ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποια συμπτώματα έχει στα παιδιά το φλεγμονώδες σύνδρομο

Ποια συμπτώματα έχει στα παιδιά το φλεγμονώδες σύνδρομο

Με αφορμή τον 11χρονο από τη Λέσβο που 15 μέρες μετά τη λοίμωξή του από κορονοϊό παρουσίασε πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) και νοσηλεύεται με πνευμονική εμβολή σε ΜΕΘ στο Παίδων Αθηνών, πολλοί γονείς ανησυχούν και για τα δικά τους παιδιά ή οι παππούδες και οι γιαγιάδες για τα εγγόνια τους. Δυστυχώς το σύνδρομο προκαλείται μεν από τον κορονοϊό, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και σε παιδιά που πέρασαν τη νόσο ασυμπτωματικά, οπότε οι γονείς δεν είναι εν προκειμένω “υποψιασμένοι”.

Το καλό είναι ότι το σύνδρομο πρώτον, αφορά μέχρι στιγμής μόνο 100 ανηλίκους στη χώρα μας, και δεύτερον, ότι όλα αυτά τα περιστατικά διαγνώσθηκαν και αντιμετωπίσθηκαν εγκαίρως, χωρίς απώλεια ζωής. Εκδηλώνεται συνήθως σε παιδάκια, αλλά έχει καταγραφεί σπανίως και σε ηλικίες 20-22 ετών. Δεν υπάρχουν πάντως επίσημα στοιχεία που να δείχνουν αύξηση των περιστατικών στη χώρα μας.

Όπως και να έχει, καλό είναι οι γονείς να γνωρίζουν τα συμπτώματα αυτού του σπάνιου συνδρόμου που μοιάζουν με της νόσου Kawasaki και να απευθύνονται στον παιδίατρο αν τα παρουσιάσει το παιδί τους. Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι ίδια σε όλα τα παιδιά και σκόπιμο είναι ο γονιός να απευθύνεται στον παιδίατρο ακόμα κι αν το παιδί παρουσιάζει απλώς επίμονο πυρετό. Τα συμπτώματα του συνδρόμου εκδηλώνονται συνήθως 10 ημέρες έως δύο μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

Τα συμπτώματα

Μπορεί μάλιστα οι γονείς να μην ήξεραν ότι το παιδί ήταν φορέας και το PCR του να βγει μάλιστα αρνητικό, οπότε μόνο το τεστ αντισωμάτων μπορεί να δείξει (σε ανεμβολίαστα παιδιά) αν αυτά είχαν κολλήσει στο παρελθόν τον ιό και πέρασαν τη νόσο ασυμπτωματικά. Εν γένει τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονο πυρετό, φλεγμονή σε πολλά όργανα και γαστρεντερικές διαταραχές (εμετούς ή διάρροιες ή και τα δύο). Άλλες φορές το παιδί παρουσιάζει κόκκινα μάτια, εξανθήματα και οίδημα (πρήξιμο) στα πέλματα και στα πόδια.

Σε κάποιες περιπτώσεις η προσβολή πολλών οργάνων από φλεγμονές μπορεί να οδηγήσει το παιδί και στην ΜΕΘ, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει χαθεί ζωή από αυτό το σύνδρομο στην Ελλάδα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Τα συμπτώματα του συγκεκριμένου συνδρόμου δεν εκδηλώνονται πάντως κατά την αρχική φάση της λοίμωξης από τον κορονοϊό. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εκτεταμένη φλεγμονώδη απάντηση στη λοίμωξη από τον κορονοϊό και μοιάζουν με το φαινόμενο του “καταρράκτη κυτταροκινών” στους ενηλίκους.

Αν το παιδί πέρασε εμπύρετα την αρχική λοίμωξη και ανέρρωσε, αλλά εν συνεχεία εμφάνισε ξανά πυρετό, χωρίς ο παιδίατρος να διαγιγνώσκει εμφανή αιτία, πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για το σπάνιο φλεγμονώδες σύνδρομο. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου θεωρεί ότι η πιθανότητα εκδήλωσης του συνδρόμου, είναι ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx