“Ελέγχουμε Μελιτόπολη-Χερσώνα” λέει η Μόσχα – Περιοδεία Μπάιντεν στην Ευρώπη
14/03/2022Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Άμυνας της Ρωσίας, Μιχαήλ Μιζίντσεφ, δήλωσε ότι οι ουκρανικές πόλεις Μελιτόπολη και Χερσώνα βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «Για άλλη μια φορά σας ενημερώνουμε ότι οι παραπάνω πόλεις βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχό μας, ο πληθυσμός τους συνεχίζει να ζει μια ειρηνική ζωή και έχει όλα τα απαραίτητα. Δεν υπάρχουν προβλήματα στην παροχή βοήθειας στους κατοίκους αυτών των οικισμών», ανέφερε συγκεκριμένα.
Στο Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και ειδικότερα στα προάστια, όπου πλήττονται στόχοι σε επίπεδο υποδομών και θέσεων του ουκρανικού στρατού. Κατά τους βομβαρδισμούς στο Obolon, ρωσικός πύραυλος έπληξε πολυκατοικία, με συνέπεια ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του και άλλοι έξι να τραυματιστούν σοβαρά.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η πρόοδος των Ρώσων το τελευταίο 24ωρο στα πεδία των μαχών «παραμένουν σε αδιέξοδο», τονίζοντας ότι δεν προχώρησαν προς το κέντρο του Κιέβου, ούτε κέρδισαν έδαφος στο Χάρκοβο. Τουναντίον, όπως τονίζεται από τους Αμερικανούς, οι Ουκρανοί έχουν επιφέρει καίρια πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις τροφοδοσίας, με συνέπεια να καθυστερούν σημαντικά την επέλαση των Ρώσων.
Για “πόλεμο” μιλά και ο Πούτιν
Προηγουμένως, για “πόλεμο” έκανε λόγω ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πουτίν κατά την συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής, καθώς η Μόσχα μιλούσε για «ειδική επιχείρηση». Μάλιστα, η Ρωσία προειδοποίησε με εκτεταμένα πλήγματα ουκρανικές βιομηχανίες όπλων, σε αντίποινα για ένα πολύνεκρο ουκρανικό πλήγμα στην πόλη του Ντονέτσκ, η οποία ελέγχεται από τους Ρώσους αυτομιστές.
Στόχος αεροπορικής επιδρομής από τις ρωσικές δυνάμεις έγινε ο πύργος τηλεόρασης της πόλης Ρίβνε στα δυτικά της Ουκρανίας, για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν. Σε διαδικτυακή ανάρτησή του πρόσθεσε: «Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι κάτω από τα ερείπια». Στο διπλωματικό πεδίο έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ευρώπη το αμέσως επόμενο διάστημα.
Προηγουμένως, διακόπηκαν γύρω στις 4 το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας που ξεκίνησαν μέσω τηλεδιάσκεψης , όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ στο Twitter. Όπως δήλωσε οι συνομιλίες θα αρχίσουν ξανά αύριο Τρίτη. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν υπήρξε πρόοδος.
Η ουκρανική πλευρά είχε ανακοινώσει πως το κρισιμότερο ζήτημα της τέταρτης διαπραγμάτευσης, που γίνεται με τηλεδιάσκεψη, είναι η συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης του πυρός και η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, για την εκκένωση των πόλεων και των χωριών που βρίσκονται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις. Άγνωστο είναι, όμως, εάν θα συμφωνήσει αυτή τη φορά η Μόσχα και με ποιες προϋποθέσεις.
9 dead and 9 injured: the consequences of hitting the #Rivne TV tower.#StopRussia #ClosetheSkyoverUkraine #NoFlyZoneUA pic.twitter.com/KplO5QVTek
— Ukrainian Media_Truth about war in Ukraine (@truth_about_war) March 14, 2022
Νέο διάγγελμα είχε απευθύνει προς τον λαό της Ουκρανίας ο πρόεδρος Ζελένσκι, καλώντας όλους να στηρίξουν την άμυνα και να προστατέψουν το κράτος: «Η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει τις υποδομές μας, συνεχίζει να χτυπά τις πόλεις μας. Αλλά θα ξαναφτιάξουμε κάθε δρόμο σε κάθε πόλη. Κάθε σπίτι, διαμέρισμα κάθε Ουκρανού. Τώρα που ο κατακτητής είναι ακόμα στη γη μας, πρέπει να τον νικήσουμε όπως μπορούμε. Να προστατεύσουμε τις πόλεις, να προστατεύσουμε τα χωριά, να προστατεύσουμε κάθε μέτρο της γης μας. Και κάθε κομμάτι της καρδιάς μας. Ουκρανική καρδιά. Ουκρανική ψυχή. Βοηθήστε ο ένας τον άλλο! Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον! Στηρίξτε την άμυνα! Και προστατέψτε το κράτος! Μαζί θα κερδίσουμε. Δόξα στην Ουκρανία!».
The parties actively express their specified positions. Communication is being held yet it’s hard. The reason for the discord is too different political systems. 🇺🇦 is a free dialogue within the society & an obligatory consensus. 🇷🇺 is an ultimatum suppression of its own society pic.twitter.com/O00fnCd1WP
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 14, 2022
Κρεμλίνο: Οι στόχοι θα επιτευχθούν
Η Μόσχα διαψεύδει ότι ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα και δηλώνει είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία μόνη της, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Πρόσθεσε ότι όλα τα σχέδια της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εκπληρωθούν πλήρως και στα χρονικά πλαίσια που περιγράφονται. Υπογράμμισε δε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είχε ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας να μην εισβάλει σε μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα, και χαρακτήρισε τραγωδία την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντόνετσκ που διεκδικεί η Ρωσία.
Η διάψευση Πεσκόφ για την Κίνα αφορά στα δημοσιεύματα που έφεραν τη Ρωσία να έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό σε υποστήριξη της εισβολής στην Ουκρανία. Αυτό αναφέρουν WSJ και Financial Times, με πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους. Το ρωσικό αίτημα αφορά «στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια» και έχει υποβληθεί από την αρχή της εισβολής, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Οι αξιωματούχοι δεν αποφαφήνισαν τι είδους εξοπλισμό χρειάζεται η Μόσχα.
Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας στη Ρώμη
Στη Ρώμη συναντήθηκε ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, με το ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Γιανγκ Τζιετσί, με κύριο θέμα συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την στήριξη που θεωρεί ο Λευκός Οίκος ότι παρέχει η Κίνα στη Ρωσία.
Η συνάντηση διήρκησε επτά ώρες και ήταν σε έντονο κλίμα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Λευκό Οίκο, μετά το πέρας της συνάντησης, οι ΗΠΑ θεωρούν «βαθύτατα ανησυχητική» την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζεται, με το Πεκίνο να κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, λέγοντας ότι η Μόσχα ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από το Πεκίνο για την εισβολή στην Ουκρανία. Όπως προαναφέραμε και η Ρωσία διέψευσε το δημοσίευμα.
Μόλις την Κυριακή, ο Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε το Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ «δεν θα αφήνουν καμία χώρα να αντισταθμίσει τις απώλειες της Ρωσίας» λόγω των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Με την Ουάσιγκτον να είναι δυσαρεστημένη γιατί το Πεκίνο αποφεύγει να ζητήσει από τον Πούτιν την απόσυρση των στρατιωτικών του δυνάμεων από την Ουκρανία.
Βομβαρδισμοί στο Κίεβο
H ουκρανική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ότι βομβαρδίστηκε το πρωί πολυκατοικία στο Κίεβο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι επτά. Το κτίριο πήρε φωτιά και οι πυροσβέστες με τα σωστικά συνεργεία αναζητούν εγκλωβισμένους.
⚡️Apartment block in Kyiv on fire after shelling.
Firefighters are putting out fire in the 9-story apartment block on 20 Bohatyrska St. in the Obolon neighborhood, according to the State Emergency Service.
The building was hit at around 5 a.m.
Video: State Emergency Service pic.twitter.com/uOe9AeGU7J
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 14, 2022
Η Μόσχα έστειλε παράλληλα μήνυμα σκλήρυνσης έναντι της Δύσης, βομβαρδίζοντας χθες στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Λβίβ, που βρίσκεται 15 χλμ από τα σύνορα με την Πολωνία, προκαλώντας μεγάλες απώλειες. Η βάση χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό κέντρο για τον ουκρανικό στρατό και για κοινές ασκήσεις με στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος “Συνεργασία για την Ειρήνη”. Σύμφωνα με το Κίεβο 35 στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 134 τραυματίστηκαν.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «σκοτώθηκαν 180 ξένοι μισθοφόροι και καταστρέψαμε μεγάλη ποσότητα οπλισμού». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει τις επιθέσεις σε ξένους μισθοφόρους. Την προηγούμενη η Μόσχα είχε χαρακτηρίσει την μεταφορά όπλων στην Ουκρανία «νόμιμο στρατιωτικό στόχο», όπως και τους ξένους που καταγγέλλει ότι πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών.
Υπό πίεση η ρωσική οικονομία
Περίπου τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έχουν δεσμευτεί λόγω των κυρώσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντόν Σιλουάνοφ στη ρωσική τηλεόραση «Είναι περίπου τα μισά αυτών των αποθεμάτων, που διαθέταμε. Ο συνολικός όγκος των αποθεμάτων είναι περίπου 640 δισ. δολάρια ΗΠΑ, περίπου τα 300 δισ. των αποθεμάτων τώρα βρίσκονται σε κατάσταση, στην οποία δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Ρώσος υπουργός, σημειώνοντας ότι μέρος των ρωσικών αποθεμάτων σε χρυσό και συνάλλαγμα είναι στο κινεζικό νόμισμα γουάν.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, στην Κίνα ασκούνται δυτικές πιέσεις για να περιορίσει το εμπόριο με τη Ρωσία, «ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση σ’ εκείνα τα αποθέματα, τα οποία έχουμε σε γουάν, αλλά νομίζω ότι οι εταιρικές μας σχέσεις με την Κίνα θα επιτρέψουν παρ’ όλ’ αυτά να διατηρήσουμε εκείνη τη συνεργασία, που πετύχαμε, και όχι μόνο να τη διατηρήσουμε, αλλά και να την πολλαπλασιάσουμε υπό τις συνθήκες, που οι δυτικές αγορές κλείνουν».
Διπλωματική κινητικότητα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Mακρόν, είχε χθες το βράδυ τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Σάββατο ο Μακρόν είχε επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. Όπως ανακοινώθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας Μακρόν-Μπάιντεν συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να αυξηθεί η βοήθεια στην Ουκρανία και να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Στην επικοινωνία του με τον Ζελένσκι ο Μακρόν τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών.
Η Ρωσία ξεκαθάρισε από την πλευρά της ότι δεν βλέπει λόγο να σταλούν κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Πιοτρ Ιλίσεφ, διευθυντής του υπουργείου, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για ειρηνευτική δύναμη όσο η Ρωσία έχει τον έλεγχο».
Καθηλωμένο κονβόι για Μαριούπολη
Περισσότεροι από 140.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τις ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία, δήλωσε χθες το βράδυ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ σε συνέντευξη στην ουκρανική τηλεόραση. Η Βέρεστσουκ τόνισε ότι και χθες η ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή δεν κατάφερε να φθάσει στην πολιορκημένη Μαριούπολη, λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών. «Η αυτοκινητοπομπή έχει μείνει στην Μπερντιάνσκ (είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων) και θα επιχειρήσει ξανά να φθάσει στη Μαριούπολη το πρωί». Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, έγινε σήμερα γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.
Αγωνιώδη έκκληση προς τους απανταχού Έλληνες να κινητοποιηθούν, ώστε να αποτραπεί ο επαπειλούμενoς αφανισμός της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία, απηύθυνε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο. Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά επιστολή καταγγέλλει «την γενοκτονία του ουκρανικού λαού και των Ελλήνων της Ουκρανίας από τη Ρωσία» και παραθέτει αναφορές για δολοφονίες ομογενών και καταστροφές σε ελληνικά χωριά. Ζητεί από την Διεθνή Κοινότητα και τους Έλληνες όλου του κόσμου να πιέσουν για τη δημιουργία ενός “πράσινου διαδρόμου” για εκκένωση των πόλεων και των κοινοτήτων που βρίσκονται υπό ρωσική πολιορκία.
Νεκρός Αμερικανός δημοσιογράφος
Ο πρώτος θάνατος δημοσιογράφου σημειώθηκε χθες στο Ιρπίν. Πρόκειται για τον 51χρονο Μπρεντ Ρενό που εργαζόταν για τους New York Times και βρισκόταν στο Ιρπίν μαζί με τον συνάδελφό του Χουάν Αρεντόντο, ο οποίος τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της ουκρανικής πρωτεύουσας, εκτός κινδύνου. Σήμερα τραυματίστηκε και ένας δημοσιογράφος του Fox News.
Brent Renaud, an award-winning American filmmaker and journalist, was killed on Sunday while reporting in Irpin, a Kyiv suburb, Ukrainian authorities said. https://t.co/4ckuHiZoxK
— The New York Times (@nytimes) March 13, 2022
Ο Αρεντόντο περιέγραψε το τραγικό συμβάν ως εξής: «Ήμασταν απέναντι από μια από τις πρώτες γέφυρες στο Ιρπίν. Θα κινηματογραφούσαμε πρόσφυγες που φεύγουν και μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιος προσφέρθηκε να μας πάει στην άλλη γέφυρα. Περάσαμε ένα σημείο ελέγχου και άρχισαν να μας πυροβολούν. Ο οδηγός έστριψε αλλά συνέχισαν να μας πυροβολούν». Ο Αρεντόντο δεν γνώριζε ότι ο συνάδελφός του είχε πέσει νεκρός: «Ο φίλος μου είναι ο Μπρεντ Ρενό και έχει πυροβοληθεί και έχει μείνει πίσω. Δεν ξέρω πώς είναι. Είδα ότι έχει πυροβοληθεί στον λαιμό, χωριστήκαμε. Εμένα με μετέφερε εδώ ένα ασθενοφόρο». Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την απαγωγή του δημάρχου Μελιτούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις και τον διορισμό νέας δημοτικής αρχής στην κατεχόμενη πόλη.
‼️Δήλωση για την απαγωγή του δημάρχου της🇺🇦 Μελιτόπολης Ivan Fedorov:
Οι παραβιάσεις των βασικών δικαιωμάτων των αμάχων δεν θα ξεχαστούν και όλοι όσοι τις πράττουν θα διώκονται βάσει του διεθνούς δικαίου, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές @EP_ForeignAff
➡️ https://t.co/aSCiShakxW https://t.co/kLKNAfDufA
— Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιo (@Europarl_EL) March 12, 2022
Από την πλευρά του το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο προβάλλεται επέκταση των βομβαρδισμών στην Ευρώπη, στον Πύργο του Άιφλε στο Παρίσι και την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη στις χώρες της ΕΕ.
Would the famous Eiffel Tower in #Paris or the Brandenburg Gate in #Berlin remain standing under endless bombing of Russian troops?
Do you think that does not concern you?
Today it’s #Ukraine, tomorrow it will be the whole of #Europe. Russia will stop at nothing. pic.twitter.com/vi6z5UWV8q— Verkhovna Rada of Ukraine – Ukrainian Parliament (@ua_parliament) March 11, 2022