ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

“Παραδώσου” είπε στον Ζελένσκι το Ισραήλ – Διαψεύδεται το μακελειό σε τζαμί

"Παραδώσου" είπε στον Ζελένσκι το Ισραήλ – Μακελειό σε τζαμί στην Μαριούπολη

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, το τζαμί του “Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή” που φιλοξενούσε αμάχους βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη, την οποία πολιορκεί ο ρωσικός στρατός. Την είδηση αυτή ήρθε όμως να διαψεύσει η Τουρκία, κατηγορώντας μάλιστα την τουρκικής καταγωγής Ουκρανή υφυπουργό Εξωτερικών για προβοκάτσια. Υπήρξε μάλιστα και σχετική δήλωση του προέδρου του συλλόγου που είναι αρμόδιος για το τζαμί.

Ο İsmail Hacıoğlu λέει σχετικά με το θέμα: «Οι αναφορές ότι το τζαμί του βομβαρδίστηκε είναι ψευδείς. Οι βόμβες έπληξαν περιοχή 700 μέτρα από το τζαμί. Το τζαμί είναι ένα τετραώροφο οπλισμένο σκυρόδεμα και πολύ συμπαγής κατασκευή. Τούρκοι πολίτες και οι συγγενείς τους βρίσκονται σε τζαμιά». Τουρκάλα δημοσιογράφος έσπευσε μάλιστα να συμπληρώσει το εξής:«Μην δίνετε αξιοπιστία σε ψευδείς ειδήσεις που στοχεύουν στην αύξηση του φόβου και του πανικού στους Τούρκους πολίτες».

»Υπήρχε είδηση ότι το τζαμί έχει βομβαρδιστεί από το πρωί. Δεν υπάρχει ούτε μία εικόνα, φωτογραφία, βίντεο. Δημοσιεύουν την εικόνα του τζαμιού Sağlam και τη μοιράζονται». Κατόπιν αυτών ξέσπασε καταγράφεται και “έκρηξη” οργισμένων σχολίων κάτω απ’ την ανάρτηση της Ουκρανής υφυπουργού Εξωτερικών που όπως προαναφέρθηκε έχει καταγωγή εκ Τουρκίας. Οι Τούρκοι σχολιαστές την κατηγορούν για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Τί ισχυρίζεται το Κιέβο

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, το ουκρανικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε πως μέσα στο τζαμί που υποτίθεται ότι δέχτηκε επίθεση, βρίσκονταν 86 άμαχοι τουρκικής καταγωγής, καθώς και 34 παιδιά. Στο διπλωματικό πεδίο, το Κίεβο διέψευσε πως απέρριψε πρόταση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν.

«Το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και της συζύγου του Ροξελάνα στη Μαριούπολη βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους εισβολείς», ανέφερε το υπουργείο με μήνυμα στο Twitter. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι αυτή την ώρα πότε έγινε ο βομβαρδισμός. Μια εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης, επικαλούμενη πληροφορίες από τον δήμαρχο της πόλης, είπε ότι είχαν καταφύγει στο τζαμί μαζί με άλλους που αναζητούσαν καταφύγιο από τη ρωσική επίθεση στο περικυκλωμένο λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα.

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο διέψευσε δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου που φέρουν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, να συμβουλεύει  τον Ουκρανό πρόεδρο να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου (που απαιτούν πολλές υποχωρήσεις από την ουκρανική πλευρά) και τον Ζελένσκι να τους απορρίπτει ενοχλημένος.

«Αν ήμουν στη θέση σας, θα σκεφτόμουν τις ζωές του λαού μου και θα δεχόμουν την προσφορά», φέρεται να είπε ο Μπένετ. Η απάντηση του Ζελένσκι ήταν σύντομη: «Σε ακούω», είπε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμβουλή δεν άρεσε στον Ουκρανό πρόεδρο και τους ανθρώπους του. «Ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η προσφορά του Πούτιν είναι μόνο η αρχή».

Ηχούν οι πολεμικές σειρήνες

Προηγουμένως, σε συναγερμό τέθηκαν όλες οι πόλεις της Ουκρανίας και πρωτίστως σε Κίεβο-Μαριούπολη, καθώς από τα ξημερώματα ηχούν σειρήνες για αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμούς. Οι αρχές της Ουκρανίας καλούν τους πολίτες «να αναζητήσουν καταφύγια». Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, σειρήνες ήχησαν στην πρωτεύουσα Κίεβο, τη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσό και το Χαρκίβ, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να ανασυντάσσονται χθες, Παρασκευή, για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Κίεβο. Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες, βάλλουν με πυρά πυροβολικού καθώς πλησιάζουν στην πρωτεύουσα. Πάντως την ώρα που ο ρωσικός κλοιός σφίγγει γύρω από το Κίεβο, οι κάτοικοι που έχουν απομείνει στη Μαριούπολη ζουν δραματικές στιγμές.

Έπειτα από δώδεκα ημέρες πολιορκίας, η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, βρίσκεται χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς επικοινωνίες και τις τελευταίες ημέρες βλέπει κανείς εκεί ανθρώπους να τσακώνονται για τρόφιμα. Η κατάσταση είναι «απελπιστική», προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Ο εχθρός εξακολουθεί να αποκλείει τη Μαριούπολη», δήλωσε χθες, Παρασκευή, το βράδυ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Τα ρωσικά στρατεύματα δεν άφησαν να μπει η βοήθειά μας στην πόλη», πρόσθεσε υποσχόμενος να προσπαθήσει άλλη μια φορά να μεταφερθούν εκεί «αύριο» (δηλαδή σήμερα Σάββατο) τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Την ίδια στιγμή τον γύρο των ουκρανικών social media κάνουν τα βίντεο με τις επιτυχίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εις βάρος των Ρώσων:

Οι σειρήνες του πολέμου

«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική που απαγορεύεται από τους σύγχρονους νόμους του πολέμου», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής της MSF Ελβετίας και ένας από τους συντονιστές της δράσης αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

«Η πολιορκημένη Μαριούπολη είναι αυτή τη στιγμή η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη. 1.582 άμαχοι σκοτωμένοι σε 12 ημέρες, θαμμένοι μέσα σε κοινούς τάφους όπως αυτός», κατήγγειλε από την πλευρά του χθες, Παρασκευή, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα με μήνυμά του στο Twitter που συνοδευόταν από την φωτογραφία μιας τάφρου.

Πάντως περισσότεροι ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν συμφωνηθεί για τη βορειοανατολική πόλη Σούμι το πρωί του Σαββάτου, δήλωσε η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Σούμι, με ανάρτηση του Ντμίτρι Ζιβίτσκι στο Telegram. Σύμφωνα με τον Ζιβίτσκι, οι προσπάθειες εκκένωσης θα ξεκινήσουν στις 09:00 τοπική ώρα και οχήματα θα μπορούν να αναχωρήσουν από έξι προορισμούς σε όλη την περιοχή. Όλες οι νηοπομπές κατευθύνονται προς την κεντρική πόλη της Πολτάβα και αναμένεται να φτάσουν μεταξύ 13:00 και 14:00.

Μπάιντεν κατά Πούτιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανακαλέσουν το καθεστώς των «μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων» της Ρωσίας για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή, είπε ο Μπάιντεν, ελήφθη σε συντονισμό με τους συμμάχους και θα ανοίξει το δρόμο για τις ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών αγαθών, αυξάνοντας την πίεση στη ρωσική οικονομία.

«Θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει τον εξοπλισμό για να αμυνθεί και οι πολίτες της τα εφόδια για να αντέξουν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε το παν για να μην πάμε σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές χώρες «δεν θα αφήσουμε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να γίνουν αυτοκράτορες να αποφασίσουν τη μοίρα του κόσμου» και κατέληξε με την εξής προειδοποίηση: «Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι είχε νέα επικοινωνία με τον Μπάιντεν: «Είχα μια ουσιαστική συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Του έδωσε την εκτίμηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, ενημερώθηκε για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

Οι ουκρανικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί και η Λευκορωσία να κινηθεί πολεμικά κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών μονάδων του Μινσκ στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αργά χθες (Πέμπτη) το βράδυ ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο ότι στρατεύματα από τη Λευκορωσία βρίσκονται στην Ουκρανία.

ΕΕ: Στο μέλλον το ομόλογο

Όλα τα πιθανά μέτρα, ακόμα και αποκοπή όλων των τραπεζών της Ρωσίας από το Swift, είναι στο τραπέζι των 27 σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι.

Οι τρεις ηγέτες ανακοίνωσαν την προώθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός σχεδίου για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία μέχρι το 2027, καθώς και τη χορήγηση ακόμα 500 εκατομμυρίων ευρώ στη χρηματοδότηση του στρατού της Ουκρανίας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Όσον αφορά το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ αυτό θα εξεταστεί στο πλαίσιο των διαδικασιών. Απαντώντας στις επικρίσεις περί παραπομπής στις καλένδες, οι τρεις ηγέτες είπαν πως ήδη η εξέταση της αίτησης προχωρά εξαιρετικά γρήγορα και ήδη έχει δοθεί από το Συμβούλιο στην Επιτροπή, κάτι που σε άλλες περιστάσεις θα χρειαζόταν χρόνια. Σε ερώτηση για την πρόταση για κοινό χρέος για χρηματοδότηση της άμυνας και της ενέργειας, ο Μακρόν ανέφερε πως «αν και υπάρχει συμφωνία στον στόχο της στρατηγικής αυτονομίας, η ανάπτυξη των εργαλείων παίρνει χρόνο».

Απόσυρση του καθεστώτος του “ευνοούμενου κράτους” που έχει η Ρωσία, καταργώντας έτσι «σημαντικά οφέλη που η Μόσχα απολαμβάνει ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έτσι «οι ρωσικές εταιρείες δεν θα έχουν πλέον προνομιακή μεταχείριση στις οικονομίες μας», είπε η πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ «θα εργαστεί επίσης για την αναστολή των δικαιωμάτων μέλους της Ρωσίας σε μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα». Το Σάββατο αναμένεται η αναλυτική ανακοίνωση του νέου πακέτου κυρώσεων.

Μαχητές από Συρία καλεί η Μόσχα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα ότι θα σταλούν εθελοντές ακόμα και από την Μέση Ανατολή να πολεμήσουν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων. Επιπλέον ενέκρινε την παράδοση κατασχεθέντων δυτικών πυραυλικών συστημάτων στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία μαχητές των αυτονομιστών του Ντονμπάς. Να σημειωθεί πως η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει πως ο Πούτιν έχει καρατομήσει στρατηγούς, εξοργισμένος από την πορεία της εισβολής και πως πρωτοκλασάτοι Ρώσοι αξιωματικοί έχουν σκοτωθεί στα πεδία των μαχών.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας πρότεινε την παράδοση αντιαρματικών συστημάτων αμερικανικής κατασκευής, όπως τα Javelin και Stinger, σε ρωσόφωνους μαχητές από τις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ. Μιλώντας σε συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια τέτοια ιδέα. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να επιτραπεί να έρθουν, σε όσους θέλουν να πολεμήσουν εθελοντικά με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο Σοϊγκού δήλωσε ότι υπάρχουν 16.000 μαχητές στη Μέση Ανατολή που είναι έτοιμοι να έρθουν να πολεμήσουν. «Οι εθελοντές που επιθυμούν να βοηθήσουν τον λαό του Ντονμπάς μπορούν να διευκολυνθούν να φτάσουν στην περιοχή», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, σε συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Μισθοφόρους» τους χαρακτήρισε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εμφανίστηκε από την πλευρά του ανοιχτός για μία συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει διατυπώσει ουκ ολίγες φορές ο Ουκρανός πρόεδρος και η Μόσχα παγίως απέρριπτε. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση, αλλά θα πρέπει να είναι «πλήρως προετοιμασμένη» να να φέρει αποτελέσματα.

Το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι

Σύμφωνα με τη μετάφραση όσων είπε ο Πεσκόφ και αναπαράγει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι φράσεις που χρησιμοποίησε για την πιθανότητα συνάντησης ήταν «πιθανή» ή «δεν αποκλείστηκε». Σχολιάζοντας τη δήλωση του συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν ότι μια συνάντηση κορυφής «μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα», ο Πεσκόφ είπε «θεωρητικά, είναι πράγματι πιθανό». Ο ίδιος ο Πούτιν, σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο, έκανε λόγο για «πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε επίθεση πάνω σε ανθρωπιστικό διάδρομο. Σε επικοινωνία με τον Φινλανδό ομόλογό του υπογράμμισε την ανθρωπιστική καταστροφή που έχει συντελεστεί ήδη στην Ουκρανία.

Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει χθες από τη Μαριούπολη, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη ρωσική πλευρά, καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν τη συμωνία για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, η κατάσταση στην πόλη είναι δραματική, με ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, ενώ αναφέρθηκαν και εκτεταμένες λεηλασίες.

Οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής επιδρομής ξεπερνούν τους 1.500 και ανάμεσά τους είναι πολλά παιδιά. Ο αντιδήμαρχος Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που θέλουν να φύγουν, αλλά δεν μπορούν. Χαρακτήρισε την κατάσταση στην πόλη τραγική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx