ΘΕΜΑ

Τι κυοφορεί η Σύνοδος των Βερσαλλιών

Τι κυοφορεί η Σύνοδος των Βερσαλλιών

Οι 27 Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε, συναντώνται σε ένα φορτισμένο με μνήμες κτίριο, στο ανάκτορο των Βερσαλλιών, όπου πριν από 103 χρόνια υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Η Σύνοδος των Βερσαλλιών (πρόκειται για μια άτυπη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο)  συγκλήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Εμμανουέλ Μακρόν και με “μενού” την Ουκρανική κρίση και τις συνέπειες της αλλά  και την προσπάθεια για ένα «νέο ευρωπαϊκό μοντέλο» που θα ενισχύσει την συνολική παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επί της ουσίας οι «27» θα επιμείνουν και θα εστιάσουν στην προώθηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ε.Ε. και την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ενίσχυση της κοινής αμυντικής ικανότητας αλλά και στην ισχυροποίηση και στην ισχυροποίηση της οικονομίας. Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι θα αναζητηθούν ισορροπίες και συμβιβασμοί μεταξύ των «27» καθώς δεν υπάρχει “ πλήρης σύμπλευση” στα μεγάλα και καυτά θέματα της Συνόδου που αφορούν: νέες κυρώσεις, χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία εκ νέου προσφυγή σε κοινό δανεισμό για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων επενδύσεων και τη στήριξη των καταναλωτών. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις κάτι το «χειροπιαστό» στη κοινή δήλωση των «27» στα μεγάλα αυτά ζητήματα δεν αναμένεται, τουλάχιστον με τα δεδομένα μέχρι τώρα.

Ωστόσο στη «Διακήρυξη των Βερσαλλιών» αναμένεται να υπάρξει διακριτή παράγραφος- αναφορά στην «επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Επίσης τα κράτη της ΕΕ αναμένεται να δεσμευτούν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τη χώρα που δέχεται επίθεση. Στην ουσία αυτή η επισήμανση θα παραπέμπει στη συνθήκη της Λισαβόνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης σε χώρα-μέλος», τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ οφείλουν να παράσχουν «όλη τη βοήθεια και την υποστήριξη που διαθέτουν».
Οι 27 θα συζητήσουν ακόμη τους φακέλους με τις αιτήσεις ένταξης στην ΕΕ, που έχουν υποβάλει η Ουκρανία, αλλά και η Γεωργία και η Μολδαβία. Ορισμένα κράτη- μέλη , κυρίως Ανατολικές χώρες,επιθυμούν να χορηγήσουν γρήγορα το καθεστώς υποψηφιότητας σε αυτές τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όμως μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία , η Γερμανία κ.α είναι πολύ πιο διστακτικές.

Η Σύνοδος των Βερσαλλιών

Σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των Εταίρων υπάρχουν και για τον νέο κοινό δανεισμό. Σε αυτή τουλάχιστον την φάση εμφανίζονται “απρόθυμες” στο ενδεχόμενο νέου κοινού δανεισμού στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης και την χρηματοδότηση ζωτικών επενδύσεων στην άμυνα και την ενέργεια, μια σειρά από χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία κ.α

Η Ελληνική πλευρά, με την επιστολή- πρόταση των 6 σημείων του κ. Μητσοτάκη προς την Πρόεδρο της Κομισιόν έχει προσδιορίσει κάποιες από τις προτεραιότητες της, με αιχμή το “πλαφόν” στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και στα όρια μεταβολής της ημερήσιας τιμής. Επίσης, προτείνεται ο καθορισμός σταθερής τιμής ως “αντίδραση έκτακτης ανάγκης”, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το ζήτημα της αύξησης της ρευστότητας φυσικού αερίου δια της σύνδεσης της αγοράς μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης-Κίνας. Στη Σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης, , ο οποίος πέτυχε στα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ενταχθεί πρόβλεψη για δέσμη μέτρων που θα απορροφήσει τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναμένεται να επιμείνει ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και με τέτοια προσέγγιση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ο πρωθυπουργός φτάνοντας στο ανάκτορο των Βερσαλλιών έκανε λόγο για βίαιη ενηλικίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία καλείται να ταυτίσει την οικονομική της ισχύ με το γεωπολιτικό της εκτόπισμα. Όπως είπε η Ένωση συζητά έτσι ώστε να βρει τρόπους να προστατεύσει πολίτες, και επιχειρήσεις και αγρότες από τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια. Ο πρωθυπουργός μίλησε για πίεση την οποία πρέπει να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία λέγοντας πως ο ίδιος ζητά να μπει πλαφόν στις τιμές αερίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx