ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τσίπρας: “Επιπολαιότητα” η στάση Μητσοτάκη στο Ουκρανικό

Επιφυλακτικός ο Τσίπρας για την αγορά των F-35

«Είναι μέγα λάθος και επιπολαιότητα του πρωθυπουργού η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, που κάνει την χώρα να εμπλέκεται σε έναν πόλεμο, αντί για τις προσπάθειες ειρήνευσης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη στον Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ενώ τον κατηγόρησε για «πρωθυπουργοκεντρικό βοναπαρτισμό».

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν βγήκε από την νατοϊκή γραμμή της καταδίκης της Ρωσίας, ωστόσο πρόσθεσε ότι, η χώρα δεν πρέπει να πρωτοστατεί σε επιθετικές εκδηλώσεις και να μην δημιουργήσει αντιπαλότητα με την Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν ακολουθεί την πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά του στρατάρχη Παπάγου. Εξήγησε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε επισκεφθεί την Μόσχα, την Βουλγαρία και είχε ανοίξει τις σχέσεις των χωρών, ενώ ο Παπάγος ακολουθούσε την πολιτική του «προκεχωρημένου φυλακίου», όπως αναφέρει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό που δήλωσε ότι αποφασίζει μόνος του είπε ότι, θα έπρεπε «αν όχι να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, τουλάχιστον να ζητήσει το τηλέφωνο και να ζητήσει μία γνώμη και όχι έλθει στην Βουλή και να μας πει τώρα πες τε μου την γνώμη σας». Ήταν κατηγορηματικός στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει μία στάση ουδετερότητας και για λόγους αρχής, αλλά και λόγω της γεωπολιτικής της θέσης. Ουδετερότητα είναι υπέρ του επιτιθέμενου».

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Θύμισε ότι «δυστυχώς 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, μόνο δηλώσεις έχουμε για την Κύπρο, ούτε στρατιωτική βοήθεια ούτε κυρώσεις. Δεν έχει νόημα να προσδοκά κανείς ότι αν σαν χώρα πρωτοστατήσουμε κατά της Ρωσίας θα πρέπει να περιμένουμε θετική στάση των συμμάχων σε ενδεχόμενη απειλή της Τουρκίας. Η Ρωσία είναι μία χώρα που θα παίζει ρόλο στην περιοχή. Είμαστε απέναντι στην εισβολή, αλλά δεν έχουμε λόγο να στραφούμε εναντίον της Ρωσίας… Θα πρέπει να δούμε πώς θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα». Για την “κατηγορία” ότι τηρεί συγκαλυμμένα φιλική στάση έναντι της Ρωσίας, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ως πρωθυπουργός προχώρησε σε απέλαση Ρώσων πρακτόρων και διπλωματών.

Ο επικεφαλής το ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι ο πρώτος πόλεμος στην Ευρώπη, και θύμισε ότι «ζήσαμε και τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία, όπως και την εισβολή στην Κύπρο. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια για αλλαγή συνόρων με μία αναθεωρητική λογική…Η Δύση έχει ευθύνες για την εξέλιξη στην Ουκρανία και την μη τήρηση της Συμφωνίας του Μινσκ. Τις επεμβάσεις της Δύσης αντιγράφει ο Πούτιν, με χυδαίο τρόπο».

Αναφέρθηκε στην εισβολή στην Ουκρανία σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά λέγοντας: «Θεωρώ ότι η Τουρκία αναβαθμίζει τον ρόλο της στην περιοχή. Όσοι έσπευσαν να μιλήσουν για απομόνωση του Ερντογάν, κάνανε λάθος…Η Τουρκία έχει παράδοση στην επιτήδεια ουδετερότητα. Είναι ρηχή η ανάγνωση ότι θα κοστίσει στην Τουρκία η ουδέτερη στάση, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις του Ζελένσκι. Η επιτήδεια ουδετερότητα της δίνει πόντους στην δυτική πλευρά και δεν της στερεί σε σχέση με την Ρωσία».

Προάσπιση της χώρας

Στο ερώτημα γιατί πρότεινε συνάντηση με τον Ερντογάν ο κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να έχουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και πρόσθεσε: «Χωρίς αυταπάτες, γιατί δεν θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει λύση στην βασική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα, θα πρέπει να αποφευχθεί μία περαιτέρω κλιμάκωση και μία κούρσα εξοπλισμών».

Ακολούθως ξεκαθάρισε: «Δεν συζητάμε αποστρατικοποίηση των νησιών, δεν μπαίνουμε σε συζήτηση για τις γκρίζες ζώνες. Ωστόσο όσο χάνουμε χρόνο, οι συσχετισμοί θα λειτουργούν σε βάρος μας». Για την κατηγορία ότι δεν στηρίζει τις εξοπλιστικές δαπάνες ανέφερε: «Υπερψηφίσαμε τα Rafale όπως και τις Belh@rra, ωστόσο μία χώρα που πέρασε μεγάλες περιπέτειες την τελευταία δεκαετία πρέπει να ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα αλλά με λογισμό και με σύνεση».

Για το αν «η άμυνα είναι αυτοσκοπός» απάντησε ότι «η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας είναι αυτοσκοπός, οι εξοπλισμοί δεν είναι το μόνο μέσο, είναι και η οικονομία, είναι και η διπλωματία. Για οκτώ χρόνια είχαμε άρση της εθνικής μας κυριαρχίας, γιατί για να δώσουμε ένα ευρώ για την άμυνα έπρεπε να πάρουμε την έγκριση της Τρόικας. Φθάσαμε σε αυτό το σημείο από τις αλόγιστες στρατιωτικές δαπάνες».

Στο ερώτημα για το «τί πρέπει να πράξει η χώρα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση χώρα του ΝΑΤΟ», παρέπεμψε στην εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου «η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αμερικανική εμπλοκή στην Ουκρανία. Αν υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα έχουμε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που θα είναι πυρηνικός».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx