Οργή Ισραήλ για δήλωση Λαβρόφ – Απομάκρυνση αμάχων από Μαριούπολη
02/05/2022Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε η επίμαχη δήλωση Λαβρόφ ως προς τις ρίζες καταγωγής του Χίτλερ. Ο Ρώσος υπουργός ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ιταλική τηλεόραση «πώς είναι δυνατόν ο Ζελένσκι να κατηγορείται για ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, από την στιγμή που είναι εβραϊκής καταγωγής;» Ο Λαβρόφ απάντησε ότι «και ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής, και ο ίδιος ο εβραϊκός λαός, άλλωστε, λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημίτες είναι, ακριβώς, οι ίδιοι οι Εβραίοι».
Η κυβέρνηση του Ισραήλ, κάλεσε για εξηγήσεις των Ρώσο πρέσβη, ενώ ο πρόεδρος του Μουσείου της Μνήμης της Ιερουσαλήμ, Ντανί Νταγιάν, δήλωσε ότι «πρόκειται για ψευδείς, παραληρηματικές και επικίνδυνες δηλώσεις». Προηγουμένως ο Λαβρόφ στην συνέντευξη του δήλωσε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να ορίσει τεχνητά χρονοδιαγράμματα για τη στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία για να την ολοκληρώσει μέχρι την Ημέρα της Νίκης, η οποία γιορτάζεται στις 9 Μαΐου.
«Τα στρατεύματά μας δεν θα ορίσουν τις δραστηριότητές τους με συγκεκριμένη ημερομηνία, συμπεριλαμβανομένης της Ημέρας Της Νίκης», τόνισε ο Λαβρόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ως προς τη γιορτή, στην οποία φέτος δεν θα προσκληθούν ξένοι ηγέτες, όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Ημέρα της Νίκης θα γιορταστεί για τη Ρωσία, όπως κάθε χρόνο».
Ως προς την ειρήνευση ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «ο Ζελένσκι μπορεί να φέρει την ειρήνη αν σταματήσει τις εχθροπραξίες και πάψει να δίνει εντολές σε νεοναζιστικά τάγματα. Δεν ζητούμε να παραδοθεί, αλλά να δώσει εντολή για διακοπή των εχθροπραξιών και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολίτες». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για την υγεία του προέδρου Πούτιν και απάντησε: «Ρωτήστε τους ξένους ηγέτες που μίλησαν πρόσφατα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες».
Στην αντιπαράθεση του Ισραήλ με τη Μόσχα για τις δηλώσεις Λαβρόφ έσπευσε να παρέμβει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ο οποίος έκανε λόγο για «βαθύ αντισημιτισμό των ρωσικών ελίτ» και καταλόγισε στη Ρωσία «μίσος για τα άλλα έθνη».
FM Lavrov could not help hiding the deeply-rooted antisemitism of the Russian elites. His heinous remarks are offensive to President @ZelenskyyUa, Ukraine, Israel, and the Jewish people. More broadly, they demonstrate that today’s Russia is full of hatred towards other nations.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) May 2, 2022
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένκσι και στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του τόνισε ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσουμε και αυτό θα συμβεί στο άμεσο μέλλον». Δεν θέλουμε να ονομαζόμαστε ανεξάρτητη χώρα, συνέχισε ο Ζελένσκι, «θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητη χώρα».
Η εκκένωση του Azovstal
Η εκκένωση του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη, άρχισε χθες με την βοήθεια μελών του Ερυθρού Σταυρού και του ΟΗΕ. Σχεδόν 100 άμαχοι έφυγαν κατά ομάδες, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Είναι άγνωστο πόσοι άμαχοι βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του βιομηχανικού συγκροτήματος, καθώς σύμφωνα με τη δημοτική αρχή οι ρωσικές δυνάμεις ξανάρχισαν τους βομβαρδισμούς σήμερα το πρωί.
Αντιθέτως, η προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από άλλες συνοικίες της Μαριούπολης κατέστη δυνατή και σύμφωνα με τη δημοτική αρχή τα λεωφορεία που είχαν πάει να πάρουν γυναικόπαιδα, αναχώρησαν για άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες το βράδυ εικόνες από την εκκένωση του Azovstal και τις πρώτες μαρτυρίες από άμαχους που απομακρύνθηκαν.
The first footage from today's rescue operation in #Mariupol has appeared. The video shows the #Ukrainian military helping people to get out of the destroyed factory. International organizations such as Red Cross and United Nations also participated in the rescue operation. pic.twitter.com/E23468kNGv
— NEXTA (@nexta_tv) May 1, 2022
Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και Ria Novosti είχαν μεταδώσει χθες ότι 40 πολίτες απομακρύνθηκαν από το έδαφος του εργοστασίου Azovstal, που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό και μεταφέρθηκαν σε εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο της Μόσχας στα ανατολικά. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ria Novosti, όλοι όσοι απομακρύνθηκαν έχουν εγκατασταθεί σε έναν καταυλισμό στο χωριό Μπεζιμενέ, στα μισά του δρόμου μεταξύ της Μαριούπολης και των ρωσικών συνόρων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέλη του προσωπικού του Ερυθρού Σταυρού και του ΟΗΕ βοήθησαν στην επιχείρηση εκκένωσης. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν συνολικά 80 άμαχοι. «Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης στο συγκρότημα της χαλυβουργίας Azovstal, σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τα μέρη της σύγκρουσης», ανακοίνωσε ο Γενς Λάρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στη Γενεύη, χωρίς περισσότερες πληροφορίες.
Σε Ρουμανία και Σλοβακία η σύζυγος Μπάιντεν
H πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν θα επισκεφτεί τη Ρουμανία και τη Σλοβακία στις 5-9 Μαΐου για να συναντηθεί με μέλη αμερικανικών υπηρεσιών και προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ, γονείς και παιδιά από την Ουκρανία που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανισμών, αλλά και δασκάλους, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της. Η σύζυγος του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, και την αμερικανική αεροπορική βάση Κογκαλνιτσεάνου στη Ρουμανία στις 6 Μαΐου.
Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).