ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ουκρανικό: Μόσχα-Κίεβο έδωσαν τρίτο ραντεβού – Συμφώνησαν για άμαχους

"Ελέγχουμε Μελιτόπολη-Χερσώνα" λέει η Μόσχα – Περιοδεία Μπάιντεν στην Ευρώπη

Με μία συμφωνία για την δημιουργία “ανθρωπιστικών διαδρόμων”, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι άμαχοι που βρίσκονται σε κίνδυνο, έκλεισε ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών Ρώσων και Ουκρανών. Συμφωνήθηκε επίσης να επιτραπεί η μεταφορά φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης, εκεί όπου υπάρχουν δραματικές ελλείψεις, με συνεννόηση, πάντα, ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η επόμενη συνάντηση θα πρέπει να αναμένεται σύντομα δήλωσε η ρωσική αντιπροσωπεία, ενώ η ουκρανική την προσδιόρισε για τις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Πότε και σε τί έκταση θα δοκιμαστεί η συμφωνία είναι άγνωστο. Σε πολλές περιοχές, στις οποίες οι γραμμές των αντιμαχόμενων μπλέκονται, είναι αμφίβολο εάν μπορεί να γίνει ασφαλής διάδρομος για απομάκρυνση των αμάχων. Ιδιαίτερα στις ανατολικές περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου εκτός από τις τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις δρούν και σώματα παραστρατιωτικών.Οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές από τη μία και από την άλλη το περιβόητο ουκρανικό τάγμα Αζόφ που συγκροτείται από υπερεθνικιστές.

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία στο ανθρωπιστικό σκέλος, είναι η πρώτη που έχει επιτευχθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και ως εκ τούτου εκλαμβάνεται ως θετικό βήμα. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες, την πρώτη εβδομάδα του πολέμου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Άγνωστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχει μετακινηθεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας από τις περιοχές που βρίσκονται στη δίνη του πολέμου σε άλλες που θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων εστιάζονται στο Χάρκοβο (ανατολικά) και στη Μαριούπολη στην Αζοφική. Η κατάσταση και στις δύο πόλεις είναι δραματική σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές και έχουν διακοπεί τα δίκτυα, υδροδότησης, ρεύματος και θέρμανσης. Στο Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει τις βόρειες εξόδους, ενώ οι ουκρανικές μονάδες, διαμορφώνουν τις θέσεις τους για μάχες μέσα στην πρωτεύουσα.

Νέες κυρώσεις από Ουάσινγκτον

Η Δύση εκτιμά ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πολύ μακριά από τους στόχους που είχε θέσει με την επίθεση στην Ουκρανία. Δηλωμένη πρόθεση των ΗΠΑ, με την υποστήριξη της ΕΕ, είναι η ασφυκτική απομόνωση της Μόσχας, η οποία από την πλευρά της προσπαθεί να απαντήσει με αντίμετρα στις δυτικές κυρώσεις, ωστόσο, οι επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία είναι τεράστιες και οι αντοχές της δοκιμάζονται.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι διευρύνεται ο αμερικανικός κατάλογος κυρώσεις κατά Ρώσων “ολιγαρχών” και συνεργατών του Πούτιν και μέλη των οικογενειών τους. Μεταξύ αυτών είναι και ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν σε δηλώσεις του πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τόνισε ότι «οι ΗΠΑ έχουν τις δυνάμεις και την ευχέρεια να αλλάξουν αυτή την επικίνδυνη δυναμική στην Ουκρανία, αρκεί να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά». Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για συνάντηση ή τηλεφωνική επαφή ανάμεσα στον Αμερικανό και τον Ρώσο πρόεδρο. Το Πεντάγωνο, πάντως, ανακοίνωσε νέα γραμμή επικοινωνίας με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, με σκοπό να αποτραπούν «εσφαλμένοι υπολογισμοί, στρατιωτικά επεισόδια και κλιμάκωση».

Πούτιν: Οι «στόχοι θα επιτευχθούν»

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είχε χθες νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και στη συνέχεια συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι οι στόχοι της “επιχείρησης” στην Ουκρανία «θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση». Ο Πούτιν ανέφερε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια του Κιέβου να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις θα έχει ως αποτέλεσμα η Μόσχα να διευρύνει τον κατάλογο των απαιτήσεών της. Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου σημειώνεται ότι «η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο».

Κλιμάκωση βλέπουν Μακρόν και Σταϊμάγερ

Ο Γάλλος πρόεδρος σε δηλώσεις του τόνισε ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη και μίλησε σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τον Πούτιν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ψεύδεται και στον ίδιο του τον εαυτό». Και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προέβλεψε ότι το Ουκρανικό θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Συνάντηση με Πούτιν ζήτησε ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου ζήτησε κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, σε απευθείας συνάντηση: «Πρέπει να μιλήσω με τον Πούτιν, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτός ο πόλεμος», δήλωσε ο Ζελένσκι και τόνισε ότι ο ίδιος είναι «ανοιχτός» και «έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις» του Πούτιν. Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Δύση να ενισχύσει στρατιωτικά τη χώρα του. «Δεν θέλω η ιστορία της Ουκρανίας να είναι ένας θρύλος όπως οι 300 Σπαρτιάτες. Θέλω ειρήνη».

