Ζελένσκι: Δεν λάβαμε ειρηνευτικό σχέδιο – Επίδειξη ισχύος από Ρωσία
20/04/2022Ο Ζελένσκι διέψευσε ότι έχει λάβει προσχέδιο από το Κρεμλίνο για ειρηνευτική συμφωνία, ενώ σε μια επίδειξη ισχύος το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Ο Ουκρανός Πρόεδρος στη συνάντησή του στο Κίεβο με τον Σάρλ Μισέλ, επιβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να απελευθερώσει Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση των αμάχων και των ουκρανικών στρατευμάτων από τη Μαριούπολη.
Ωστόσο, διέψευσε τους ισχυρισμούς Πεσκόφ, ότι το Κρεμλίνο περιμένει την απάντηση του Κιέβου σχετικά με την απομάκρυνση των αμάχων, υποστηρίζοντας ότι κανένας από την κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο έγγραφο που να αναφέρεται στη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών. Πάντως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσία ανακοίνωσε την Μεγάλη Τετάρτη την επιτυχή εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat στο κοσμοδρόμιο Plesetsk.
«Οι διεργασίες εκτόξευσης έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά έχουν επιβεβαιωθεί σε όλα τα στάδια της πτήσης του. Οι εκπαιδευτικές κεφαλές έχουν φτάσει σε δεδομένη περιοχή στο πεδίο εκπαίδευσης Kura στη χερσόνησο της Καμτσάτκα», αναφέρεται στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους εκτόξευση από το κρατικό πρόγραμμα δοκιμών. Από την πλευρά του ο Πούτιν ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η δοκιμή του νέου βαλλιστικού πυραύλου θα πρέπει να αποτελέσει «τροφή για σκέψη για όσους απειλούν τη Ρωσία».
Νωρίτερα και μετά το πέρας της νέας διορίας που ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στους Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο βιομηχανικό συγκρότημα της Μαριούπολης Azovstal να παραδοθούν, η Ρωσία ανακοίνωσε πως κατέθεσε στην Ουκρανία προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας και περιμένει την απάντηση του Κιέβου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία έχει καταθέσει ειρηνευτική πρόταση με «σαφή γλώσσα» και περιμένει την απάντηση του Κιέβου. «Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο. Περιμένουμε μια απάντηση», ανέφερε ο Πεσκόφ.
Προηγουμένως, ο Ζελένσκι δήλωσε στο νέο του διάγγελμα ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πολύ σοβαρή, δύσκολη όσο μπορεί να είναι», και κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε τις προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ ανακοίνωσε στις 10 το πρωί ότι έχει γίνει προκαταρκτική συμφωνία με την Μόσχα για νέους διαδρόμους στη Μαριούπολη σήμερα, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι, οι οποίοι σύμφωνα με τον δήμαρχο Βαντίμ Μποϊτσένκο, που έχει φύγει από την πόλη, υπολογίζονται σε 100.000. Περίπου 300.000 έχουν εγκαταλείψει την Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές προγραμματίζεται η μετάβαση 90 λεωφορείων για την απομάκρυνση περίπου 5.000 με 6.000 αμάχων.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ ανέφερε ότι κανένας άμαχος δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε χθες και πρόσθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το απόγευμα. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση των προσπαθειών να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες. Η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα τους αμυνόμενους στη Μαριούπολη πως χρησιμοποιούν τους άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.
Έκκληση Ουκρανού αξιωματικού από Azovstal
«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας» ανέφερε σε μήνυμά του αξιωματικός των ουκρανικών δυνάμεων της Μαριούπολης, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους βγάλει από εκεί. «Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε σε ανάρτησή του, ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο Azovstal.
«Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας. Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο στο εργοστάσιο Azovstal, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου». Σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή πρακτορεία οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χθες ισχυρές βόμβες για καταστροφή καταφυγίων (bunker-buster) στο Azovstal, βάρους τριών τόνων και η καταστροφή σε ορισμένα σημεία είναι ισοπεδωτική.
Drone footage overlooking Azovstal iron and steelworks plant from this morning shows a very battered Mariupol. Footage shows this area: 47.108208, 37.620648. Source: https://t.co/YrrsxLJAlP pic.twitter.com/4eDk51Q75p
— Benjamin Strick (@BenDoBrown) April 19, 2022
Όλη η περιοχή γύρω από το Azovstal έχει καταστραφεί και η Μαριούπολη είναι κατεστραμμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
https://twitter.com/TpyxaNews/status/1516441742274441216?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1516441742274441216%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2F
Και ο υποδιοικητής των δυνάμων του τάγματος Αζόφ, Παλάμαρ, με ανάρτησή του παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στο Azovstal είναι οριακή.
‼️The Azovstal plant was almost completely destroyed, said Svyatoslav Palamar, deputy Azov commander.
"Super-powerful bombs" were dropped on the plant and civilians are under the rubble.
The image is illustrative. pic.twitter.com/kVdeZw2UDd
— NEXTA (@nexta_tv) April 19, 2022
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax χθες απομακρύνθηκαν από την περιοχή του Azovstal περίπου 120 άμαχοι, στην πλειονότητα γυναίκες με παιδιά.
https://twitter.com/newsistaan/status/1516460488883810304?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1516460488883810304%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2F
Προέλαση των ρωσικών δυνάμεων ανατολικά
Φιλορώσοι αυτονομιστές από την αυτοανακηρυγμένη δημοκρατία του Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την πόλη Κρεμίμνα. Σε βίντεο που αναρτήθηκε από τις δυνάμεις των αυτονομιστών εικονίζεται η ρωσική σημαία στην είσοδο του δημαρχείου. Ο Ουκρανός περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάι, ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο στην Κρεμίμνα. Στην πόλη παραμένουν, όπως είπε, περίπου 4.000 από τους 18.000 κατοίκους που κατοικούσαν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά και σύμφωνα με τη δημοτική αρχή έχουν καταστραφεί περίπου 2.000 κτήρια κατοικιών.
In #Kharkiv destroyed 1929 residential buildings – the mayor of the city. pic.twitter.com/usL2mA2lhk
— NEXTA (@nexta_tv) April 19, 2022
Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν και στην πόλη Μικολάγιφ (νότια). «Εκρήξεις στη Μικολάγιφ ξανά», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σιενκέβιτς μέσω της πλατφόρμας Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε ότι σε τομείς της πόλης ξέσπασαν πυρκαγιές.
Μόσχα κατά Δύσης για παραπληροφόρηση
H εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα σε δηλώσεις της στο ρωσικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Sputnik είπε ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε νομικά μέτρα κατά των πηγών παραπληροφόρησης και δυσφήμισης της Μόσχας, με αφορμή τις ερμηνείες γύρω από τις δηλώσεις Λαβρόφ περί πυρηνικών. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει σε ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η Ρωσία «δεν πρόκειται να κάνει χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία», όμως σύμφωνα με τη Ζαχάροβα σε πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης υπήρξε παραποίηση και παρερμηνεία όσων είπε ο Λαβρόφ, κάτι, που όπως είπε η Ζαχάροβα, γίνεται συστηματικά από κέντρα που επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν τη Ρωσία.
Στρατιωτική βοήθεια από Δύση προς Κίεβο
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παρέλαβαν στρατιωτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να επισκευάσουν αεροσκάφη που έχουν ζημιές, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό Πεντάγωνο. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες χώρες έστειλαν αεροσκάφη, πάντως αναγνώρισε πώς έγιναν νέες παραδόσεις και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει σήμερα περισσότερα διαθέσιμα μαχητικά αεροσκάφη από όσα είχε πριν από δύο εβδομάδες. Ο Κίρμπι διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν έστειλε κανένα αεροσκάφος στο Κίεβο. «Τους ενισχύσαμε με την αποστολή περισσότερων ανταλλακτικών που θα βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των αεροσκαφών τους, αλλά δεν έχουμε στείλει κανένα αεροσκάφος», όπως είπε.
Στο Κίεβο μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.
In Kyiv today.
In the heart of a free and democratic Europe. @ZelenskyyUa pic.twitter.com/7DxTeoxtMc
— Charles Michel (@eucopresident) April 20, 2022
Περίπου 10.000 με 20.000 μισθοφόροι της ρωσικής παραστρατιωτικής εταιρείας Wagner ή Σύροι και Λίβυοι μαχητές πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που μίλησε ανώνυμα σε διεθνή πρακτορεία. Οι άνδρες αυτοί «δεν έχουν οχήματα ή βαρύ οπλισμό» και έρχονται για να ενισχύσουν τα ρωσικά στρατεύματα, ανέφερε ο αξιωματούχος που βρέθηκε στην Ουάσινγκτον για επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους. Στα τέλη Μαρτίου, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε ότι «περισσότεροι από 1.000 μισθοφόροι» της Wagner επρόκειτο να αναπτυχθούν στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Έκκληση Γκουτέρες για εκεχειρία
Έκκληση για εκεχειρία τεσσάρων ημερών ενόψει του Πάσχα των Ορθόδοξων Ουκρανών και Ρώσων απηύθυνε με μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε πως 5.000.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.
#BREAKING UN chief denounces Russia offensive in eastern Ukraine, calls for 4-day truce to mark Orthodox Holy Week pic.twitter.com/BGW4zaa9jF
— AFP News Agency (@AFP) April 19, 2022
Η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής, Κέλι Κλέμεντς, παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραμερίσει τις διαφωνίες και να βρει τρόπο να τερματιστεί αυτός ο «φρικιαστικός και παράλογος πόλεμος», όπως είπε. «Κάθε άνθρωπος, από τα εκατομμύρια που εκτοπίστηκαν αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις που σου ραγίζουν την καρδιά», υπογράμμισε η Κλέμεντς απευθυνόμενη στους πρεσβευτές των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εκτός των προσφύγων στις γειτονικές χώρες υπάρχουν και 7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι, τόνισε από την πλευρά του ο Αντόνιο Βιτορίνο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Oι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) χθες πως αποκαταστάθηκε η απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στο μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ και του ουκρανικού ρυθμιστικού φορέα ατομικής ενέργειας, γνωστοποίησε ο ΟΗΕ. Ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι, χαρακτήρισε την εξέλιξη πολύ καλή είδηση, προσθέτοντας πως θα ηγηθεί ομάδας ειδικών του Oργανισμού που θα επισκεφθεί το εργοστάσιο.
After a month of direct communication, the #Chernobyl nuclear power has been restored. https://t.co/uaMfwQXH60
— NEXTA (@nexta_tv) April 20, 2022