Ουκρανικό: Κατάπαυση πυρός και απομάκρυνση αμάχων
05/03/2022Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τη Μαριούπολη. Κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων οι άμαχοι στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα.
Πάντως Ρωσία και η Ουκρανία έχουν προγραμματίσει τρίτο γύρο συνομιλιών για το Σαββατοκύριακο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της καγκελαρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ο. Σολτς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνομιλία διήρκεσε μία ώρα και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διαφορετικές απόψεις τους, με τον Όλαφ Σολτς να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία.
«Εδώ και μέρες υπάρχουν άσχημες εικόνες και πληροφορίες από την Ουκρανία», επισήμανε ο καγκελάριος και κάλεσε τη ρωσική ηγεσία «να σταματήσει αμέσως όλες τις μάχες και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις επίμαχες περιοχές». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες στο εγγύς μέλλον.
Επιχειρήσεις
Εντείνονται οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις στην ακτογραμμή της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική, με στόχο όπως φαίνεται από τις τελευταίες κινήσεις να καταλάβουν ολόκληρη την παραθαλάσσια ζώνη της χώρας. Παράλληλα συνεχίζεται η επιχείρηση περικύκλωσης του Κιέβου και κατάληψης της βιομηχανικής πόλης Χάρκοβο.
Η πίεση που δέχεται στο πολεμικό πεδίο η Ουκρανία, αποτυπώνεται στις νέες εκκλήσεις του προέδρου Ζελένκσι και της κυβέρνησής του προς το ΝΑΤΟ, για αποφασιστικότερη στρατιωτική βοήθεια προκειμένου να αποκρουστεί η προέλασης της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος προσκλήθηκε στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, και του ΝΑΤΟ, ζήτησε εκ νέου να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό.
Όχι Μπλίνκεν για απαγόρευση πτήσεων
Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν και άλλες κυρώσεις στη Ρωσία και δεν έχουν αποκλείσει τίποτα, δήλωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Εντούτοις, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε ότι η επιβολή ενεργειακών κυρώσεων θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο παγκόσμιος εφοδιασμός και να αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων. Ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του ΝΑΤΟ να μην προχωρήσει σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση της σύγκρουσης σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Αντίδραση Ζελένσκι για άρνηση του ΝΑΤΟ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, σε δήλωσή του τις πρώτες πρωινές ώρες, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δεν κάνει τα δέοντα για να προστατέψει την Ουκρανία και επανέλαβε ότι «είναι αναγκαία η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» για να προστατευθεί η χώρα του από την ρωσική επίθεση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί η αντίσταση στους Ρώσους εάν δεν υπάρξει αποφασιστική βοήθεια από τη Δύση. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι είναι σε απόγνωση λόγω της αρνητικής στάσης του ΝΑΤΟ να κλείσει τον εναέριο χώρο.
Doznes of thousands of people listening #Ukraine president @ZelenskyyUa statement during a gathering in #Prague, #CzechRepublic https://t.co/RAJObMPlt3
— Filip Horký (@FilipHorky) March 4, 2022
Το απόγευμα της Παρασκευής βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ζελένσκι μεταδόθηκε σε διαδηλώσεις, που διοργανώθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Τσεχία και αλλού κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Συνομιλίες το Σαββατοκύριακο λέει η Μόσχα
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και σύμφωνα με το Βερολίνο του ζήτησε «να σταματήσει αμέσως όλες τις μάχες και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις επίμαχες περιοχές». Από την πλευρά του, ο Πούτιν του είπε ότι θα υπάρξει και τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μέσα στο Σαββατοκύριακο
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον Γερμανό καγκελάριο, σύμφωνα με το Βερολίνο, ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή για διάλογο με την Ουκρανία υπό τον όρο ότι θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά της.«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την ουκρανική πλευρά, καθώς και με όλους εκείνους που θέλουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Με την προϋπόθεση όμως ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι ρωσικές απαιτήσεις». Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Σολτς ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν το Κίεβο και τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές για καταστροφές «χονδροειδή προπαγάνδα.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και αποδέχθηκε το αίτημά του να συνεργαστεί στενότερα με τον ΟΗΕ για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών ζητημάτων στην Ουκρανία, ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που επικαλείται το Reuters.
Μάχες στο Κίεβο και στο Νότο
Οι ουκρανικές αρχές είχαν αναφέρει ότι ρωσικές μονάδες μπήκαν στην πόλη Μικολάιφ στη Μαύρη Θάλασσα. Ο κυβερνήτης της πόλης Βιτάλι Κιμ δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες σε πολλά σημεία της πόλης, η οποια έχει πληθυσμό περίπου 500.000 κατοίκους. «Ας μη χάσουμε την ψυχραιμία μας», δήλωσε. Αργά το απόγευμα με νέο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποκρούστηκαν από τις ουκρανικές.
Governor of Mykolayv: most of RU machinery destroyed and kicked out of the city. There are some still on the outskirts, but we are cleaning them up. #StandWithUkraine️ pic.twitter.com/ULW07IzSJI
— olexander scherba🇺🇦 (@olex_scherba) March 4, 2022
Το Μικολάιφ είναι κοντά στην Οδησσό η οποία είναι αποκλεισμένη από θαλάσσης, από ρωσικά πολεμικά πλοία. Η Οδησσός είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ από την άλλη, στην Αζοφική η Μαριούπολη πολιορκείται από ισχυρές ρωσικές δυνάμεις από ξηρά και θάλασσα.
Στη Μαριούπολη, ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο έκανε έκκληση για στρατιωτικές ενισχύσεις, αλλά και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν ορισμένοι από τους 400.000 κατοίκους. Εδώ και πέντε ημέρες η Μαριούπολη είναι υπό πολιορκία. «Καταστρεφόμαστε», είπε ο δήμαρχος, καταγγέλλοντας βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία. «Θέλουν να σβήσουν τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της από το πρόσωπο της γης».
Οι μάχες συνεχίζονται στα βόρεια περίχωρα του Κιέβου, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία. Στα βορειοδυτικά οι μάχες γίνονται γύρω από την περιοχή του αεροδρομίου Χοστομέλ και σύμφωνα με αναφορές Βρετανών αξιωματούχων οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να πλησιάσουν και άλλο στο Κίεβο αλλά σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία συναντούν σφοδρή αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις. Αναφέρουν επίσης ότι γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα γίνονται οχυρωματικά έργα για να αποτραπεί η εισβολή αρμάτων και μηχανοκίνητων μονάδων του ρωσικού στρατού.
Μνήμες από το Τσέρνομπιλ
Την ίδια στιγμή μνήμες από το Τσέρνομπιλ ξύπνησε το πολεμικό πλήγμα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, το οποίο προ λίγου ανακοίνωσαν πως έχουν υπό έλεγχο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, με την Μόσχα να αντιμετωπίσει ήδη σωρεία διεθνών επικρίσεων για το πλήγμα, κατηγόρησε για την επίθεση Ουκρανούς σαμποτέρ, χαρακτηρίζοντάς την «τερατώδη πρόκληση».
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό: «Ο σκοπός της πρόκλησης του καθεστώτος του Κιέβου σε μια πυρηνική εγκατάσταση, είναι μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η Ρωσία για δημιουργία πηγής ραδιενεργής μόλυνσης». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έχει χάσει τον έλεγχο των ουκρανικών ομάδων σαμποτάζ, στις οποίες μετέχουν και ξένοι μισθοφόροι.
Προηγουμένως η Μόσχα ανέφερε πως «το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων» και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας του, ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα της Μόσχας ότι θα επιχειρήσει να ελέγξει οτιδήποτε έχει σχέση με την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ουκρανία.
Διεθνής ανησυχία για τους αντιδραστήρες
Η παγκόσμια ανησυχία από την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο είναι μεγάλη για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας, αν και μέχρι το πρωί της Παρασκευής δεν εντοπίστηκε σχετική μεταβολή στο επίπεδο της. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου είχε ανακοινώσει η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και «εξουδετερώθηκε στις 06:20», είχε αναφέρει σε μήνυμα της.
Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας. Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».
Ζελένσκι: «Πυρηνική τρομοκρατία» στην Ζαπορίζια
Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία» και ότι ήθελε να «επαναληφθεί η καταστροφή στο Τσέρνομπιλ», την ουκρανική πόλη όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία. Ο Ζελένσκι είχε επικοινωνία για το ζήτημα και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.
Терміново! pic.twitter.com/MuXfniddVT
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 4, 2022
«Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη», τόνισε ο Ζελένσκι.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος «ενώνει τη φωνή του με τον Ουκρανό ομόλογό του», καλώντας τη Ρωσία να «σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητά της στην περιοχή του εργοστασίου» και «να επιτρέψει την πρόσβαση στους πυροσβέστες και στα σωστικά συνεργεία». Η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε επίσης ότι κατά τις πληροφορίες που διαθέτει δεν καταγράφεται αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια. Και το Τσέρνομπιλ βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.
Νέα συνεδρίαση ΟΗΕ για Ζαπορίζια
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα για την επίθεση της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπορίζια στην Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του Οργανισμού.
Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαίωσε πως 331 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 675 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος. Ο απολογισμός, μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αυξήθηκε από 249 από τον προηγούμενο απολογισμό της Υπηρεσίας από την προηγούμενη ημέρα. Μεταξύ των 331 νεκρών συγκαταλέγονται 19 παιδιά, ανέφερε. Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν από εκρηκτικά όπλα, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό, συστήματα ρουκετών πολλαπλής εκτόξευσης, βομβαρδισμούς με πυραύλους και αεροπορικούς βομβαδισμούς.
Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία ξεπέρασε το 1. 200.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Σκοτώθηκε Ρώσος στρατηγός
Νεκρός έπεσε τις προηγούμενες ημέρες ένας κορυφαίος στρατηγός του Πούτιν που φέρεται να πυροβολήθηκε από Ουκρανό ελεύθερο σκοπευτή. Πρόκειται για τον υποστράτηγο Αντρέι Σουχοβέτσκι, επικεφαλή της 7ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας της Ρωσίας που έχασε τη ζωή του, στις μάχες που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο.
Ο Σουχοβέτσκι είναι ο κορυφαίος αξιωματικός που σκοτώθηκε στην Ουκρανία, από την ημέρα που ο Πούτιν εξαπέλυσε την επίθεσή του, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι «ένας στρατηγός πέθανε», ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πριν από δυο ημέρες πως 498 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις σύγκρουσεις και περισσότεροι από 1.500 τραυματίστηκαν.
Ο ρωσικός στρατός μοιάζει να ενισχύει κι άλλο τη δύναμη πυρός για να επιταχύνει την κατάληψη πόλεων στρατηγικής σημασίας. Όπως προαναφέραμε, ο ρωσικός στρατός χθες το πρωί τη Χερσώνα, μητρόπολη 290.000 κατοίκων κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα, αναφέρεται σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας. «Οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις», προσθέτει.
Video of the battle from the last night for the #nuclear power plant in #Energodar. pic.twitter.com/hkpPdT3z1B
— NEXTA (@nexta_tv) March 4, 2022
Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών, Γκενάντι Λαχούτα, ανέφερε ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο ρωσικός στρατός επέβαλε μία σειρά από όρους στους κατοίκους, μεταξύ άλλων την απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες. Προηγουμένως, η ουκρανική πλευρά είχε διαψεύσει την κατάληψη της πόλης.
Russian forces in the streets of Kherson..The Russian Ministry of Defense announces its full control over the city of #Kherson#Russia #Ukraine #RussiaUkraineWar #RussiaUkraine pic.twitter.com/KTQhcyrhAH
— جهينة نيوز (@jouhinanewssy) March 2, 2022
Φραγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Η ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor, που είναι αρμόδια για το διαδίκτυο, διέταξε σήμερα τον αποκλεισμό του Facebook στη Ρωσία, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι «κάνει διακρίσεις» σε βάρος των ρωσικών μέσων ενημέρωσης. «Ελήφθη η απόφαση να μπλοκαριστεί το Facebook» από σήμερα Παρασκευή, ανακοίνωσε μέσω του Telegram.
Μετά το Facebook, η Roskomnadzor περιόρισε την πρόσβαση και στο Twitter Inc, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία (Reuters, AFP), επικαλούμενα τα ρωσικά Tass και Interfax. Επίσης, σύμφωνα με το RIA, ο ιστότοπος εύρεσης καταλυμάτων Booking.com δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για να κάνει κανείς κράτηση δωματίου εντός της Ρωσίας.