Ο τοξικός κίνδυνος που είναι ήδη μέσα μας

Ο «άγνωστος» τοξικός κίνδυνος που είναι ήδη μέσα μας, Δημήτρης Σκουτέρης

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να μιλάμε πολύ για την «τοξική πολιτική» και τις συνέπειες της. Λησμονούμε ή δεν γνωρίζουμε καν τις συνέπειες από τις 144.000 διαφορετικές χημικές ουσίες που παγκόσμια υπάρχουν. Με άλλα λόγια δεν γνωρίζουμε πόσες από αυτές έχουν αναλυθεί σε βάθος και ποια η πιθανή τοξικότητα τους. Μόλις 21 από τις 144.000 από αυτές τις κατασκευασμένες από τον άνθρωπο χημικές ουσίες έχουν απαγορευτεί.

Παρακολουθούμε με συγκρατημένη αισιοδοξία τον επαγγελματικό και επιστημονικά αποδεκτό τρόπο απομάκρυνσης του αμιάντου από το Μάτι. Έρχονται, όμως, έρευνες κυρίως από τις ΗΠΑ, που χτυπάνε το κουδούνι του κινδύνου για αυτή καθαυτή την ύπαρξη του ανθρώπινου γένους.

Σύμφωνα με το Rand Corporation Review 2017 όχι αποδεδειγμένα 100%, αλλά πιθανότατα κατά 99%, η γενικευμένη παρουσία των χημικών ουσιών ενέχονται σε σειρά χρόνιων παθήσεων, που αντιμετωπίζουν πλέον των 150 εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, τα εγκεφαλικά επεισόδια, το άσθμα, η παχυσαρκία και η οστεοπόρωση.

Μάλιστα ο Δρ. Winchester στην μελέτη του Atrazine Induced Epigenetic Transgenerational επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ χημικών ουσιών, όπως τα φυτοφάρμακα ατραζίνη και γλυφοσάτη (Roundup) με επιγενετικές συνέπειες, καθώς διαταράσσουν και μεταβάλλουν τις ορμόνες του ανθρώπου, επίσης και το ανθρώπινο DNA, το οποίο περνάει από γενιά σε γενιά δηλαδή και την διαγονιδιακή κληρονομιά.

Η ατραζίνη δεν είναι η μόνη ένοχη από τις χημικές ουσίες. Ο Δρ Winchester εξέτασε σχεδόν 20 διαφορετικές χημικές ουσίες και όλες επέδειξαν επιγενετικές επιδράσεις. Για παράδειγμα, όλες οι χημικές ουσίες μείωσαν τη γονιμότητα, ακόμη και στην 3η γενιά. Αν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιωθούν και από νεώτερες, ότι δηλαδή ορισμένες χημικές ουσίες λειτουργούν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες που μεταβάλλουν αρνητικά τα ανθρώπινα ορμονικά συστήματα, θα πρέπει ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε το πιο ανησυχητικό ζήτημα που είναι ο επιγενετικός αντίκτυπος.

Τοξικός βάλτος

Είναι προφανές ότι ως ανθρώπινο είδος ζούμε σε ένα περιβάλλον κορεσμένο από χημικές ουσίες που παράγονται από τον ίδιο τον άνθρωπο. Έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία της Γης, ένα μόνο από τα είδη της -το ανθρώπινο είδος- δηλητηριάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Ολόκληρη η ανθρωπότητα και όλη η ζωή στη Γη βυθίζεται σε ένα τοξικό βάλτο 250 δισεκατομμυρίων τόνων χημικών εκπομπών από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Στο φαγητό μας, το νερό μας, τον αέρα που αναπνέουμε, την επίπλωση και τον εξοπλισμό των σπιτιών μας, τις μεταφορές και τους χώρους εργασίας, στην άγρια φύση, στις θάλασσες και στους ωκεανούς, στο σώμα μας και ακόμη και στα γονίδιά μας

Οι χημικές εκπομπές της ανθρώπινης παρουσίας είναι πενταπλάσιες των εκπομπών άνθρακα. Έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη και βρίσκονται από τον Βόρειο ως τον Νότιο Πόλο, από τα υψηλότερα βουνά έως τις βαθύτερες θάλασσες και ωκεανούς, από την πιο απομακρυσμένη έρημο μέχρι την πιο βρώμικη πόλη. Το μολυσμένο-δηλητηριασμένο αποτύπωμα μας είναι παρόν σε αγέννητα μωρά, στο μητρικό γάλα, στα τρόφιμα, στο νερό που πίνουμε. Βλάπτει τον τρόπο σκέψης μας, την όποια ευφυΐα μας απέμεινε, βλάπτει ακόμα και την ικανότητά μας να αναπαράγουμε το ανθρώπινο είδος, απειλεί ακόμα την ύπαρξη της διάκρισης των δύο φύλων.

Μετράμε απώλειες 12,6 εκατομμυρίων ατόμων κατά μέσο όρο ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ένας Κινέζος στους έξι, για παράδειγμα, πεθαίνει από τον μολυσμένο αέρα, που αναγκάζεται να αναπνέει. Η χημική ρύπανση του περιβάλλοντος είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την συνέχιση της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη. Είναι κι αυτός που συζητείται λιγότερο από την κοινωνία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και τουλάχιστον από τις κυβερνήσεις και τις ελίτ. Μήπως ήρθε η ώρα να κινητοποιηθούμε;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx