Τα πολιτικά κόλπα του Έντι Ράμα και οι Βορειοηπειρώτες
09/04/2022Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα αποτελεί παράδειγμα στην ανακάλυψη τεχνασμάτων “δημοκρατικού” περιβλήματος για το υβριδικό καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει στη χώρα. Ενώ έχει νωπή την εντολή διακυβέρνησης από τις εκλογές του 2021 και απέναντί του έχει μια διαλυμένη αντιπολίτευση ανίκανη να διαχειριστεί τις εσωτερικές της διαφορές και διασπάσεις, διοργάνωσε μια πρωτότυπη διαδικασία από τα μέσα Γενάρη: την ονόμασε “Εθνική Διαβούλευση”.
Τα αποτελέσματά της τα ανακοίνωσε πριν λίγο. Στην ουσία πρόκειται για δημοσκόπηση που δεν τηρεί τα κριτήρια αξιοπιστίας. Το ερωτηματολόγιο που κυκλοφόρησε σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας, εκτός της ηλεκτρονικής εκδοχής, απαντήθηκε από κάτι παραπάνω από 500 000 πολίτες, αριθμός που αντιστοιχεί στους δημοσίους υπαλλήλους και τους οικείους τους. Η στόχευση δε του εγχειρήματος γίνεται πιο σαφής από την αποστροφή του Έντι Ράμα στη συνέντευξή του για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων: «Ας κατανοήσει λοιπόν ο διεθνής παράγοντας ότι αυτή είναι η βούληση του αλβανικού λαού».
Ένα μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Αλβανός πρωθυπουργός επικοινωνιακά είναι ότι διαβουλεύεται με την κοινωνία. Προφανώς όχι με τον τρόπο που ορίζουν οι θεσμικές δημοκρατίες αλλά με ευρηματικά μοντέλα του ιδίου και του επιτελείου του. Η αναφορά στο διεθνή παράγοντα ουσιαστικά είναι ένας εκβιασμός, ώστε να αποφύγει την εφαρμογή των ευρωπαϊκών συστάσεων για σειρά ζητημάτων και να επιβάλει τις δικές του επιλογές.
Εκτός αυτού καταλύει κάθε δυνατότητα πολιτικού διαλόγου και συνεννόησης με την αντιπολίτευση. Το να επικαλείται κάποιος τον λαό ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά της αλβανικής κοινωνίας. Είναι η ηχώ του κομμουνιστικού συνθήματος «Το κόμμα κάνει ό,τι θέλει ο λαός και ο λαός ό,τι προστάζει το κόμμα». Την έτσι κι αλλιώς αδύναμη αντιπολίτευση, πάντως, την περιθωριοποιεί κυριολεκτικά, απαξιώνοντας τον πολιτικό διάλογο μαζί της.
Τί θέλει να επιβάλει ο Έντι Ράμα
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι η πρωτοβουλία ολοκληρώθηκε τη χρονική στιγμή που ωριμάζει η προθεσμία έναρξης διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι προφανές ότι έχοντας την εμπειρία της συγκρουσιακής συμβίωσης με τον Ιλίρ Μέτα, ο Έντι Ράμα, ελέγχοντας άνετα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προτιμά να εκλέξει πρόεδρο όχι απλά δικής του επιλογής αλλά και πολύ χαμηλού πολιτικού προφίλ.
Έναντι του διεθνούς παράγοντα –ειδικά της ΕΕ– τρία ή ίσως τέσσερα είναι τα θέματα στα οποία ο Αλβανός πρωθυπουργός θέλει να επιβάλει τις επιλογές του, επικαλούμενος ότι κάτι τέτοιο του το συνιστούν 500.000 Αλβανοί πολίτες. Ενώ η χώρα είναι απέραντη πεδιάδα καλλιέργειας κάνναβης φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη νομιμοποίησή της για “ιατρική χρήση”.
Σε ό,τι αφορά την αποκαλούμενη φορολογική αμνηστία (την αθρόα και χωρίς έλεγχο πόθεν έσχες νομιμοποίηση εμβασμάτων Αλβανών μεταναστών) οι ειδικοί φορείς της ΕΕ και των ΗΠΑ την θεωρούν ορθάνοικτο παράθυρο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ο Έντι Ράμα, όμως, δηλώνει θετικός, επικαλούμενος και πάλι το “λαό”! Το άκρον άωτο για ευνομούμενες Πολιτείες, ωστόσο, είναι το τερατούργημα που προετοιμάζει σε ό,τι αφορά στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.
Το ερωτηματολόγιο του Έντι Ράμα
Με την “λαϊκή” συνεπικουρία όπως εκείνος την μεθόδευσε και ανακοίνωσε δύναται να απομακρύνει εισαγγελείς και δικαστές που η αντίληψη του “λαού” κρίνει ότι δεν τήρησαν τα της δικονομίας! Αυτά στη sui generis δημοκρατία του Έντι Ράμα στην Αλβανία του 2022. Πρόκειται για θράσος και τυπική ανατολίτικη κουτοπονηριά, δεδομένου ότι όλα τούτα δρομολογούνται, ενώ η προσοχή της διεθνούς κοινότητας έχει στραμμένη την προσοχή της στην Ουκρανία. Καιροσκόπος με βούλα και αυταρχικός όσο δεν παίρνει, αλλά και αγαπητός της Δύσης με την Αλβανία υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.
Το ερωτηματολόγιο με τις 12 ερωτήσεις ξεκινά με την στερεότυπη φράση «μερικοί άνθρωποι νομίζουν…» «…εσείς τι λέτε;» και ολοκληρώνει με απαντήσεις δύο εκδοχών μόνο. Ας αναφερθεί επί παραδείγματι ότι ο μέσος Αλβανός πολίτης ερωτάται εάν πρέπει να συνεχιστεί η πρωτοβουλία “Ανοιχτά Βαλκάνια” κι εάν εξ αυτής προκύπτουν θετικά για την Αλβανία; Και ακόμη για ζητήματα που ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι έχουν σημαίνουσα αντιμετώπιση από την ΕΕ, όπως εάν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τα Τίρανα και τα Σκόπια μπορούν να διαχωριστούν.
Η πλειοψηφία των Αλβανών πολιτών συνιστά στον “βασιλιά” ότι πρέπει να απαιτήσει από την ΕΕ να υιοθετήσει την προσέγγιση του decoupling. Αυτά ως μερικά παραδείγματα του ουσιαστικού “βάλτου” στον οποίο έχει περιέλθει η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αλβανία. Με τη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση να σαρώνουν, είναι προφανές ότι απασχολεί όλο και λιγότερο τους Αλβανούς τα πολιτικάντικα κόλπα του Έντι Ράμα. Προτεραιότητα γι’ αυτούς είναι η επιβίωση που δυστυχώς για άλλη μια φορά προσλαμβάνει κυριολεκτικό νόημα.
Σε δύσκολη θέση η ελληνική μειονότητα
Η παραμονή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο δυσχεραίνεται ολοένα και περισσότερο μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό και κυρίως οικονομικό κλίμα. Οι πρόσφατες συναντήσεις της πολιτικής εκπροσώπησης της, της μειονοτικής οργάνωσης “Ομόνοια” και του κόμματος ΚΕΑΔ με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στην Αθήνα έχει καίρια σημασία. Τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολισμού. Σύμφωνα με τα δημοσίως ανακοινωθέντα είναι στη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως μακριά από τα απαιτούμενα για να αλλάξει η φθίνουσα πορεία.
Ενώ υπήρξε η κατ’ επανάληψη στερεότυπη επιβεβαίωση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων για την εθνική υποχρέωση όπως ο γηγενής Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός συνεχίσει την μακραίωνη μαρτυρία του στις πατρογονικές εστίες του, οι ανάλογες πρωτοβουλίες που θα κάνουν πράξη αυτό τον στόχο είναι από φειδωλές έως ανύπαρκτες…