησης, που έχει πύρινη αντιαμερικανική αλλά και αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα”. Επανήλθαν δε υπερασπιζόμενοι την απόφασή τους, επιμένοντας ότι οι εκπομπές του συγκεκριμένου καναλιού παράγονταν στη Γερμανία και άρα χρειαζόταν άδεια εκπομπής από την γερμανική ρυθμιστική αρχή.

Τι λένε οι Ρώσοι

Οι Ρώσοι επανήλθαν επίσης, λέγοντας ότι πρόκειται για κρατικό τους κανάλι, που ναι μεν παράγει και εκπομπές στη Γερμανία, όπως πολλοί ανταποκριτές ξένων μέσων, όμως ο σταθμός δεν παύει να έχει έδρα την Ρωσία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μετά τις δυτικοευρωπαϊκές αντιδράσεις για το κλείσιμο της Deutsche Welle στη Μόσχα, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι στα χέρια της Γερμανίας να απεμπλακούν οι δύο χώρες και να σταματήσουν οι αδικίες. «Εάν η γερμανική πλευρά έχει την επιθυμία να συζητήσει, να συνομιλήσει, να βρει μια μορφή διεξόδου από την κατάσταση αυτή, εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί», δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Στη συνέχεια η κατάσταση θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες της γερμανικής πλευράς. Εάν η Γερμανία επιλέξει την κλιμάκωση, αντίστοιχα, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Εάν η Γερμανία επιλέξει την εξομάλυνση της κατάστασης, θα απαντήσουμε επίσης με τον ίδιο τρόπο. Είμαστε έτοιμοι να εξομαλύνουμε την κατάσταση, αρκεί να γίνει η σωστή κίνηση από την Γερμανία», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Αντί για εκτονωτικές δηλώσεις, πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ είπε ότι δεν είναι λογικό να κλείνει η Deutsche Welle στη Μόσχα και να αφαιρούνται τα διαπιστευτήρια των δημοσιογράφων της, τόσο επειδή αυτό αποτελεί πλήγμα στην ενημέρωση, όσο και επειδή η Γερμανία δεν εμπόδισε ποτέ τους δημοσιογράφους του ρωσικού κρατικού καναλιού να κάνουν τη δουλειά τους στη χώρα.

“Μας κάνατε αόρατους”

Η Ρωσία αντιλέγει σε αυτό ότι δεν έχει απολύτως καμία σημασία η θεωρητική δυνατότητα των Ρώσων δημοσιογράφων του RT Deutsch να κάνουν ρεπορτάζ στη Γερμανία, όταν τα ρεπορτάζ τους είναι αδύνατον να προβληθούν από έναν σταθμό που έχει βουβαθεί δορυφορικά και που το περιεχόμενο του έχει καταστεί αόρατο. Απαντά δε ότι και αυτό αποτελεί πλήγμα στην ενημέρωση και στην δημοσιογραφία, και όχι μόνον ο αποκλεισμός της Deutsche Welle.

Η Deutsche Welle σε άρθρο που δημοσιεύθηκε πριν από τα ρωσικά αντίποινα, είχε γράψει ότι η γερμανική Επιτροπή Τηλεοπτικών Αδειών απαγόρευσε από 1ης Φεβρουαρίου τη δορυφορική και διαδικτυακή μετάδοση του τηλεοπτικού καναλιού RT Deutsch «επειδή το κανάλι δεν είχε άδεια εκπομπής στην Γερμανία» και σύμφωνα με το νέο νόμο, θα έπρεπε να είχε.

Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές επικαλούνται ότι η εταιρεία μέσων ενημέρωσης RT Deutsch Productions με έδρα το Βερολίνο είναι νομικά υπεύθυνη για το περιεχόμενο του γερμανόφωνου προγράμματος.  Οι επικεφαλής όμως και του RT Deutsch και των RT productions λένε ότι η εταιρεία παραγωγής δεν είναι υπεύθυνη για τη μετάδοση του RT Deutsch και ότι αυτό εδρεύει στη Μόσχα.

Η αρχισυντάκτρια του RT Μαργκαρίτα Σιμονιάν έγραψε ότι το κανάλι δεν θα σταματήσει να εκπέμπει και η επικεφαλής της RT Deutsch Productions, Ντινάρα Τοκτοσούνοβα, είπε ότι θα κερδίσουν την υπόθεση ασκώντας έφεση στα γερμανικά δικαστήρια. Προχθές, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απείλησε ότι οι ρωσικές αρχές θα προβούν σε αντίποινα για την απαγόρευση μεταδόσεων του τηλεοπτικού καναλιού RT Deutsch.

Πόλεμος από την πρώτη μέρα

Το γερμανόφωνο τηλεοπτικό κανάλι ξεκίνησε τις μεταδόσεις στις 16 Δεκεμβρίου μέσω δορυφόρου και διαδικτύου. Ακαριαία, η Ρυθμιστική Αρχή Τηλεοπτικών Αδειών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου κατέθεσε αγωγή κατά του τηλεοπτικού καναλιού RT Deutsch για παραβίαση του «κρατικού Νόμου για τον εκσυγχρονισμό των κανονισμών για τα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία».

Όμως επειδή το ρωσικό κανάλι εξέπεμπε σε όλη τη χώρα, το θέμα παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Αδειοδότησης και Εποπτείας της γερμανικής ομοσπονδίας. Μια εβδομάδα μετά, στις 22 Δεκεμβρίου, η μετάδοση κόπηκε ξαφνικά από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους μετά από αίτημα της γερμανικής Ρυθμιστικής Αρχής.

Ο ιστότοπος RT Deutsch αναφέρει ότι το κανάλι άρχισε να εκπέμπει όλο το εικοσιτετράωρο στη Γερμανία στις 16 Δεκεμβρίου με άδεια για καλωδιακή και δορυφορική μετάδοση που εκδόθηκε στη Σερβία καθώς είχε προσπαθήσει να πάρει άδεια από το Λουξεμβούργο, αλλά η αίτηση απορρίφθηκε. Το κανάλι μάλιστα αποκλείσθηκε αυθημερόν και από το YouTube, δηλαδή από την αμερικανική εταιρεία Google η οποία διαχειρίζεται το YouTube.

Google και You Tube

Η Google ανακοίνωσε ότι το κανάλι RT «αποκλείστηκε επειδή παρακάμπτονταν οι προηγουμένως επιβληθέντες περιορισμοί». Συγκεκριμένα, στα τέλη Σεπτεμβρίου το YouTube διέγραψε  δύο προηγούμενες απόπειρες του RT χωρίς δυνατότητα ανάκτησης. Ο λόγος για τον αποκλεισμό ήταν οι ισχυρισμοί του αμερικανικού μέσου ότι το RT δημοσίευσε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού –υποστηρίχθηκε ότι εκφράζονταν αντιεμβολιαστικές και ακροδεξιές αλλά και ακροαριστερές απόψεις, παρότι είναι κυβερνητικό ρωσικό κανάλι και πιέζει προς εμβολιασμό.

Εν συνεχεία το YouTube και η “μητέρα” του, η Google, έκριναν ότι η επανεμφάνιση του ίδιου καναλιού υπό άλλες εταιρείες, ήταν ελιγμός για να επανέλθει ένα κομμένο μέσο ενημέρωσης ή παραπληροφόρησης όπως το τοποθετούν οι Αμερικανοί. Με αυτό το επιχείρημα οι Αμερικανοί είπαν ότι «αφού το κανάλι διαγραφεί, τότε ο κάτοχος του καναλιού δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, να κατέχει ή να δημιουργήσει άλλα κανάλια στο YouTube».

Μετά τον αποκλεισμό των δύο καναλιών από το YouTube τον Σεπτέμβριο, οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν την Google για λογοκρισία και τη γερμανική κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω από την απόφαση αποκλεισμού. Το Βερολίνο αρνήθηκε την κατηγορία, τονίζοντας ότι οι γερμανικές αρχές δεν είχαν καμία σχέση με τις ενέργειες του YouTube.

Όμως, τελικά όταν το κανάλι προσπάθησε να εκπέμψει έστω και δορυφορικά, οι “ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές” ουσιαστικά ευθυγραμμίσθηκαν με τους Αμερικανούς. Μάλιστα το Spiegel είχε και άρθρο “για το πώς οι Ρώσοι μέσω του  RT θέλουν να ανατρέψουν την δημοκρατία στη Γερμανία”. Σήμερα το YouTube, έκλεισε και τα κανάλια των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Το μήνυμα που εμφανίζεται αναφέρει ότι «ο λογαριασμός αυτός έκλεισε λόγω μη τήρησης του κανονισμού της κοινότητας YouTube».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx