Ποιος είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας που επικήρυξε τον Πούτιν με 1.000.000
04/03/2022Ένας 55χρονος Ρώσος εκατομμυριούχος, ο Άλεξ Κονανίχιν, που ζει εδώ και 25 χρόνια στις ΗΠΑ ως πολιτικός πρόσφυγας, επικήρυξε με ένα εκατομμύριο δολάρια “νεκρό ή ζωντανό” τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το Newsweek και την Jerusalem Post, αλλά και βρετανικές εφημερίδες που πρόλαβαν να αποθηκεύσουν την ανάρτηση, προτού αυτή εξαφανιστεί. Το πόσο νόμιμο είναι αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή να επικηρύσσεται ένας αρχηγός κράτους, είναι άλλο θέμα.
Το Facebook διέγραψε τελικώς την συγκεκριμένη ανάρτηση, λίγη ώρα μετά. Ποιος είναι, όμως, ο Άλεξ Κονανίχιν που δείχνει τέτοια ζέση για να ξεφορτωθεί τον Πούτιν; Άρχισε να σπουδάζει στο Ίδρυμα Φυσικής και Τεχνολογίας στη Μόσχα επί σοβιετικής ακόμη κυριαρχίας και ενώ η “περεστρόικα” είχε αρχίσει, σκοπεύοντας να γίνει μηχανικός. Όμως το 1986 αποβλήθηκε, επειδή έστησε κομπίνα με τα κουπόνια της τραπεζαρίας για τα γεύματα που μοίραζε το Πανεπιστήμιο.
Άγνωστο με ποιο τρόπο, την ίδια χρονιά οργάνωσε έναν συνεταιρισμό ο οποίος μέχρι το 1991, σύμφωνα με τον ίδιο, απασχολούσε περίπου 600 άτομα. Το 1990, όταν πλέον είχε δρομολογηθεί πλήρως ο μετασχηματισμός της κοινωνίας στην ΕΣΣΔ από τον Γκορμπατσόφ, ο Κονανίχιν είχε την πρώτη χρηματιστηριακή εταιρεία στη Μόσχα, κι ας έμενε για μεγάλα διαστήματα στη Βουδαπέστη.
Το 1991 γυρίζει στη Μόσχα και γίνεται δεκτός από τον τότε πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου (πρωθυπουργό στην ουσία) Νικολάι Ριζκόφ και του δόθηκε μέχρι και συνοδεία θωρακισμένου. Τότε πήρε και την προεδρία της All-Russian Exchange Bank (VBB), που ουσιαστικά ήλεγχε το μισό συνάλλαγμα της χώρας. Χρηματοδότησε (άγνωστο με ποιανού λεφτά) την προεκλογική εκστρατεία του Μπόρις Γέλτσιν. Η περιουσία του το 1991 υπολογιζόταν στα 300 εκατομμύρια δολάρια, ήταν μόλις 25 ετών, είχε πάνω από 100 εταιρείες και συνόδευσε τον Γιέλτσιν στο επίσημο ταξίδι τους στις ΗΠΑ.
Οι Ρώσοι, όταν πλέον πρωθυπουργός έγινε ο Τσερνομίρντιν, τον κατηγόρησαν για απάτη και τα κεφάλαιά του στη Ρωσία το 1992 πάγωσαν. Την ίδια χρονιά και ενώ βρισκόταν στη Βουδαπέστη απήχθη (όπως όμως ισχυρίζεται μόνον ο ίδιος) από Ρώσους μυστικούς πράκτορες. Γύρισε στις ΗΠΑ υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και κατήγγειλε το Κρεμλίνο, που όταν ερεύνησε το θέμα τον κατηγόρησε για ψευδή καταγγελία, αλλά και για παράνομη εξαγωγή οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων από την Ρωσική Τράπεζα Συναλλάγματος σε εξωχώριους λογαριασμούς. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ήταν δικά του χρήματα και ότι τα μετέφερε «για να μην του τα κλέψει το κράτος».
Το σκοτεινό παρελθόν του Άλεξ Κονανίχιν
Ο Κονανίχιν το 1993 δημιούργησε την Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης BES μαζί με τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, άλλον έναν πλέον “εν εξορία ολιγάρχη” που είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη στη Μόσχα για ξέπλυμα χρημάτων και απάτη. Ο Χοντορκόφσκι είχε δημιουργήσει και πρακτορείο ειδήσεων απευθυνόμενο στην αντιπολίτευση και στρεφόμενο προσωπικά κατά του Πούτιν.
Ο Κονανίχιν συνελήφθη το 1996 στις ΗΠΑ όπου είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο. Kρίθηκε ότι δεν ήταν ειλικρινείς οι δηλώσεις του περί διωγμών. Τελικά το 1999 του δόθηκε άσυλο και οι Αμερικανοί έκριναν ότι οι εναντίον κατηγορίες του για απάτη ήταν κατασκευασμένες από τις ρωσικές αρχές. Εντούτοις, το 2003, το Συμβούλιο Εφέσεων Μετανάστευσης των ΗΠΑ αφαίρεσε από τον Κονανίχιν την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα, με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ποινική δικαιοσύνη ως μέσο πολιτικής δίωξης».
Ο Ρώσος άσκησε έφεση υποστηρίζοντας ότι αν επέστρεφε στη Ρωσία θα κινδύνευε η ζωή του. Το 2007 το ομοσπονδιακό δικαστήριο δέχτηκε ότι εάν απελαθεί στη Ρωσία, ο Κονανίχιν θα βρισκόταν σε «θανάσιμο κίνδυνο» επειδή ήταν «ένας ειλικρινής επικριτής των προέδρων Γιέλτσιν και Πούτιν». Μετά από έξι ακροάσεις σε ομοσπονδιακά δικαστήρια ο πρώην Ρώσος τραπεζίτης έλαβε οριστικά πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ.
“Νεκρός η ζωντανός”
Το 2004 είχε ήδη ανακηρυχθεί “επιχειρηματίας της χρονιάς” στη Νέα Υόρκη, έχοντας δυο μεγάλα διαδικτυακά κέντρα, ένα διαφημιστικό (από την σύζυγό του) και τα Syndicated News. Παράλληλα δημιουργησε μια εταιρεία, την WikiExperts.us που θα δημοσίευε άρθρα στην Wikipedia ειδικά για επιχειρηματίες. Η Wikipedia αντέδρασε στις ουσιαστικά πληρωμένες διαφημίσεις επιχειρηματιών, ο Κονανίχικ ζήτησε να γίνει μποϊκοτάζ της Wikipedia και από το 2013 απαγορεύθηκε στην WiukiExperts να εισάγει άρθρα στην Wikipedia.
Στο λογαριασμό του στο Facebook κάτω από την ανωτέρω φωτογραφία ανήρτησε το εξής κείμενο (που δεν εμφανίζεται πλέον): «Υπόσχομαι να πληρώσω 1.000.000 δολάρια στον(τους) αξιωματικό(ους) που, εκπληρώνοντας το συνταγματικό τους καθήκον, θα συλλάβουν τον Πούτιν ως εγκληματία πολέμου σύμφωνα με το ρωσικό και το διεθνές δίκαιο. Ο Πούτιν δεν είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, επειδή ήρθε στην εξουσία ως αποτέλεσμα μιας ειδικής επιχείρησης για την ανατίναξη κτιρίων κατοικιών στη Ρωσία και στη συνέχεια παραβίασε το Σύνταγμα, ακυρώνοντας ελεύθερες εκλογές και σκοτώνοντας τους αντιπάλους του. Ως Ρώσος και πολίτης της Ρωσίας, θεωρώ ηθικό μου καθήκον να συμβάλω στην αποναζιστικοποίηση της Ρωσίας. Θα συνεχίσω να βοηθάω την Ουκρανία στις ηρωικές της προσπάθειες να αντισταθεί στην επίθεση της oρδής του Πούτιν».
Μετά από αρνητικά σχόλια για την επικήρυξη, υποστήριξε ότι δεν έγραψε μέσα στο κείμενο την φράση “νεκρός ή ζωντανός” και ότι κατά τη γνώμη του ο Πούτιν πρέπει να δικαστεί σύμφωνα με το νόμο. Όσον αφορά στις βόμβες που αναφέρει στο κείμενό του, επρόκειτο για βομβιστική επίθεση από Τσετσένους αυτονομιστές σε κτιριακό συγκρότημα.