ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ουκρανικό: Επικοινωνία Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ για σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας-Ρωσίας

Ουκρανικό: Επικοινωνία Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ για σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας-Ρωσίας

Η Δύση κλιμακώνει την πίεση προς τη Μόσχα, επισείοντας συντονισμένα την απειλή παραπομπής της ρωσικής ηγεσίας στο Διεθνές Δικαστήριο, για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Η απειλή στρέφεται και κατά του ίδιου του προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αρχικά τον αποκάλεσε  «εγκληματία πολέμου» και στη συνέχεια «ωμό κακούργο» και «δολοφόνο δικτάτορα». Σε σαρκαστικό ύφος απάντησε το Κρεμλίνο, αποδίδοντας τις «προσβολές» κατά του προέδρου Πούτιν «στην κούραση και τον εκνευρισμό» του Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, με επίκεντρο το Ουκρανικό και τις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας, όμως στην ατζέντα μπήκαν και οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου, σε όλους τους τομείς. Επιδίωξη των ΗΠΑ ήταν, όπως διατυπώθηκε δημόσια από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η Κίνα να τηρήσει γραμμή ουδετερότητας και να μην υποστηρίξει οικονομικά και εξοπλιστικά τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι «η ουκρανική κρίση δεν είναι κάτι που θέλουμε να βλέπουμε». Τόνισε επίσης ότι «ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να αναλάβουν ευθύνες διεθνώς και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη».

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος προχώρησε σε μία τυπική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αξιωματούχος της κυβέρνησης χαρακτήρισε «άμεση, ουσιαστική και λεπτομερή» τη συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ με τον Κινέζο ομόλογό του.

Η Ουάσινγκτον άφηνε να εννοηθεί ότι εάν δεν υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις από την πλευρά του Πεκίνου, θα κινηθεί διαδικασία επιβολής κυρώσεων, κάτι που προκαλεί νέα ρίγη ανησυχίας για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης. Το ενδεχόμενο να ανοίξει μέτωπο και μεταξύ Δύσης-Κίνας, την ώρα που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας, εκτιμάται ότι θα επέφερε νέους κλυδωνισμούς στην παγόσμια οικονομία, η οποία ήδη  δοκιμάζεται.

Η Κίνα διέψευσε κατ΄ επανάληψη τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για βοήθεια προς τη Μόσχα με όπλα και οικονομικές διευκολύνσεις, τονίζοντας ότι «η θέση της στο Ουκρανικό είναι δίκαιη, αντικειμενική και αναμφισβήτητη», όπως είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

Πεδίο μάχης η Μαριούπολη

Πεδίο μάχης έχει γίνει το κέντρο της Μαριούπολης, δήλωσε στο BBC ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσάνκο: «Ρωσικά τανκς και πολυβόλα κινούνται στους κεντρικούς δρόμους και όλοι κρύβονται σε καταφύγια, δεν έχει απομείνει κέντρο. Δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό κομμάτι γης στην πόλη που να μην έχει σημάδια πολέμου», είπε χαρακτηριστικά ο Μποϊτσάνκο και εκτίμησε ότι περίπου το 80% των κτιρίων έχει καταστραφεί ή υποστεί μεγάλες βλάβες.

Με δήλωσή του ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ότι «με την επίθεση στην Ουκρανία η Ρωσία έχει καταστρέψει όλα όσα πέτυχε τα τελευταία 25 χρόνια».

ΕΕ για «εγκλήματα πολέμου»

Η ΕΕ με ανακοίνωση του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ακολούθησε την γραμμή της Ουάσινγκτον, αποφεύγοντας για την ώρα να υιοθετήσει πλήρως την αμερικανική ρητορική κατά Πούτιν.

Στην ανακοίνωση Μπορέλ αναφέρεται ότι η ΕΕ καταδικάζει τις «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και τονίζει ότι «οι δράστες των εγκλημάτων πολέμου και οι υπαίτιοι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί ηγέτες θα λογοδοτήσουν». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη Μαριούπολη και τον βομβαρδισμό του θεάτρου, καθώς και στο Μικολάιβ, όπου σύμφωνα με τις αναφορές οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση βομβών διασποράς και η δήλωση καταλήγει: «Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου. να χρησιμοποιεί μονομερώς βία στο έδαφος τρίτης χώρας και επομένως φέρει την πλήρη ευθύνη γι’ αυτές τις πράξεις στρατιωτικής επίθεσης και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που προκαλούν. Οι δράστες αυτών των σοβαρών παραβιάσεων και εγκλημάτων πολέμου, καθώς και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες θα λογοδοτήσουν».

Η απάντηση του Πούτιν

Στις κατηγορίες της Δύσης κατά της Ρωσίας για «εγκλήματα πολέμου», ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αντέτεινε σε συνομιλία που είχε το απόγευμα με τον Γάλλο ομόλογό του Εμάνουελ Μακρόν ότι «η Ουκρανία διαπράττει εγκλήματα», σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Κρεμλίνο κατά Μπάιντεν

Με σαρκαστικό τρόπο σχολίασε τις προσωπικές επιθέσεις Μπάιντεν κατά Πούτιν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: «Ακούμε και βλέπουμε δηλώσεις που στην πραγματικότητα είναι προσωπικές προσβολές εναντίον του προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε: «Με δεδομένο τον εκνευρισμό του Μπάιντεν, την κούραση και το γεγονός ότι μερικές φορές ξεχνά, κάτι που τον οδηγεί να κάνει επιθετικές δηλώσεις, δεν θα κάνουμε σκληρές εκτιμήσεις ώστε να μην προκαλέσουμε περισσότερη επιθετικότητα».

Ο Ρώσος πρόεδρος, εμφανίστηκε το μεσημέρι σε δημόσια εκδήλωση για την επέτειο κατάληψης της Κριμαίας (το 2014) στο κατάμεστο στάδιο Λουζίνσκι της Μόσχας. Δήλωσε ότι οι «οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν» για να επιτευχθεί, όπως τόνισε «η δημιουργία ενός κόσμου χωρίς ναζί». Η τηλεοπτική μετάδοση διακόπηκε, κάτι που αποδόθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση σε τεχνικά προβλήματα.

Η Ρωσία μπορεί πλέον να βασίζεται μόνο στον εαυτό της και στους εναπομείναντες συμμάχους της, δεν υπάρχουν πλέον αυταπάτες για τη Δύση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, και προειδοποίησε τη Δύση ότι «όλα τα φορτία με όπλα που εισέρχονται στην Ουκρανία, είναι νόμιμοι στόχοι για τις ρωσικές δυνάμεις».

«Θα επιβιώσουμε», τόνισε ο Λαβρόφ σε πρωινή συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση και συνέχισε: «Αυτά τα μέτρα που αναπτύσσονται από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση ανακοινώνονται σταδιακά. Αυτή είναι μόνο η αρχή της προσαρμογής της οικονομικής μας πορείας προκειμένου να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Μετά το 2014, αποκτήσαμε εμπειρία που μας επέτρεψε να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα από αυτή την ιστορική περίοδο. Φυσικά, δεν συγκρίνεται καν σε κλίμακα με αυτό που έγινε μετά το 2014. Ωστόσο, τώρα η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να βασιστούμε σε δυτικούς εταίρους έχει καταστραφεί. Τώρα μπορούμε μόνο να βασιστούμε στον εαυτό μας».

https://twitter.com/rianru/status/1504745834046541833?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1504745834046541833%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2F

Ασκήσεις ισορροπίας στο Βερολίνο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επικοινώνησε και σήμερα με τον πρόεδρο της Ρωσίας και του ζήτησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ο Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι καθυστερεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την εξουσία του Πούτιν και, στο τέλος, να την καταστρέψουμε» τόνισε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD. Ως προς τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία, επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα (διακοπή) πριν εξασφαλιστούν νέες αλυσίδες εφοδιασμού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε εκ νέου επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας στο συνομιλητή της ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του έχει ξεκινήσει. Στις 24-25 Μαρτίου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Ουκρανικό και η συνεδρίαση έχει τον χαρακτήρα κοινής Συνόδου με το ΝΑΤΟ, καθώς θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η Φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε τον Ζελένκσι ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας έχει ξεκινήσει.

Μητσοτάκης για το μαιευτήριο Μαριούπολης

Την ανακατασκευή του μαιευτηρίου της Μαριούπολης που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς, ανανοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε με τους ομολόγους του της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία και ειδικότερα στον τομεά της ενέργειας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την πόλη «σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου».

Σφοδρές συγκρούσεις στο πολεμικό πεδίο

Στο πεδίο των μαχών, τον θάνατο του συνταγματάρχη του 331ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών από την Κοστρόμα, επιβεβαίωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση της Μόσχας. «Ο διοικητής του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών της Κοστρόμα, συνταγματάρχης Σεργκέι Σουχάρεφ χάθηκε στις ”στρατιωτικές ασκήσεις”, αλλά επέστρεψε στην πατρίδα του με τον σωστό τρόπο», ανέφερε η ανακοίνωση. Στα καθ’ ημάς ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέψευσε το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων S-300 από την άμυνα των ελληνικών νησιών στην Ουκρανία, όπως έπραξε η Σλοβακία για τις δικές της συστοιχίες πυραύλων.

Ο αναπληρωτής του Σουχάρεφ, ταγματάρχης Σεργκέι Κρίλοφ επίσης σκοτώθηκε μαζί του. Ο ίδιος ήταν ανάμεσα στους αρκετούς νεκρούς από το σύνταγμα της Κοστρόμα, που θεωρείται από τις πιο επίλεκτες πολεμικές δυνάμεις της Ρωσίας. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο του ανώτερου λοχία Σεργκέι Λεμπέντεφ, του λοχία Αλεξάντερ Λιμόνοφ και τον δεκανέα Γιούρι Ντεγκτιάροφ.

Η Ρωσία φέρεται να ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της, σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και με μισθοφόρους και μαχητές από την Τσετσενία. Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε τους μισθοφόρους ότι θα είναι «η χειρότερη απόφαση της ζωής τους» αν συνταχθούν με τις ρωσικές δυνάμεις, ο πόλεμος για τις οποίες δεν εξελίσσεται “περίπατο”. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο υπολογίζει τις απώλειες των Ρώσων σε 7.000 στρατιώτες, ενώ 14.000 με 21.000 είναι οι τραυματίες.

H υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένα πολυώροφο κτίριο στο Χάρκοβο έγινε στόχος βομβαρδισμών σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και άλλοι έντεκα να τραυματιστούν. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στην πόλη Κραματόρσκ, με τον κυβερνήτη της πόλης Πάβλο Κιριλένκο να αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να απωθήσει από τα προάστια του Κιέβου τις ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο.Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου Ολεξάντρ Πάβλιουκ είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι δυνάμεις του συναντούν ισχυρή αντίσταση. Οι Ρώσοι μετακινούν μονάδες, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες διότι πρόκειται για επιχείρηση σε εξέλιξη.

Το λιμάνι Νικολάεφ, βόρεια της Οδησσού δέχθηκε τα ξημερώματα επιθέσεις με ρουκέτες. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το πρωί εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στην ουκρανική πόλη Λβιβ (δυτικά), «καταστρέφοντας την εγκατάσταση», ανέφερε ο δήμαρχος Αντρίι Σάντοβι. «Το εργοστάσιο δεν βρισκόταν σε λειτουργία και ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες», πρόσθεσε. Νωρίτερα, ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στην πόλη.

Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές από την πλευρά τους καταγγέλλουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν πέντε κοινότητες στο Λουγκάνσκ. Αυτονομιστές ηγέτες στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας δήλωσαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έβαλλαν με το πυροβολικό σε πέντε κοινότητςς στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx