Αντίστροφη μέτρηση για το Ιντλίμπ

Αντίστροφη μέτρηση για το Ιντλίμπ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για μια μεγάλη επιχείρηση του συριακού στρατού με στόχο την ανακατάληψη του Ιντλίμπ και την απελευθέρωση αυτής της βορειοδυτική επαρχίας της Συρίας από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι κατέχουν περίπου το 60% της περιοχής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συριακός στρατός και μία μοίρα ρωσικού πυροβολικού άρχισαν βομβαρδισμούς εναντίον επιλεγμένων στόχων, ενώ κινητικότητα υπάρχει και από την πλευρά της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τζιχαντιστές και συριακός στρατός βρίσκονται πολύ κοντά, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ρουκέτες που εκτοξεύονται από οπλικά συστήματα TOS. Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει εμβέλεια περίπου δώδεκα χιλιομέτρων και ενδείκνυται για «οχυρωμένες θέσεις και αστικές περιοχές».

Από την πλευρά τους οι Τούρκοι φέρονται να κινούνται για την κάλυψη εδαφών στα βόρεια της επαρχίας Ιντλίμπ με μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία και ένα σύνταγμα προσκείμενων στην Άγκυρα Σύρων ανταρτών να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και να έχουν καταλάβει ήδη τρία χωριά.

Οι κινήσεις αυτές θεωρούνται προοίμιο μιας γενικευμένης επιχείρησης, που όμως αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα λόγω της ιδιαιτερότητας του Ιντλίμπ. Στην περιοχή, εκτός από τους τζιχαντιστές, υπάρχουν Τούρκοι και Αμερικανοί στρατιώτες, αντάρτες που αντιμάχονται τον Άσαντ, καθώς και στρατιωτικές αποστολές ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως Γάλλοι. Στην Ιντλίμπ, όμως, έχουν συγκεντρωθεί και περίπου τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί από διάφορες περιοχές, στο πλαίσιο των ανακαταλήψεων που έκανε τον περασμένο μήνα ο συριακός στρατός στον νότο και κυρίως στην Ντεράα.

Αποφασισμένη η Μόσχα, με επιφυλάξεις η Άγκυρα

Παρά τις δυσκολίες που έχει μια γενικευμένη επιχείρηση στην Ιντλίμπ, για τους λόγους που προαναφέραμε, θεωρείται προδιαγεγραμμένη και οι εμπλεκόμενες δυνάμεις έχουν πάρει ήδη θέσεις μάχης. Ο Άσαντ συγκεντρώνει εδώ και εβδομάδες στρατό στην περιοχή, που σημειωτέον είναι η μοναδική επαρχία της Συρίας, στην οποία δεν ασκεί κανέναν έλεγχο. Θέλει λοιπόν να τελειώνει και με το Ιντλίμπ για να επανενώσει την κατακερματισμένη από τον εμφύλιο και τις ξένες επεμβάσεις Συρία και να ισχυροποιήσει την κεντρική κυβέρνηση της Δαμασκού.

Οι Ρώσοι σύμμαχοί του, οι οποίοι πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στα ανοιχτά της Συρίας έχουν ταχθεί υπέρ της επέμβασης. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε προ ημερών ότι η αδράνεια στην περιοχή μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Σημαντικές ήταν επίσης οι επαφές που είχαν ο Τσαβούσογλου και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στην Μόσχα, όπου έγιναν δεκτοί και από τον Ρώσο πρόεδρο.

Στις συναντήσεις αυτές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να διαχωριστούν οι τζιχαντιστές από τον γενικό πληθυσμό και τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, με την Άγκυρα να θεωρεί «καταστροφή» μια γενικευμένη σύρραξη. Οι Τούρκοι έκαναν στην συνέχεια άλλο ένα βήμα, κατατάσσοντας την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, η οποία ελέγχει το Ιντλίμπ, στις τρομοκρατικές οργανώσεις, αφού την θεώρησαν  ως συνέχεια του τζιχαντιστικού Μετώπου Αλ Νόσρα. Η κίνηση αυτή ήταν ένα νεύμα προς την Μόσχα και τον Άσαντ να προχωρήσουν, όχι όμως σε γενικευμένη επιχείρηση.

Κλείνει συμφωνίες το Ιράν

Την ίδια ώρα, η Τεχεράνη ενισχύει τους δεσμούς της με τον Άσαντ και, παρά τις αντιδράσεις του Ισραήλ και των Αμερικανών, επεκτείνει την στρατιωτική συνεργασία της με την Δαμασκό. Στην συριακή πρωτεύουσα βρίσκεται σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών για συνομιλίες, ενώ την περασμένη εβδομάδα την Συρία είχε επισκεφθεί ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος ανακοίνωσε και την συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

Το Ιράν, το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανών για το πυρηνικό του πρόγραμμα, απαντά στις αιτιάσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ για την εμπλοκή του στον πόλεμο της Συρίας, ότι βρίσκεται εκεί μετά από πρόσκληση της Δαμασκού και θα παραμείνει για όσον καιρό το επιθυμεί ο Άσαντ.

Σε ότι αφορά δε την επίθεση στο Ιντλίμπ, η άποψη της Τεχεράνης είναι ότι  η κυβέρνηση της Συρίας έχει το δικαίωμα να πολεμάει τους τρομοκράτες σε αυτήν την περιοχή και το Ιράν, ως υποστηρικτής της Δαμασκού, είναι παρόν. Την Παρασκευή άλλωστε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα φιλοξενήσει την Σύνοδο της Αστάνας για την Συρία και θα συναντηθεί με τον Πούτιν και τον Ερντογάν.

Ισραήλ και Αμερικανοί

Κινητικότητα επικρατεί και στο άλλο στρατόπεδο. Την Κυριακή ο  ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου συζήτησε για την κατάσταση στην Συρία και τον ρόλο του Ιράν με τον ειδικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Τζέιμς Τζέφρι, και τον ειδικό επιτετραμμένο, Τζόελ Ρέιμπερν, οι οποίοι περιοδεύουν στην Μέση Ανατολή.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τις επαφές τους στην Ιορδανία και στην συνέχεια θα μεταβούν στην Άγκυρα, όπου αναμένεται να επαναλάβουν την αντίθεση της Ουάσινγκτον σε μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ. Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει άλλωστε, ότι θα πλήξουν στόχους της Δαμασκού σε μια τέτοια περίπτωση.

Η Ουάσινγκτον δεν θέλει να αποσυρθεί εντελώς, παρότι μετά την συνάντηση του Ελσίνκι έχει περιορίσει την εμπλοκή της στην συριακή πολεμική κρίση. Θέλει όμως να διασφαλίσει το Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ, από την πλευρά του, δεν καλύπτεται με τις διαβεβαιώσεις των Ρώσων για το Γκολάν ούτε με την απομάκρυνση  των ιρανικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Συρία από περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορά του. Αντιθέτως επιδιώκει την πλήρη αποχώρηση των Ιρανών από την Συρία, φοβούμενο μια μονιμοποίηση της εκεί παρουσίας τους.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο επικρίνει την στήριξη που παρέχει ο ομόλογός του Λαβρόφ  και η Μόσχα σε μια επίθεση στο Ιντλίμπ, επικαλούμενος τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην περιοχή. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για διαφωνούντες με τον Άσαντ, οι οποίοι εγκατέλειψαν άλλες συριακές επαρχίες και στην περίπτωση που ο Σύρος πρόεδρος ανακτήσει και εκεί τον έλεγχο δεν θα έχουν που να πάνε. Ο Λαβρόφ πάντως επιμένει ότι το «απόστημα» πρέπει να σπάσει, ελαχιστοποιώντας «όσο είναι δυνατόν τους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx