Με ασπιρίνες αντιμετωπίζει ο Μητσοτάκης την ακρίβεια
29/03/2022Σε μια παραδοχή αδυναμίας να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο επέρριψε τις ευθύνες στην ρωσική εισβολή και περιορίστηκε να πει ότι «τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες διευθετήσεις, απαιτούν όμως ταυτόχρονα και σημαντικές εθνικές παρεμβάσεις». Όμως, όσον αφορά την άμεση αντιμετώπιση στο παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό επίπεδο, οι παρεμβάσεις είναι ανύπαρκτες.
Ο κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε να μιλήσει για την μελλοντική αντικατάσταση του ρωσικού αερίου από άλλες εφοδιαστικές πηγές, ενώ επανέλαβε και τις ελληνικές προτάσεις που προς το παρόν δεν υιοθετήθηκαν. Παρέπεμψε στις καλένδες «την πολύπλοκη διαδικασία του ελέγχου της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου, το οποίο, τελικά, είναι αυτό που καθορίζει και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Γι’ αυτό και μεμονωμένες κινήσεις, όπως τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, δεν οδηγούν τελικά παρά μόνο στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών… Γιατί αυτό το οποίο αποκρύπτουν οι ψεύτες της αντιπολίτευσης είναι πως οι εθνικές παρεμβάσεις κοστίζουν τελικά στα δημόσια ταμεία των χωρών, αναγκάζοντάς τις τελικά μετά να καταφεύγουν σε νέους φόρους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο Μητσοτάκης για την ακρίβεια
Παρομοίως και για τα κέρδη των εταιρειών, όταν και αν πιστοποιηθούν από την ΡΑΕ, θα φορολογηθούν. Είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Τα ποσά, όμως, τα οποία θα φορολογηθούν, δεν μπορούν να βγαίνουν από το καπέλο του κάθε δημαγωγού, πρέπει πρώτα να υπολογιστούν με σαφήνεια από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, τη ΡΑΕ, και πρέπει να υπολογιστούν σωστά, με τα κέρδη, τους φόρους και τις εκπτώσεις οι οποίες έχουν δοθεί. Και έτσι ακριβώς θα γίνει».
Για την ακρίβεια που –όπως είπε– είναι εισαγόμενη, επανέλαβε τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Για τις ενδεχόμενες ελλείψεις προϊόντων είπε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις «για την επάρκεια της αγοράς, για κάποιες εισαγωγές από εμπόλεμα κράτη, οι οποίες τώρα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού, ή να παραχθούν και εδώ, όπως για παράδειγμα με την καλλιέργεια ηλίανθων για το ηλιέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση. Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε παραπάνω από 300.000 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης».
Προανήγγειλε δε «πρόσθετη στήριξη των παραγωγών μας, ειδικά ως προς τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, μέσα στις επόμενες μέρες». Έδωσε τέλος δυο διαβεβαιώσεις: Πρώτον, έχουμε απόλυτη επάρκεια στην αγορά και δεύτερον, οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας.