Απάτες με αποκλεισμένους στον πόλεμο “καλούς γαμπρούς” και όμορφες νύφες…
19/04/2022Τα ρομάντζα έχουν από αιώνες “επιστρατευθεί” στην απάτη και στο ξεπουπούλιασμα αφελών ή πολύ μοναχικών ανθρώπων. Τώρα όμως χρησιμοποιούν τους πολέμους και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ως προπέτασμα καπνού για να συγκινήσουν άνδρες και γυναίκες και ενώ είναι αόρατοι ως “εραστές” ή “ερωμένες”, αφήνουν τα θύματά τους απένταρα. Οι απάτες είναι καλοστημένες, καθώς οι συμμορίες αποστέλλουν email με διεύθυνση που φαίνεται να αντιστοιχεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Κάθε τόσο εμφανίζεται και ένας νέος καρδιοκατακτητής στο twitter με μια ωραία φωτογραφία (που δεν είναι δική του) και ψάχνει μοναχικές γυναίκες για να τους φάει τις οικονομίες. Φυσικά το ίδιο κάνουν και γυναίκες με θύματα άνδρες, αλλά και άνδρες σε gay άνδρες. Στα δικά μας τώρα: μια 36χρονη από την Αλβανία οδηγήθηκε σήμερα στη φυλακή, καθώς η ανακρίτρια την έκρινε προφυλακιστέα για υπεξαίρεση ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας ή για love scamming, όπως λέγεται σήμερα από πολλούς η εξαπάτηση με δόλωμα τον έρωτα.
Η δράστιδα κατηγορείται ότι υφάρπασε από μια 43χρονη Ελληνίδα όλες τις οικονομίες της οικογένειάς της (130.000 ευρώ), στήνοντας μια πολύ καλή διαδικτυακή απάτη, η οποία σημειωτέον είναι διεθνής. Οι δύο γυναίκες είχαν γνωριστεί σε ξενοδοχείο όπου δούλευαν και οι δύο πέρσι στην Χαλκιδική και έγιναν, τρόπον τινά, φίλες. Η Αλβανίδα άρχισε το “παραμύθι” ότι συνδέεται με έναν Αμερικανό γιατρό, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα, επειδή έχει υπογράψει συμβόλαιο δεσμευτικό με ρήτρα και αν το σπάσει πρέπει να πληρώσει αρκετά λεφτά.
Είπε, επίσης, στην Ελληνίδα ότι ο “δικός της” έχει εκεί στην Υεμένη έναν συνάδελφο (γιατρό δηλαδή) που “είναι μόνος” ερωτικά και προσφέρθηκε να την φέρει σε επαφή μαζί του. Τώρα ήταν πλέον δύο “φίλες” που είχαν πλατωνικές σχέσεις με δύο γιατρούς, οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι στην Υεμένη και επιπλέον, παρότι χειρουργοί, ήταν απένταροι… Η Αλβανίδα, για να πείσει την 43χρονη να δώσει χρήματα (και μάλιστα bitcoin) στον αγαπημένο της, προκειμένου υποτίθεται να σπάσει το συμβόλαιο και να έρθει στην Ελλάδα, φρόντισε να σταλούν στην παθούσα και φωτογραφίες του “εραστή” της αλλά και αντίγραφα των δεσμευτικών συμβολαίων που είχε αυτός με το λογότυπο του ΟΗΕ.
Γνωρίζοντας “καλούς γαμπρούς”
Μάλιστα η διεύθυνση αποστολής των μηνυμάτων είχε επίσης λογότυπο του ΟΗΕ, αφού υποτίθεται ότι οι δύο γιατροί είχαν υπογράψει συμβόλαια με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να υπηρετήσουν σε εμπόλεμη ζώνη. Η προηγούμενη εμπόλεμη ζώνη, στην οποία είχαν υπηρετήσει κατά τα λεγόμενά τους, ήταν η Συρία. Τώρα, αποκαμωμένοι από τον πολύ ανθρωπισμό τους, ήθελαν πια να γυρίσουν στην πατρίδα τους ή να ζήσουν σε μια όμορφη ειρηνική χώρα σαν την Ελλάδα, όμως είχαν τριετή συμβόλαια και δεν μπορούσαν να “τα σπάσουν”. Όσον αφορά στην 43χρονη, λάμβανε καθημερινά μηνύματα από τον διαδικτυακό εραστή, που την ρωτούσε το πρωί «πώς κοιμήθηκες αγάπη μου;»
Οι απατεώνες της είχαν στείλει πάνω από εκατό μηνύματα στο κινητό, όλα με έντονο συναισθηματικό περιεχόμενο. Κάποια στιγμή, όταν πλέον η παθούσα είχε δώσει μέσα σε ένα πεντάμηνο όλες τις οικονομίες των γονιών της για την “απελευθέρωση” του γαμπρού, και δεν είχε άλλα, η στάση της Αλβανίδας και του φανταστικού εραστή άλλαξε. Η γυναίκα πλέον άρχισε να υποψιάζεται διάφορα, αν και ακόμα πίστευε ότι ο “αγαπημένος της γιατρός” ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Όπως και να είχε, ήθελε πίσω τα λεφτά της και ας πίστευε ότι τα “είχε φάει” ο άνδρας με τον οποίο νόμιζε ότι επικοινωνούσε.
Απευθύνθηκε στην Ασφάλεια και οι αστυνομικοί της έδωσαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 10.000 ευρώ. Εκείνη τα παρέδωσε στην Αλβανίδα για να τα στείλει υποτίθεται ως bitcoin στους δύο γιατρούς. Τότε η αλλοδαπή συνελήφθη. Η ίδια υποστήριξε ότι δεν είχε ιδέα για την όλη απάτη, αλλά δεν έγινε πιστευτή από την ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση και διατάχθηκε η προφυλάκισή της, ενώ αναζητούνται δύο άνδρες συνεργοί της.
Η παθούσα κατήγγειλε ότι στις συνομιλίες της με τον υποτιθέμενο γιατρό στην Υεμένη, τον ανύπαρκτο DR Michael Wooden, αυτός φαινόταν ευαίσθητος και καλλιεργημένος, από δε τις φωτογραφίες (όλες με photoshop), φαινόταν και ευπαρουσίαστος. Ο εικονιζόμενος δεν είχε ιδέα ότι τον χρησιμοποιούσαν σε απάτες “κλέβοντας” το κεφάλι του από φωτό και κλέβοντας επίσης ονοματεπώνυμα γιατρών.
H δε χάρη του υποτιθέμενου χειρουργού είναι διεθνής, καθώς κάποιος επιτήδειος χρησιμοποιεί τα στοιχεία δύο γιατρών της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ και “ψαρεύει” χρήμα από αφελείς ακόμα και στην Γκάνα. Σήμερα στο scamhaters ανέβασαν και φωτογραφία άλλου “όμορφου άνδρα”, που σίγουρα ο ίδιος δεν έχει πάρει ακόμη είδηση ότι τον παρουσιάζουν ως δεινοπαθούντα σε εμπόλεμη ζώνη και ότι κάποιοι επιτήδειοι ψαρεύουν με τη φωτογραφία του αρσενικά και θηλυκά θύματα από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ο ανωτέρω δεν ξέρουμε ακόμη αν έχει “χτυπήσει” στην Ελλάδα. Επίσης κυκλοφορεί στα “κοινωνικά δίκτυα” και ο κατωτέρω, που φέρεται να είναι νευροχειρουργός. Ο Dr Fernando Gomes Pinto, ο οποίος φαίνεται να έχει ένα εκατομμύριο ακολούθους και να έχει γράψει βιβλία για τη… νευροχειρουργική του έρωτα, έχει μάλιστα και σελίδα στη wikipedia με άλλη φωτογραφία. Η όλη ιστορία με τους γιατρούς-γαμπρούς άρχισε το 2019. Πριν από τους πολέμους, υποστήριζαν ότι ήταν αρχιτέκτονες ή πολιτικοί μηχανικοί που είχαν αναλάβει ανθρωπιστική ανοικοδόμηση σε ταλαιπωρημένες γωνιές του κόσμου.
Απάτες
Πολλές γυναίκες έπεσαν θύματα και στις ΗΠΑ όπου το FBI έχει και ειδική σελίδα. Εκεί έχει και τις μαρτυρίες θυμάτων, όπου ο απατεώνας αφού κέρδιζε την εμπιστοσύνη των γυναικών αίφνης αντιμετώπιζε μια ρήτρα ή κάποιο μεγάλο πρόστιμο που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ή κάποιο σοβαρό ατύχημα και ιατρικά έξοδα, κάτι ιδιαίτερα πιστευτό στις ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχει ουσιαστικά δημόσιο σύστημα υγείας και είναι σύνηθες να πληρώνουν πολλοί τα χειρουργεία από την τσέπη τους. Όμως ούτε και οι άνδρες έχουν ασυλία επί του θέματος. Ο πατέρας μιας γυναίκας που κατέφυγε στο FBI είχε δώσει 700.000 σε μια “διαδικτυακή” ερωμένη. Στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν 250 τέτοια περιστατικά την ημέρα. Κι αυτά είναι τα γνωστά, καθώς υπάρχουν εκείνοι που δεν ξέρουν ακόμη ότι έπεσαν θύμα απάτης.
Μια 80χρονη είχε μπλέξει με απατεώνα το 2014 και ενώ το FBI από το 2015 την ενημέρωσε ότι επρόκειτο για απάτη, εκείνη αρνήθηκε να το πιστέψει. Οι ομοσπονδιακοί της είπαν ότι αν δεν σταματούσε να του χορηγηθεί χρήματα μέσω κινητού και εξωχώριων λογαριασμών χωρίς απόδειξη, θα βρισκόταν και εκείνη αντιμέτωπη με το νόμο. Όμως, ή τότε 75χρονη αρνιόταν να πιστέψει ότι όλα ήταν φούμαρα, συνέχιζε να του στέλνει χρήματα, χωρίς να τον έχει δει ποτέ στη ζωή της και τελικά το 2021 η γυναίκα καταδικάστηκε για συνενοχή σε… ξέπλυμα χρημάτων. Έλεγε ότι ο Αμερικανός που γνώρισε ήταν ο έρωτας της ζωής της κι ότι δούλευε στη Νιγηρία, αλλά έπρεπε να ξελασπώσει για να γυρίσει στις ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ μια Αφροαμερικανή συνεργός των “εγκεφάλων” απολογήθηκε μετά τη σύλληψή της ότι δύο Νιγηριανοί της ζήτησαν να δημιουργήσει εικονικούς λογαριασμούς σε ιστοσελίδα γνωριμιών. «Δεν ήταν δύσκολο να βρεις θύματα, γιατί οι άνθρωποι ψάχνουν στο διαδίκτυο κάποιον να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και νομίζουν ότι τον βρήκαν. Οι σχέσεις με το θύμα μπορεί να είναι βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες, ανάλογα με τα οικονομικά του και άλλους παράγοντες. Στόχος είναι να σου πάρουν τα λεφτά. Κάποιοι την πατάνε», είπε.