ΑΠΟΨΗ

Φοβάται το Politico ότι στην Ουκρανία οι ΗΠΑ θα χάσουν την Ευρώπη

Φοβάται το Politico ότι στην Ουκρανία οι ΗΠΑ θα χάσουν την Ευρώπη

Δυστυχώς για την Ουάσιγκτον και τον Τζο Μπάιντεν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν όχι μόνο ΔΕΝ «έπεσε στην παγίδα του Πούτιν», όχι μόνο «μπόρεσε να απαντήσει» στις θέσεις που υποστήριξε κατά τις συνομιλίες για το Ουκρανικό με τον Ρώσο πρόεδρο, όπως με φαιδρότητα ισχυρίζεται το Politico, αλλά σκιαγράφησε έναν ευρωπαϊκό δημιουργικό συμβιβασμό, που προφανώς δεν αρέσει στους Αμερικάνους, γιατί αν αυτό συμβεί θα χάσουν την Ευρώπη.

Το Politico επισημαίνει, όπως μετέφρασε το iefimerida, ότι «ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε στις θέσεις του και συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις, κάνοντας λόγο για ρωσική Κριμαία και υποστηρίζοντας ότι εάν η Ουκρανία μπει στο ΝΑΤΟ η Ευρώπη θα είναι αυτομάτως σε πόλεμο με τη Ρωσία. Χαρακτήρισε τη χώρα του ως πολεμική και πυρηνική υπερδύναμη, ενώ έκανε επίθεση προς το ΝΑΤΟ επικαλούμενος τις επιχειρήσεις σε Σερβία, Αφγανιστάν, Συρία και Λιβύη».

Σημειώνει ότι ο Μακρόν, «απέναντι σε αυτή τη ρητορική, δεν μπόρεσε να εκστομίσει καμία απάντηση, ενώ περιορίστηκε στο να επιμείνει στη σημασία της συνέχισης του διαλόγου». Τι είπε; «Είναι ευθύνη της Γαλλίας να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη Ρωσία» είπε ο Γάλλος πρόεδρος για να προσθέσει «Είμαστε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για εμένα είναι προφανές. Η Ρωσία είναι Ευρώπη. Εάν κάποιος πιστεύει στην Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί να εργαστεί με τη Ρωσία και να βρει τρόπους και μέσα να χτίσει το μέλλον της ηπείρου και των Ευρωπαίων».

Αυτή είναι η ευρωπαϊκή πλατφόρμα συνεννόησης της Ευρώπης με τη Μόσχα που τρόμαξε τους Αμερικάνους και το Politico. Δεν είναι τυχαίο που ειρωνεύτηκαν τα ελεγχόμενα από τους Αμερικάνους μέσα, τη φωτογραφία με το μεγάλο τραπέζι που χώριζε τον Μακρόν από τον Πούτιν εφτά μέτρα. Αλλά υπάρχει η ίδια φωτογραφία με τον μη εχθρικό Όρμπαν που σημαίνει πως αυτό είναι το ρωσικό πρωτόκολλο…

Ο Μακρόν παίζει σωστά

Βεβαίως, ο Μακρόν το παίζει σωστά. Μίλησε με τον Μπάιντεν πριν πάει στη Ρωσία και στο τέλος της συνέντευξης Μακρόν-Πούτιν είπε ότι η Δύση δεν θα υποχωρήσει κάτω από τις ρωσικές πιέσεις. Να σημειώσουμε εδώ επίσης ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς που πήγε στην Ουάσιγκτον να μιλήσει με τον Μπάιντεν και να το παίξει αρχηγός στην Ευρώπη, δεν έκανε νύξη για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream ΙΙ, που σημαίνει ότι ετοιμάζεται να αγνοήσει την Ουάσιγκτον και τις απειλές της.

Είναι προφανές ότι Μακρόν και Σολτς είναι συνεννοημένοι και μεθοδεύουν την χειραφέτηση της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, ίσως και του ΝΑΤΟ και να προωθήσουν μια Συνθήκη ΕΕ-Ρωσίας που θα αλλάξει ριζικά το μεγάλο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό παίγνιο που είναι σε εξέλιξη. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συνηγορήσει και η συνάντηση Μακρόν-Όρμπαν τον περασμένο Δεκέμβριο και οι δηλώσεις Όρμπαν κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν πριν λίγες μέρες στη Μόσχα: «Η επίσκεψή μου εν μέρει αποτελεί και μία ειρηνευτική αποστολή. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ούτε ένας ηγέτης στην Ε.Ε. θέλει έναν πόλεμο. Είμαστε υπέρ της πολιτικής λύσης». Σημειωτέον ότι η Ουγγαρία έχει εξασφαλίσει από το 2021 τις χαμηλότερες τιμές ρωσικού φυσικού αερίου με την Gazprom, με την οποία υπέγραψε δύο πολυετή συμβόλαια μέχρι το 2036.

Η ακραία επιθετική ρητορική Μπάιντεν κινδυνεύει να καταλήξει σε επισημοποίηση της πολυδιάσπασης της Δύσης και να του μείνει μόνο η πάντα πρόθυμη Βρετανία που αντιμετωπίζει υπαρξιακά προβλήματα μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ και η Πολωνία, για την οποία υπάρχει τρόπος να διασκεδαστούν οι ιστορικά δικαιολογημένες φοβίες της.

Η Ουκρανία, η Κύπρος και ο ελληνικός ομφαλοσκοπισμός

Μπορούμε να θεωρήσουμε βέβαιο ότι το Ουκρανικό θα λυθεί λίαν προσεχώς με ένα συμβιβασμό μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, όχι μόνο γιατί η Δύση δεν θα μπορούσε να κερδίσει ένα συμβατικό πόλεμο στην χώρα αυτή έναντι των Ρώσων, αλλά γιατί η Δύση είναι διασπασμένη και η Ευρώπη δεν μπορεί καν να πολεμήσει. Θα γίνει λοιπόν συμβιβασμός που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την αναγνώριση της Κριμαίας ως μέρος της Ρωσίας.

Αυτό είναι πια αυτονόητο, λογικό, αλλά δυστυχώς επικίνδυνο για την Κύπρο. Η Κριμαία αποτελούσε από τον 18ο αιώνα μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και ύστερα από τις σταλινικές εθνοκαθάρσεις και τον εποικισμό της με ρωσικό πληθυσμό κατέστη ρωσική. Ως γνωστόν, η επαρχία της Κριμαίας μεταβιβάστηκε το 1954 στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας. Τώρα επίκειται η αναγνώριση της επανάκτησής της.

Ο Ταγίπ Ερντογάν που προσφέρει drones και υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση έκανε δύο ακόμη κινήσεις: Πρώτον μόχλευσε διαδηλώσεις επαναπατρισθέντων Τατάρων στην Κριμαία και δεύτερον διέρρευσε πως σκοπεύει να ανακοινώσει την προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου, όπου έχουν εγκατασταθεί χιλιάδες έποικοι Τούρκοι, Κούρδοι κ.ά. Να θυμίζουμε ότι η Κύπρος εκχωρήθηκε το 1878 μετά το Συνέδριο του Βερολίνου από τον σουλτάνο στη Βρετανία, μετά από 300 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας. Να θυμίσουμε επίσης ότι τον αντιαποικιοκρατικό αγώνα κατά της Βρετανίας τον έκαναν οι Ελληνοκύπριοι και το Κυπριακό Ζήτημα το κατασκεύασε το Φόρειν Όφις.

Ως εκ τούτων, η ΕΕ, η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικές και να προειδοποιήσουν τον Ερντογάν να μην ονειρεύεται κατ’ αναλογία προσάρτηση μόλις γίνει ο συμβιβασμός με τη Ρωσία. Αυτά θα έπρεπε να τα ξέρει και ο Μακρόν, ο Σολτς και λοιποί νατοϊκοί, εκτός κι αν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει καταλάβει τι παίζεται από τους Αμερικάνους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx