Συνάντηση Πούτιν-Σι: Ένα βήμα πιο κοντά Ρωσία και Κίνα
05/02/2022Η σινορωσική συμμαχία έχει ένα κοινό αντίπαλο τις ΗΠΑ και αυτό έγινε απόλυτα σαφές στη συνάντηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο. Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει Κίνα και Ρωσία ως εχθρούς με αποτέλεσμα τα δύο κράτη να ενισχύουν τις σχέσεις τους για την ανάσχεση της αμερικανικής κυριαρχίας.
Οι δύο ηγέτες σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι αντιτίθενται στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ και το καλούν να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές προσεγγίσεις του Ψυχρού Πολέμου. Επιπλέον, εκφράζουν ανησυχία για τη στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ-Αυστραλίας-Βρετανίας θεωρώντας ότι «αγγίζει θέματα στρατηγικής σταθερότητας».
Μόσχα και Κίνα παρά τις όποιες διαφορές τους ενισχύουν την συμμαχία τους βάσει των γεωπολιτικών συμφερόντων που διαμορφώνονται από τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και την αμερικανική στρατηγική στον Ειρηνικό. Η Κίνα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας ή της Νότιας Οσετίας, ούτε τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ η Ρωσία δεν υποστηρίζει τις κινέζικες εδαφικές διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας εκτιμάται ότι είναι προς όφελος της Μόσχας καθώς ο Αμερικανός Τζο Μπάιντεν θεωρεί την Κίνα ως κύριο αντίπαλο των ΗΠΑ. Η “ισχύ εν τη ένωση” κατευθύνει τις σινορωσικές σχέσεις. Η Μόσχα θεωρεί ότι Κίνα μπορεί να τη στηρίξει για να ανταπεξέλθει στις δυτικές κυρώσεις με το να αγοράσει περισσότερες ρωσικές πρώτες ύλες και πουλώντας προϊόντα υψηλής τεχνολογίας όπως τσιπ υπολογιστών, που η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να αγοράσει στη Δύση.
Πούτιν-Σι και ενεργειακή συμφωνία
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας εδώ και χρόνια, με το διμερές εμπόριο να έχει αγγίξει το υψηλό ποσοστό των 147 δισ. δολαρίων το 2021. Ταυτόχρονα ο τομέας της ενέργειας αποδεικνύεται σημαντικός για τις δυο χώρες. Η Ρωσία υπέγραψε συμβόλαιο 30ετούς διάρκειας για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού και οι πωλήσεις του αερίου θα γίνονται σε ευρώ. Η ρωσική Gazprom συμφώνησε να τροφοδοτήσει την κρατική κινεζική ενεργειακή εταιρεία CNPC με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Επισημαίνεται, ότι οι δύο χώρες υπόγραψαν πέρυσι έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη στενότερων στρατιωτικών δεσμών, ενισχύοντας παράλληλα τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με στόχο να αποκτήσουν ένα μεγαλύτερο ρόλο στο παγκόσμιο διπλωματικό πεδίο. Η Μόσχα έχει τη δυνατότητα να ενδυναμώσει περαιτέρω τις στρατιωτικές σχέσεις με το Πεκίνο, αυξάνοντας την απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα στον Ειρηνικό.
Η Κίνα επιδιώκει να διατηρήσει και μια ισορροπία στις σχέσεις με την Ουκρανία, και για αυτό στην κοινή δήλωση Πούτιν- Τζιπίνγκ δεν έγινε καμία αναφορά σε αυτήν. Κίνα και Ουκρανία έχουν πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Η Κίνα αποτελεί τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Ουκρανίας από το 2020 και την θεωρεί σημαντική στην πρωτοβουλία “Belt and Road”.
Σχέσεις Κίνας-Ουκρανίας
Επιπλέον, οι κινεζικές εταιρείες διαβλέπουν ευκαιρίες και στον ουκρανικό ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ηλιακή και αιολική) και της πυρηνικής ενέργειας. Η Ουκρανία ελπίζει να γίνει αυτάρκης σε ουράνιο και έχουν γίνει συζητήσεις με την China Development Bank σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.
Επιπλέον, οι αγροτικές εξαγωγές από την Ουκρανία προς την Κίνα θεωρούνται σημαντικές για το Πεκίνο στον απόηχο του εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ενώνουν Κίνα και Ρωσία και θα πορεύονται ανάλογα με τις εξελίξεις, από το πόσο θα γίνεται ακόμα πιο επιθετική η Ουάσιγκτον. Ο Τζον Μπάιντεν ο οποίος έχει γαλουχηθεί στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει στρατηγική.