Πούτιν κατά Ζελένκσι για το δράμα των αμάχων

Με δηλώσεις αμέσως μετά τη συνέντευξη Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμιρ Πούτιν κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό σαν ασπίδα». Οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Πούτιν έχουν αφήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις πόλεις, όμως σύμφωνα πάντα με τον Ρώσο πρόεδρο «οι Ουκρανοί νεοναζί κρατούν τους άμαχους και όσους προσπαθουν να φύγουν τους χτυπούν ελεύθεροι σκοπευτές».

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες των Ρώσων στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους, αλλά και επιδόματα καθώς και συντάξεις για τους τραυματίες. Είπε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συλλάβει στην Ουκρανία ξένους μισθοφόρους. Εξήρε το έργο των ρωσικών μονάδων στην Ουκρανία και τόνισε ότι «κανένας δεν θα μας απειλήσει, είμαστε ένας περήφανος λαός, με περήφανο στρατό». Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας υπό τον πρόεδρο Πούτιν.

Λαβρόφ κατά Δύσης

Προηγουμένως, σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε πως η ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα πάλι «βρήκε κάποιο πρόσχημα για να αναβάλει αυτές τις διαπραγματεύσεις. Σίγουρα λαμβάνουν οδηγίες από την Ουάσιγκτον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αυτή η χώρα δεν είναι απολύτως ανεξάρτητη», είπε ο Λαβρόφ.

O Λαβρόφ κατηγόρησε την κυβέρνηση Ζελένσκι ότι δεν εφάρμοζε την Συμφωνία του Μινσκ (η οποία προέβλεπε αυτονομία στο Ντονμπάς) και πως είχε κρυφή ατζέντα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Ο Λαβρόφ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση και σημείωσε ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι «ελάχιστες», όπως είπε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι η μόνη εναλλακτική λύση στις κυρώσεις είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, όμως -όπως πρόσθεσε- ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα μπορούσε να είναι μόνο πυρηνικός πόλεμος.

O Λαβρόφ αποκάλεσε την κυβέρνηση Ζελένσκι «νεοναζιστικό καθεστώς» και επανέλαβε πως για το μέλλον της Ουκρανίας «θα αποφασίσει ο ουκρανικός λαός». Επέκρινε την Δύση για την επέκταση του ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για καταστραφούν οπλισμός και υποδομές που αποτελούν «απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας».

Οι μάχες σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μάχες σε περίχωρα του Κιέβου και κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών από ανεξάρτητες πηγές. Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε πως «ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα».

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Χερσώνα, στα νότια της χώρας. Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών ανέφερε μέσω Telegram πως «οι δυνάμεις κατοχής (τα ρωσικά στρατεύματα) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες».

https://twitter.com/Caucasuswar/status/1499290555611848704?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1499290555611848704%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1217997%2Fpolemos-stin-oukrania-oi-rosoi-piran-ti-hersona-suneheis-ekrixeis-sto-kievo%2F

Περικυκλωμένη είναι όμως και η Μαριούπολη, στην οποία κατοικούν οι Έλληνες ομογενείς. Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη λαϊκή δημοκρατία του
Ντονέτσκ, απείλησε ότι οι δικές του δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός μπορεί να αρχίσουν στοχευμένα πλήγματα στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πόλη θα βομβαρδιστεί, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί δεν καταθέσουν τα όπλα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Στην Μαριούπολη έχει ισχυρή παρουσία και το ουκρανικό νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ, μονάδες του οποίου δημιουργούν θέσεις μάχης σε πολυκατοικίες και δημόσια κτίρια. Δραματική είναι η κατάσταση σύμφωνα με τη δημοτική αρχή και εκφράζονται φόβοι για συγκρούσεις μέσα στο κέντρο της πόλης.

Στο Χάρκοβο οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν (μεταξύ άλλων) τουλάχιστον τρία σχολεία. Ένα από αυτά βρίσκεται στη βόρεια γειτονιά της Σαλτίβκα, ενώ τα άλλα δύο απέχουν λίγο περισσότερο από ένα χιλιόμετρο από τη βιομηχανική περιοχή, στα νοτιοανατολικά της πόλης. Έγινε γνωστό πως μία γυναίκα παρατηρητής του ΟΑΣΕ σκοτώθηκε στο Χάρκοβο.

Τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έχουν πάρει, πλέον, οι Ρώσοι στρατιώτες κι έχουν ενημερώσει σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA), όπως δήλωσε, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι. Ο Γκρόσι ανέφερε πως το προσωπικό του σταθμού, συνέχισε τις εργασίες του, ενώ τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις εγκαταστάσεις του. Υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται και ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ

Ποινική έρευνα από το Διεθνές Δικαστήριο

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανακοίνωσε την «άμεση έναρξη» της διενέργειας έρευνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου καταγγέλλεται ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. «Ειδοποιώ το προεδρείο του Δικαστηρίου για την απόφασή μου να αρχίσω αμέσως να διενεργώ έρευνα για την κατάσταση» στην Ουκρανία, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας, σε ανακοίνωσή του.

Ψήφισμα του ΟΗΕ κατά Ρωσίας

Στο μεταξύ με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ με το οποίο η Γενική Συνέλευση καλεί τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων» από την Ουκρανία. Από τα 193 κράτη μέλη του Οργανισμού, 141 ψήφισαν υπέρ, 35 δήλωσαν αποχή και μόλις πέντε (5) χώρες καταψήφισαν (Ρωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία και Λευκορωσία). Το ψήφισμα απαιτεί από τη Μόσχα «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από την Ουκρανία και «καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να αυξήσει τον συναγερμό των πυρηνικών της δυνάμεων».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx