ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς αντιδρούν τουρκικοί κύκλοι στην πρόταση ΗΠΑ για S-400 και F35

Πώς αντιδρούν τουρκικοί κύκλοι στην πρόταση ΗΠΑ για S-400 και F35, Όλγα Μαύρου

Aρνητικά τοποθετούνται οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες στην πρακτικά ανεφάρμοστη αμερικανική πρόταση των ΗΠΑ να “αποδεχτούν” και πάλι την Τουρκία και να της δώσουν F35 αν σε αντάλλαγμα εκείνη δώσει στην Ουκρανία τα ρωσικής κατασκευής συστήματα S-300 και S-400. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση ΗΠΑ έγινε γνωστή χθες μέσα από δημοσίευμα των New York Times.

Κάποιες αναφέρουν ότι θα ήταν μια ευκαιρία να ξεφορτωθεί η Τουρκία τα ρωσικά συστήματα που προκάλεσαν τόσο μεγάλα προβλήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αλλά οι περισσότερες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο και νομικά και πολιτικά θα ήταν αδύνατον, κάτι που οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά. Το έθεσαν ως πρόταση γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει αποδεκτό. Γιατί;

Μιλώντας στο Reuters, ο Άαρον Στάιν, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια, είπε: «Η Τουρκία έχει καταφέρει να ισορροπήσει με επιτυχία μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η αποστολή των S-400 θα προκαλέσει σίγουρα οργή στη Ρωσία. Επίσης, για τον Ερντογάν, οι S-400 είναι μια τουρκική κίνηση υπεροχής. Έχει γίνει σύμβολο της κυριαρχίας του, επομένως δεν θα ήταν τόσο εύκολο να “μεταβιβάσει” τους S-400».

Οι τουρκικές εφημερίδες γράφουν ότι αν και επισήμως το υπουργείο Εξωτερικών δεν εξέδωσε ανακοίνωση επ΄αυτού μέχρι στιγμής, έχει διαρρεύσει ότι αρνήθηκε. Πρώτον, ο Ερντογάν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ακάρ έχουν επανειλημμένα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αυτά τα αμυντικά συστήματα είναι απαραίτητα και ότι δεν υπάρχει περίπτωση πισωγυρίσματος. «Δεν αγοράσαμε αυτά τα συστήματα για να τα βάλουμε στην αποθήκη, ούτε για να τα δανείσουμε ή να τα μεταπωλήσουμε σε κάποιον άλλο», γράφει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Τσαγρί Ερχάν.

Ο Λαβρόφ για S-300, απορία για την πρόταση ΗΠΑ

Τονίζει πόση οργή θα προκαλούσε εξάλλου στη Ρωσία κάτι τέτοιο. Η σκέψη της Σλοβακίας να στείλει τα S-300 της στην Ουκρανία ήδη εξόργισε τη Μόσχα. Εάν η Τουρκία εκπλήρωνε τις επιθυμίες των ΗΠΑ επ΄αυτού, θα τελείωνε οριστικά η ουδετερότητα της Άγκυρας, η οποία διατηρείται με πολλούς ελιγμούς από την αρχή της κρίσης. Ο Λαβρόφ είπε συγκεκριμένα:

«Δεν θα επιτρέψουμε τη μεταφορά πυραύλων S-300 στην Ουκρανία. Οι σχετικές χώρες έχουν υπογράψει ορισμένους όρους όταν αγόραζαν αυτά τα όπλα από εμάς. Το πιο σημαντικό είναι η ρήτρα ότι αυτά τα όπλα δεν θα πωληθούν σε τρίτες χώρες. Θεωρούμε το εγχείρημα παράνομο. Επιπλέον, θα ήθελα να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι θεωρούμε όλες τις αποστολές ξένων όπλων στην Ουκρανία ως στρατιωτικούς στόχους».

Εκφράζεται και η απορία, γιατί τίθεται εν γένει αυτό το ζήτημα πλέον. «Αυτή τη στιγμή ο ουκρανικός στρατός δεν χρειάζεται συστήματα αεράμυνας γιατί ο έλεγχος σχεδόν όλων των πόλεων εκτός από το Κίεβο είχε περιέλθει στο ρωσικό στρατό. Ούτε οι S-300, που σκέφτηκε να αποστείλει η Σλοβακία, ούτε τα πολεμικά αεροσκάφη MIG που θέλει να δωρίσει η Πολωνία μπορούν να σώσουν την Ουκρανία και οι Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η τελευταία ελπίδα της Ουκρανίας είναι πλέον η άμυνα στους δρόμους των πόλεων, κάτι που θα στοιχίσει μεν στην Ρωσία, αλλά θα κοστίσει πιο πολλές ζωές στην Ουκρανία», γράφει ο Ερχάν.

«Αυτό που επιδιώκει στην πραγματικότητα η Δύση είναι να παραταθεί ο πόλεμος και ας αυξηθούν οι απώλειες ώστε να εδραιωθούν ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ» προσθέτει. Αναφέρει δε –παρεμπιπτόντως– ότι σε περίπτωση “άλλου πόλεμου”, αν η Τουρκια εξαρτάται μόνον από τις ΗΠΑ στρατιωτικά ή αν κάποια χώρα μονοπωλεί τα στρατιωτικά της συστήματα, αυτό θα αποβεί εις βάρος της Τουρκίας. «Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ πρέπει να ξαναδώσουν τους F35 στην Τουρκία ούτως ή άλλως. Στο κάτω-κάτω οι Patriot είναι επί της ουσίας ασύμφοροι, γιατί οι S-400 είναι τεχνικά ανώτεροι σε πολλές κατηγορίες και, επιπλέον, στοιχίζουν λιγότερο», καταλήγει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx