Η Γερμανία επαν(υπερ)εξοπλίζεται – Μια νέα εποχή ξεκίνησε
28/02/2022Η 27η Φεβρουαρίου 2022 θε μείνει στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας. Ο σοσιαλιστής καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, στα πλαίσια μιας έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής, εκφώνησε μια πραγματικά ιστορική ομιλία. Μια ομιλία στην οποία περιέγραψε αναλυτικά το γεωπολιτικό μέλλον της Γερμανίας και της Ηηραιάς Ηπείρου. Ο καγκελάριος μίλησε για την εκκίνηση μιας «νέας εποχής» μετά από την ρωσική εισβολή την Ουκρανία.
Χαρακτήρισε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «απάνθρωπη και παράνομη». Τόνισε ότι η Ρωσία «θα το μετανιώσει βαριά». Όμως, το σημαντικότερο δεν είναι τα σκληρά λόγια που χρησιμοποίησε. Συνόδευσε τα λόγια του με μια πρωτοφανή για την μεταπολεμική Γερμανία απόφαση. Ανακοίνωσε την άμεση δημιουργία, εντός του 2022, ενός καταπιστεύματος που θα συσταθεί αποκλειστικά υπέρ του γερμανικού στρατού και θα λάβει άπαξ ως “προίκα” το τεράστιο ποσό ύψους 100 δισ. ευρώ.
Περαιτέρω δεσμεύθηκε να τηρήσει από εδώ και πέρα τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ και να επενδύει σε εξοπλισμούς το 2% του ΑΕΠ της χώρας. Σε μια χώρα που είχε ΑΕΠ 3,56 τρισ. το 2021 αυτό σημαίνει 70 δισ. επιπλέον κάθε χρόνο για εξοπλισμούς. Τα ποσά αυτά είναι τεράστια και πρωτοφανή για την Γερμανία σε σύγκριση με στρατιωτικές επενδύσεις μεταπολεμικά.
Και συνταγματική δέσμευση
Προχώρησε ακόμα περισσότερο και ζήτησε από την γερμανική Βουλή να τον στηρίξει στην καινοφανή πρωτοβουλία που θα λάβει, να κατοχυρωθεί και συνταγματικά η υποχρέωση επένδυσης του 2% του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς, δεσμεύοντας τη Γερμανία για το μέλλον. Επίσης δεσμεύτηκε για προστασία των συνόρων της ΕΕ, για επιτάχυνση των επενδύσεων σε πράσινη ενέργεια, για επενδύσεις δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά αεροσκάφη και drones.
Ο καγκελάριος μίλησε για μια «εθνική προσπάθεια», η οποία είναι η μόνη λύση για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Γερμανίας και της ΕΕ έναντι των Ρώσων. Η Γερμανία με σοσιαλιστή καγκελάριο έλαβε χθες μια κομβική απόφαση. Ήταν μια οικονομική δύναμη, δίχως αντίστοιχη στρατιωτική ισχύ. Με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η γερμανική ελίτ κατανόησε ότι η θλιβερή αυτή συγκυρία εξέπεμψε ένα καθαρό μήνυμα.
Η Ostpolitik, που επί δεκαετίες ήταν βασικό δόγμα της Γερμανίας έναντι του τότε Ανατολικού Μπλοκ και εν συνέχεια της Ρωσίας, μετά την πτώση του Τείχους κατέστη κλινικά νεκρή. Το δόγμα δηλαδή της προσπάθειας κατευνασμού και ισορροπίας συμφερόντων με τη Ρωσία, δεν υπάρχει πια. Η Ρωσία έπαψε να αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή. Αντικαταστάθηκε στις 27-02-2022 με την επαναφορά στην Realpolitik, τον πολιτικό ρεαλισμό στη γερμανική πολιτική σκηνή.
Τέλος εποχής για την Γερμανία
Η Γερμανία πλέον δεν θα προσπαθεί να εξισορροπήσει τα συμφέροντα της ανάμεσα στη Δύση (κυρίως των ΗΠΑ) και στη Ρωσία. Ο καγκελάριος έκοψε τον γόρδιο δεσμό της ισορροπίας αυτής και επέλεξε καθαρά και αδιαμφισβήτητα την σύγκρουση με την ρωσική επιθετικότητα. Μίλησε ανοιχτά και είπε ότι η Γερμανία δεν θέλει την επαναφορά των μεγάλων δυνάμεων του 19ου αιώνα και την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης στη Γηραιά Ήπειρο.
Οι εξελίξεις αυτές λάβανε μορφή χιονοστιβάδας με την ταχύτητα που εξελίχθηκαν. Ποτέ η κοινή γνώμη με το “βαρύ” παρελθόν της Γερμανίας δεν θα δεχόταν αδιαμαρτύρητα τον υπερεξοπλισμό της. Θα δημιουργούσε συνειρμούς, φόβους, ερωτήματα. Η ελπίδα είναι ότι η Γερμανία δεν “ξανάρχεται”, με αυτή την αρνητική έννοια. Έλαβε, όμως, μια απόφαση: Να αποκτήσει στρατιωτική ισχύ αντίστοιχη της οικονομικής. Κι αυτό είναι όντως ένα ιστορικό γεγονός γιατί η Γερμανία έχει τριπλάσιο ΑΕΠ από τη Ρωσία, με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον σε επίπεδο στρατιωτικής ισχύος.
Είναι σίγουρο ότι πολλά κράτη της ΕΕ θα ακολουθήσουν τη Γερμανία στο δρόμο της στρατιωτικής ενίσχυσης. Με την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν ίσως προσέφερε στη Γερμανία και την Γηραιά Ήπειρο μια μεγάλη υπηρεσία. Την αφύπνιση και την συνειδητοποίηση του κινδύνου από τον “εφησυχασμό”. Ίσως και την άμεση δημιουργία ενός ευρωστρατού. Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μέρζ το διατύπωσε πολύ πιο ωμά. Είπε συγκεκριμένα ότι «η ειρήνη δεν επιβάλλεται με ηθικολογικές συζητήσεις κι ότι τα καλά λόγια και η προφορική στήριξη δεν βοήθησαν την Ουκρανία». Η νέα ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων ξεκίνησε. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και όχι τα όπλα.