Η μονομαχία… ξανάρχεται στη Ρωσία με τον νόμο;

Η μονομαχία… ξανάρχεται στη Ρωσία με τον νόμο;

Η πρόσκληση που απηύθυνε προχθές ο επικεφαλής της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς και στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν, Βίκτορ Ζόλοτοφ για μονομαχία προς το φυλακισμένο ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, προκάλεσε έντονες συζητήσεις και άπειρα ευρηματικά σχόλια στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κι αυτό γιατί, ο τρόπος που επέλεξε να αντιπαρατεθεί ο Βίκτορ Ζόλοτοφ, παραπέμπει σε μορφές επίλυσης των παρεξηγήσεων και προσβολών που ήταν καθιερωμένες τον 19ο αιώνα, αλλά και επειδή απευθυνόμενος στον Ναβάλνι του είπε ότι θα τον «κάνει κιμά».

Ωστόσο, όπως γράφει η εφημερίδα RBK, στην Κρατική Δούμα, ο Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Ιβανόφ, του εθνικιστικού «Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος» κατέθεσε νομοσχέδιο για τον «Κώδικα περί μονομαχίας».

Στο επεξηγηματικό του υπόμνημα προς την Κρατική Δούμα ο Ιβανόφ εξηγεί ότι είναι αναγκαία η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου επειδή «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια τάση εκ μέρους των κρατικών και δημοτικών υπαλλήλων να προκαλούν σε μονομαχία πολίτες, που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις από τις επίσημες».

Ο Ιβανόφ επισημαίνει ιδιαίτερα ότι η ψήφιση του «Κώδικα περί Μονομαχίας» δεν απαιτεί την διάθεση ξεχωριστών κονδυλιών από τον προϋπολογισμό.

Στην πρόταση νομοσχεδίου που κατέθεσε ο Ιβανόφ αναφέρεται ότι η μονομαχία μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ ίσων ως προς την υπηρεσιακή τους θέση ατόμων, διαφορετικά είναι ανεπίτρεπτη.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι ο δημόσιος ή δημοτικός υπάλληλος που καλείται σε μονομαχία από έναν απλό πολίτη, υποχρεούται να απορρίψει την πρόσκληση, προτείνοντας στον πολίτη να αναζητήσει το δίκιο του στην δικαιοσύνη. Στο δικαστήριο θα πρέπει να αποταθούν και οι δύο τους – και ο υπάλληλος και ο πολίτης.

«Εάν όμως παρόλα αυτά, ο δημόσιος ή ο δημοτικός υπάλληλος επιθυμεί να χειροδικήσει, έχει αυτό το δικαίωμα, αλλά μόνο με την τυπική έγγραφη έγκριση του άμεσου προϊσταμένου του, ο οποίος θα κρίνει αν ο αντίπαλός του είναι άξιος να υπερασπίσει την τιμή του», αναφέρεται στην πρόταση νόμου του Ρώσου βουλευτή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο έχων δεχθεί την προσβολή έχει το δικαίωμα να επιλέξει το όπλο – σπάθα, ξίφος, ή πιστόλι. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις μπορεί επίσης να επιλέξει τον τρόπο διεξαγωγής της μονομαχίας (σε ποια απόσταση μπορεί να πυροβολήσουν, κτλ) όπως και το δικό του όπλο.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν δεχθεί προσβολές, όπως και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ή μικρότερα των 18 ετών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο μπορεί να επιλέξουν για την μονομαχία άλλο άτομο που θα μονομαχήσει εκ μέρους τους. Σε ανάλογες περιπτώσεις το ίδιο δικαίωμα έχουν και εκείνοι που προσκαλούν σε μονομαχία. Οι γυναίκες δεν συμμετέχουν σε μονομαχία, αλλά τις αντικαθιστούν οπωσδήποτε άνδρες.

«Η ανικανότητα χρήσης όπλων δεν συνιστά σε καμία περίπτωση λόγο για να υποκαταστήσει ή να αρνηθεί κάποιος την μονομαχία» αναφέρεται στο νομοσχέδιο του εθνικιστή βουλευτή.

Υπάρχει ξεχωριστό άρθρο που αφορά την πρόσκληση σε μονομαχία δημοσιογράφων που έχουν γράψει «προσβλητικό άρθρο». Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προσκληθεί σε μονομαχία και ο διευθυντής του μέσου ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της αρμόδια Επιτροπής για την κρατική οικοδόμηση και νομοθεσία Πάβελ Κρασενίνικοφ, δήλωσε στο Ria Novosti, ότι έχει εντυπωσιαστεί με την ευρηματικότητα του βουλευτή που συνέταξε το νομοσχέδιο για τον Κώδικα περί μονομαχίας, αλλά επεσήμανε ότι στην Ρωσία η μονομαχία χαρακτηρίζεται είτε ως δολοφονία είτε ως απόπειρα δολοφονίας. Ο ίδιος μάλιστα με αρκετή δόση χιούμορ είπε ότι ο Κώδικας περί Μονομαχίας είναι «φοβερός» και ότι προς το παρόν δεν σημαίνει τίποτα.

Ο ίδιος ο Ιβανόφ, δήλωσε στο πρακτορείο «Μοσκβά», ότι ως βάση για τη σύνταξη του νομοσχεδίου του, πήρε τον Κώδικα περί μονομαχίας που είχε εκδοθεί στην Ρωσία το 1912. «Τον τροποποίησα. Γι’ αυτό χρειάστηκα δύο ώρες όχι περισσότερο» δήλωσε ο Ιβανόφ και ότι τα άρθρα του κώδικα τα τροποποίησε ώστε να αναφέρονται στους δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους. Στο πρωτότυπο κείμενο του 1912, δεν γίνεται αναφορά σε υπαλλήλους, αλλά σε ευγενείς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx