ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στα χέρια των Ρώσων Καναδός στρατηγός – Νεκρός ο “Μιχαήλ του Αζόφ”

Στα χέρια των Ρώσων Καναδός στρατηγός – Νεκρός ο "Μιχαήλ του Αζόφ"

Σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών μέσων ενημέρωσης, ο Καναδός στρατηγός Τρέβορ Καντιέρ (Trevor Kadier) συνελήφθη, ενώ προσπαθούσε να δραπετεύσει από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, το οποίο πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα τα ίδια δημοσιεύματα, ο στρατηγός ήταν υπεύθυνος του “βιοεργαστηρίου Νο1”, όπου 18 άτομα εργάζονταν με θανατηφόρους ιούς. Ο Καντιέρ οδηγήθηκε στη Μόσχα, όπου θα δικαστεί, αναφέρει η εφημερίδα vz.ru.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι κανόνες της Σύμβασης της Γενεύης δεν θα ισχύσουν για τον Καναδό στρατηγό, όπως και οι άλλους στρατιωτικούς από ξένες χώρες που έχουν συλληφθεί στο Azovstal. Πάγιος ισχυρισμός της Μόσχας είναι πως η Ουκρανία ανέπτυσσε μυστικά βιολογικά εργαστήρια με την συνδρομή των Αμερικανών.

Στο μέτωπο του Azovstal, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη νέα εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά στην ΕΡΤ1 επιβεβαίωσε μία φήμερα που κυκλοφορούσε εδώ και μέρες, πως ο στρατιώτης Μιχαήλ του Τάγματος Αζόφ, που είχε μιλήσει στην ελληνική Βουλή, σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης του Azovstal την περασμένη εβδομάδα.

Την είδηση έδωσε ήδη ο ίδιος ο δημοσιογράφος, προαναγηγέλλοντας, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, τη συνέντευξη του Ουκρανού πρέσβη. Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνοουκρανός στρατιώτης είχε εμφανιστεί στις 7 Απριλίου στην ελληνική Βουλή, μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και είχε πει ότι συμμετείχε στην άμυνα της Μαριούπολης με το Τάγμα Αζόφ.

«Ο παππούς μου τραυματίστηκε τρεις φορές από τους ναζί, εγώ μάχομαι με το τάγμα Αζόφ» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, με την παρουσία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο να προκαλεί έντονες πολιτικές αντιδράσεις, ακόμα και από τον πρώην πρωθυπουργός Αντώνη Σαμάρα.

Η συνομιλία Πούτιν-Μακρόν

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Γάλλο ομόλογο του Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την Δύση να ασκήσει πιέσεις στο Κίεβο προκειμένου να σταματήσει τις «φρικαλεότητες» στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η Δύση μπορεί να βοηθήσει τα μπει τέλος στα «εγκλήματα πολέμου (και) τις μαζικούς βομβαρδισμούς πόλεων και οικισμών στο Ντονμπάς» που οδηγούν σε απώλειες αμάχων.

«Η Δύση μπορεί να βοηθήσει να τεθεί τέλος σ’ αυτές τις φρικαλεότητες με το να ασκήσει επιρροή στην κυβέρνηση του Κιέβου και να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία», μεταδίδει το πρακτορείο RIA. Ο Πούτιν είπε επίσης στον Γάλλο ομόλογο του ότι η Μόσχα είναι ακόμη έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία.

Ζήτησε επίσης, να πάψει η Δύση να προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και να ασκήσει πίεση στο Κιέβο με στόχο την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών. Σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε επίσης ότι το Κίεβο «δεν έχει προετοιμαστεί για σοβαρή δουλειά» στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

O Γάλλος πρόεδρος εστίασε στις επιπτώσεις της ρωσικής επιθετικότητας, ενώ απηύθυνε νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Ο Μακρόν εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την κατάσταση στο Ντονμπάς και τη Μαριούπολη, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων εκκένωσης από το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal.

Επίθεση δέχεται το Azovstal

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματικούς και μέλη του τάγματος Αζόφ, το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη δέχεται εισβολή από ρωσικές δυνάμεις.  Ο αναπληρωτής διοικητής του συντάγματος του Αζόφ, Σβιατόσλαβ Παλαμάρ, δήλωσε στο Associated Press «είναι αλήθεια ότι η χαλυβουργία δέχεται επίθεση». Νωρίτερα, ο αρχηγός της αστυνομίας της Μαριούπολης ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός «έχει αρχίσει να εισβάλει στο εργοστάσιο σε πολλά σημεία».

Οι αναφορές έρχονται εν μέσω προσπάθειας του ΟΗΕ για εκκένωση αμάχων από το εργοστάσιο, η οποία βοήθησε δεκάδες ανθρώπους να διαφύγουν από τις μεγάλες εγκαταστάσεις. Σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διατάξει τον στρατό του να μην εισβάλει στο εργοστάσιο, αλλά να τεθεί σε κατάσταση πολιορκίας. Αξιωματούχος του ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι 101 άμαχοι εκκενώθηκαν επιτυχώς από το Azovstal.

Περίπου 200 άμαχοι εκτιμάται ότι παραμένουν παγιδευμένοι σε καταφύγια κάτω από το εργοστάσιο. Περαιτέρω εκκενώσεις από το εργοστάσιο έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, αλλά δεν είναι σαφές εάν μπορούν τώρα να προχωρήσουν.

Η απομάκρυνση των αμάχων

Περισσότεροι από 11.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους 1.847 παιδιά, μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσία τη Δευτέρα ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μέσω του Κέντρου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει άμαχους που απομακρύνθηκαν από τις περιφέρειες που ελέγχουν οι αυτονομιστές στις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δηλώνει πως οι άμαχοι αυτοί απομακρύνονται από τις εστίες τους οικειοθελώς και μεταφέρονται στη Ρωσία. Σημειώνει μάλιστα ότι δεν συνεργάζονται σε αυτή την προσπάθεια οι ουκρανικές αρχές.

Συνολικά στη Ρωσία έχουν πάει έως τώρα 1,1 εκατομμύριο άτομα από την Ουκρανία, εκ των οποίων σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές 200.000 παιδιά. Δεν είναι γνωστό εάν οι άνθρωποι αυτοί έχουν προσφυγική ιδιότητα και τί ενέργειες γίνονται από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για βίαιους εκτοπισμούς Ουκρανών. Δεν έχει γίνει γνωστό αν η μεταφορά των αμάχων στη Ρωσία, ήταν εν γνώσει των παρατηρητών του ΟΗΕ και της ομάδας του Ερυθρού Σταυρού που βοήθησε στην απομάκρυνση περίπου 100 αμάχων από το βιομηχανικό συγκρότημα Azovstal στη Μαριούπολη. Οι άμαχοι αυτοί έφθασαν χθες στη Ζαπορίζια.

O δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 200 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι μαζί με Ουκρανούς μαχητές στο Azovstal και δεν μπορούν να απομακρυνθούν. Πρόσθεσε ότι στην Μαριούπολη βρίσκονται 100.000 άμαχοι που περιμένουν να φύγουν, όμως οι επιχειρήσεις εκκένωσης γίνονται αποσπασματικά και ελάχιστοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να φύγουν με τα λεωφορεία των ουκρανικών αρχών. Άλλα μέσα μεταφοράς δεν υπάρχουν.

Στη Μελιτόπολη που είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων αναφέρθηκαν τρεις εκρήξεις στην πόλη, η μία από παγιδευμένο σκούτερ στο κέντρο. Δεν υπάρχουν έως τώρα αναφορές για θύματα στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Μαίνονται οι μάχες

Στο μέτωπο των συγκρούσεων, οι μάχες συνεχίζονται σύμφωνα με το Κίεβο στο Azovstal και σε όλη την περιφέρεια του Ντονμπάς. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν με πυραύλους Κρουζ “Onyx” υπόστεγα με ξένα όπλα στην Οδησσό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, υποστράτηγος Κονασένκοφ.

Στις αποθήκες σύμφωνα με τη Μόσχα φυλάσσονταν drones Bayraktar TB2, καθώς και πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες. Και την προηγούμενη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης όπου όπως ανακοίνωσαν έπληξαν αποθήκες με δυτικά όπλα και πυρομαχικά.

Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου μετέφερε την εκτίμηση ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν ελάχιστα στο Ντονμπάς και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «κάνουν πολλά μπρος-πίσω», καθώς πολλά από τα χωριά που έχουν καταλάβει στη συνέχεια τα εγκαταλείπουν, επειδή σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, φοβούνται για αντεπιθέσεις από ουκρανικές δυνάμεις.

Οι εκτιμήσεις του Πενταγώνου για Ντονμπάς

Ο ίδιος αξιωματούχους αναφέρθηκε και στο Azovstal όπου όπως είπε «οι Ρώσοι συνεχίζουν τον βομβαρδισμό με ηλίθιες βόμβες» σε αντίστιξη με τις “έξυπνες βόμβες” που χρησιμοποιείται για τις βόμβες μεγάλης ακρίβειας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι τόνισε εκ νέου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν είναι πόλεμος δι’ αντιπροσώπων, πρόκειται για πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο». Σχολιάζοντας τις αναφορές της Μόσχας στον πυρηνικό κίνδυνο η εκπρόσωπος σημείωσε ότι συμφωνεί «με την παραδοχή της Ρωσίας ότι κανένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί», Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι σημαντικό για όλες τις χώρες».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αμερικανών η Ρωσία είναι πιθανό να πραγματοποιήσει δημοψηφίσματα στα μέσα Μαΐου, στα οποία οι κάτοικοι του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ και της Χερσώνας θα κληθούν να ψηφίσουν την απόσχιση από την Ουκρανία, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post. Το δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό «θα μπορούσε να μεταφέρει τη σύγκρουση σε μια απρόβλεπτη και ακόμη πιο εκρηκτική φάση». Ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ Μάικλ Κάρπεντερ δήλωσε ότι «η ψηφοφορία σε στημένα δημοψηφίσματα θα ήταν μια προσπάθεια να δοθεί στις σχεδιαζόμενες προσαρτήσεις ένας αέρας δημοκρατικής νομιμότητας».

Πάπας για Πούτιν και Κύριλλο

Συνάντηση στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος, σημειώνοντας ότι δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, ο Πάπας τόνισε ότι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, που έχει υποστηρίξει τον πόλεμο, «δεν πρέπει να γίνει το “παπαδάκι” του Πούτιν». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας ανέφερε πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν του είπε πως το σχέδιο της Ρωσίας είναι να τερματιστεί ο πόλεμος στις 9 Μαΐου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx