Παπακωνσταντίνου υπέρ Κρούγκμαν στην κριτική προς Βερολίνο
13/04/2022Στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel δημοσιεύεται συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θεωρεί σωστή την άποψη του οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν ότι η Γερμανία εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεδομένου ότι κατά την κρίση χρέους της Ελλάδας, το Βερολίνο απαίτησε από την Αθήνα να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της και να λάβει σκληρές αποφάσεις. Ο Αμερικανός νομπελίστας έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα NY Times ότι η Γερμανία αρνείται να πληρώσει για τα δικά της λάθη στην σχέση ενεργειακής εξάρτησης που είχε με την Ρωσία.
«Η αμαρτία μας ήταν τα υψηλά χρέη, η αμαρτία της Γερμανίας είναι η τεράστια εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Δεν είναι λογικό να γίνονται παραλληλισμοί και να διατυπώνεται η πρόταση να αναλάβει και η Γερμανία τις ευθύνες της και να βάλει επίσης τάξη στη δική της δεινή κατάσταση;», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου.
Το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο θα επέφερε κόστος για τη Γερμανία, όπως επισημαίνει, ωστόσο και οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να υλοποιήσει τότε η Ελλάδα είχαν υψηλό τίμημα. Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 27%, ενώ τώρα οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 2, 3, ίσως 6%, ποσοστό που μπορεί να αντέξει η γερμανική οικονομία.
«Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία ή όχι. Χωρίς κυρώσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν θα υποχρεώσουμε τον Πούτιν σε υποχώρηση. Τα έσοδα από το φυσικό αέριο εξασφαλίζουν την κυριαρχία του Πούτιν. Εμείς οι Έλληνες μάθαμε με επώδυνο τρόπο τι σημαίνει να ακολουθεί κανείς επί δεκαετίες λάθος πολιτική και για αυτό στο τέλος να πληρώνει υψηλό τίμημα», επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι αν δεν αποφασιστούν τώρα αυστηρότερες κυρώσεις, σε λίγα χρόνια ο Ρώσος πρόεδρος θα ξεκινήσει τον επόμενο πόλεμο με τα έσοδα από τις εξαγωγές ρωσικής ενέργειας.
Τι ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου
Δίνοντας μια εξήγηση για τη δυσκολία της Γερμανίας να λάβει σκληρές αποφάσεις, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκφράζει την άποψη ότι, όπως φάνηκε και με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο διάσωσης, το οποίο αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, η Γερμανία λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις, μόνο εφόσον εξαντληθούν όλες οι άλλες δυνατότητες.
Αυτή η διστακτικότητα όμως δεν ωφελεί την Ευρώπη, σχολιάζει στη συνέχεια: «Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σολτς μίλησε για αλλαγή εποχής. Τώρα θα ήθελα να δω τα λόγια του να ακολουθούν οι πράξεις και η Γερμανία να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στις κυρώσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι χωρίς τη Γερμανία δεν θα είχε υπάρξει το πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και χωρίς τη Γερμανία και την κρίση της πανδημίας δεν θα υπήρχε συμφωνία για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης. Χωρίς τη Γερμανία, επίσης, δεν θα επιβληθεί εμπάργκο στο φυσικό αέριο, για αυτό και ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα η γερμανική κυβέρνηση να απομακρυνθεί από τη φιλορωσική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι και η Ελλάδα εξαρτάται από τη ρωσική ενέργεια, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντά ότι η Αθήνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις, προωθεί τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών και προτίθεται να παρατείνει τη χρήση των λιγνιτικών μονάδων. Επιπλέον πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι τα δεξαμενόπλοια των Ελλήνων εφοπλιστών παίζουν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να τους το απαγορεύσει, εφόσον δεν υπάρχει ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Ερωτηθείς σχετικά με τους υποστηρικτές του Πούτιν στην Ελλάδα, με αφορμή και την αποχή πολλών βουλευτών από τη συνεδρίαση της Βουλής στην οποία απευθύνθηκε με τηλεδιάσκεψη ο Ουκρανός πρόεδρος, ο Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «δυστυχώς υπάρχει ένα μέρος του πληθυσμού -στο φάσμα τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς- που υποστηρίζει τη Ρωσία ή προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη και στις δύο πλευρές», ενώ γίνεται μεγάλη συζήτηση για τους δύο του τάγματος Αζόφ που εμφανίστηκαν κατά την ομιλία του Ζελένκσι, κάτι που πολλοί χρησιμοποίησαν ως πρόφαση για να πουν ότι βοηθώντας την Ουκρανία, βοηθάμε τους ναζί. «Πρόκειται για παράλογο επιχείρημα», κατά τον Παπακωνσταντίνου. Προσθέτει, δε, ότι οι υποστηρικτές της Ρωσίας είναι οι ίδιοι που τάσσονται κατά του εμβολιασμού για τον κορονοϊό ή κατά των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.