Περίεργες ηπατίτιδες σε παιδιά – Είναι απόνερα της πανδημίας;
16/04/2022Πριν από πέντε μέρες είχαμε γράψει για 70 περιστατικά “περίεργης ηπατίτιδας” που απασχολούσαν τους Σκοτσέζους και τους Άγγλους, όμως πλέον η έξαρση μιας νέας και άγνωστης αιτιολογίας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά παρουσιάζεται και στις ΗΠΑ και στη Δανία, Ισπανία και Ολλανδία. Δεν γνωρίζουμε αν καταγράφονται παρόμοια περιστατικά με περίεργες ηπατίτιδες στην Ελλάδα, αλλά αν πρόκειται για ιό, πιθανόν να παρατηρηθεί το ίδιο και στη χώρα μας με την έλευση του τουρισμού.
Οι ειδικοί ξέρουν ποια αιτία δεν είναι, όχι όμως και ποια είναι. Συγκεκριμένα, έχουν αποκλεισθεί οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή οι πέντε βασικοί τύποι ηπατίτιδας, η A, B, C, D και Ε. Εικάζουν, χωρίς βεβαιότητα, ότι πρόκειται για έναν αδενοϊό που προκαλεί κατά κανόνα αθώα κρυολογήματα και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ηπατίτιδα. Δεν αποκλείουν τη συσχέτιση με τον κορονοϊό. Σε κάποια παιδιά εικάζεται ότι πρόκειται για επιπλοκή τής μακρόχρονης Covid-19, όμως δεν είχαν προσβληθεί όλα από κορονοϊό. Θεωρείται πιθανό, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Τζιμ ΜακΜέναμιν του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, να μην έχουν όλα τα περιστατικά, την ίδια αιτιολογία.
Μια εκδοχή που προς το παρόν επικρατεί, είναι ότι η καραντίνα περιόρισε τα παιδιά και αυτό είχε ως φυσική συνέπεια αυτά να μην εκτεθούν στην συνήθη “γυμναστική” του παιδικού ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή δεν ήρθαν σε επαφή με τους ιούς που προ κορονοϊού εξοικείωναν σταδιακά τον οργανισμό τους ανοσολογικά με τις ιώσεις. Μετά από μια διετία με μάσκες και καραντίνες, εκτέθηκαν στην ουσία ξαφνικά στους ιούς του περιβάλλοντος και αυτό βρήκε κάποια από αυτά, πιο ευάλωτα.
Τα περισσότερα παιδιά ανέρρωσαν γρήγορα, αλλά μερικά (δεν γνωστοποιείται πόσα) παρουσίασαν ηπατική ανεπάρκεια και κάποια χρειάσθηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Κανένα δεν πέθανε εξαιτίας της νόσου. Επίσης οι υγειονομικοί και άλλοι ειδικοί διαπίστωσαν ότι δεν είχαν μολυνθεί όλα τα παιδιά με κορονοϊό, και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποδώσουν τη νόσο σε ένα συνδυασμό αδενοϊού και κορονοϊού, παρότι υποψιάζονται ότι μάλλον υπάρχει μάλλον κάποια σχέση.
Τα πρώτα ευρήματα
Τέλος, είναι βέβαιοι ότι δεν ευθύνονται τα εμβόλια, γιατί κανένα από τα παιδιά που νόσησαν δεν είχε εμβολιασθεί. Από την άλλη, κανείς ειδικός δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η καραντίνα και οι εμβολιασμοί των ενηλίκων ή των μεγαλύτερων παιδιών, να οδήγησαν κάποιους αδενοϊούς σε παραλλαγές που προσβάλλουν το ήπαρ. Το πρόβλημα εντοπίστηκε αρχικά από τους Σκοτσέζους, που είχαν συνήθως τέσσερα τέτοια περιστατικά το χρόνο και ξαφνικά σε ένα μήνα κατέγραψαν 13.
Αυτό έκανε και τους Βρετανούς να αρχίσουν “να ψάχνονται” και διαπίστωσαν ότι κι εκείνοι είχαν παραπάνω από τα συνήθη περιστατικά και συγκεκριμένα περίπου 70 μέσα στους δύο τελευταίους μήνες. Όταν ανησύχησαν οι Βρετανοί, άρχισαν να καταγράφουν πιο προσεκτικά τα σχετικά νοσήματα και οι Ευρωπαίοι, οπότε διαπίστωσαν περισσότερα κρούσματα του συνήθους και σε Δανία, Ισπανία, Ολλανδία. Πάντα δηλαδή υπήρχαν μερικά κρούσματα από ηπατίτιδες για τις οποιες δεν ευθύνονταν οι κυρίαρχοι πέντε τύποι της, αλλά όχι τόσο πολλά όσα φέτος την άνοιξη.
Η ηπατίτιδα είναι ήπια ή σοβαρή φλεγμονή του ήπατος και τα συμπτώματα ποικίλουν από γαστρεντερικά προβλήματα, όπως οι εμετοί, έως κιτρινίλα στο μάτι και στο δέρμα (ίκτερος), έντονη φαγούρα με σκούρα ούρα, ακαμψία στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, λήθαργος, απώλεια όρεξης κ.ά. Σχετικές ανακοινώσεις ή προειδοποιήσεις έχουν ήδη εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC και ECDC), καθώς και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (HSA) της Βρετανίας.
Ανησυχίες για τη Σανγκάη
«Πρόκειται για σοβαρό φαινόμενο. Τα παιδιά ήσαν απολύτως υγιή μέχρι πριν μια εβδομάδα. Πάντως τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους», δήλωσε η παιδίατρος-ηπατολόγος Ντέιρντρε Κέλι του βρετανικού Νοσοκομείου Παίδων του Μπέρμιγχαμ. «Η αύξηση των περιστατικών είναι απρόσμενη και οι συνήθεις αιτίες έχουν αποκλειστεί», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
Στις ΗΠΑ, όπου ερευνώνται εννέα τέτοια περιστατικά ηπατίτιδας στην Αλαμπάμα σε παιδιά ηλικίας ενός έως έξι ετών, βρέθηκαν αδεονοϊοί που συνήθως προκαλούν όμως γαστρεντερίτιδα και όχι ηπατίτιδα. Στην Ισπανία οι αρχές ανέφεραν στις 13 Απριλίου τον εντοπισμό τριών σοβαρών κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας 2 έως 13 ετών σε τρεις διαφορετικές πόλεις. Παιδίατροι σε Ολλανδία και Δανία ανέφεραν επίσης παρόμοιες περιπτώσεις βαριάς παιδικής ηπατίτιδας που χρειάζονται μάλιστα μεταμόσχευση ήπατος.
Ανησυχίες όμως εκφράζονται και για την Σαγκάη, καθώς ειδικοί εκφέρουν την άποψη ότι ναι μεν οι Κινέζοι ακολουθούν μια αυστηρή πολιτική “μηδενικών κρουσμάτων” εδώ και δύο χρόνια, θεσπίζοντας καραντίνες ακόμα και με 30 κρούσματα σε μια πόλη, όμως η τωρινή αντίδρασή τους είναι πολύ ακραία. Μήπως οι Κινέζοι ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε εμείς;
Μήπως έχουν εντοπίσει κάποια παραλλαγή ή κάποιον κίνδυνο για τον οποίο δεν είναι ακόμη βέβαιοι και δεν κοινοποιούν την αγωνία τους; Αυτό θα αιτιολογούσε τα ακραία μέτρα που λαμβάνουν στη Σαγκάη. Όμως και αυτός ο φόβος, ότι “κάτι ξέρουν και δεν το λένε”, αποτελεί εικασία.