ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΥΠΕΞ: Βανδαλισμός στην Αγιά Σοφιά – Σάλος και στην Τουρκία

Αγία Σοφία: Μεγάλες ζημιές στην Αυτοκρατορική Πύλη

Έντονη αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τον βανδαλισμό της «Αυτοκρατορικής Πύλης» της Αγίας Σοφίας, ενώ καλεί τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα.  Πάντως τεράστιες διαστάσεις προσλαμβάνουν στη Τουρκία οι αντιδράσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην ιστορική «Αυτοκρατορική Πύλη» της Αγίας Σοφίας. Πρόκειται για μια εξαιρετικής τέχνης ξύλινη δίφυλλη θύρα που οδηγεί στον κυρίως ισόγειο χώρο του μνημείου. Η πύλη από δρυ, έχει ύψος επτά μέτρων και περιβάλλεται από μπρούτζινο πλαίσιο. Χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, ενώ τα φύλλα της καλύπτονται από μπρούτζινες στρογγυλές πλάκες. Σύμφωνα με την παράδοση, κατασκευάσθηκε από ξύλα της Κιβωτού του Νώε.

«Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, το υπουργείο καλεί τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.

O τουρκικός τύπος, ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός επικρίνει εντονότατα την εικόνα από τις ζημιές που έχει υποστεί η ιστορική πύλη μιλώντας για «σοκαριστική, επονείδιστη εικόνα». Στο χώρο της Αγίας Σοφίας έσπευσαν μέλη του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης καθώς και ιστορικοί τέχνης οι φωτογράφισαν το σημείο που υπέστη ζημιές και προέβησαν σε ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Σάλος στην Τουρκία

Από την μετατροπή της σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020, το ιστορικό κτίσμα της Αγίας Σοφίας, ένα από τα αρχαιότερα λατρευτικά κτίσματα του κόσμου και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς υπό την προστασία της UNESCO, είναι ανοικτό δωρεάν για κάθε Μουσουλμάνο που θέλει να κάνει εκεί την προσευχή του. Πυκνό πλήθος εισέρχεται στο χώρο χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα και μέτρα προφύλαξης. Πέρα από την περίπτωση της Αυτοκρατορικής Πύλης, υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα φθοράς, κακοτεχνιών και εγκατάλειψης στον εσωτερικό χώρο.

Ο Σύνδεσμος Ιστορίας της Τέχνης απευθύνθηκε στις αρχές καθώς θεωρεί «η ζημία στην Αγία Σοφία συνιστά ποινικό αδίκημα και ζητά βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί ο υπαίτιος από τις κάμερες. Ο υπεύθυνος ασφαλείας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες και πως η πύλη θα επιδιορθωθεί». Ο Σύνδεσμος Ιστορίας της Τέχνης ετοιμάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη σε ότι αφορά στον εντοπισμό των δραστών που έσπασαν μέρος της πύλης.

Σημειωτέον, ότι χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Ιστορικών τοποθεσιών, γνωστή και ως Ημέρα Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Τ/υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ανέφερε ότι «η Τουρκία, όπως πάντα, θα συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο για την προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx