ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Επίθεση Ζελένσκι σε Μακρόν και πρώτη επικοινωνία Λόιντ-Σοϊγκού

Επίθεση Ζελένσκι σε Μακρόν και πρώτη επικοινωνία Λόιντ-Σοϊγκού,

Επίθεση κατά του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το ιταλικό δίκτυο RAΙ. Ο Ζελένσκι κατηγόρησε ουσιαστικά τον Μακρόν ότι προσπάθησε να διαμορφώσει βάση διαπραγμάτευσης με το Κρεμλίνο με παραχώρηση εδαφών από το Κίεβο προς τη Μόσχα. Έκανε μάλιστα λόγο για απογοήτευση της Γαλλίας που δεν προχώρησε η διαμεσολαβητική πρωτοβουλία.

«Μέχρις ότου η ίδια η Ρωσία θελήσει και καταλάβει ότι έχει ανάγκη το τέλος του πολέμου δεν θα αναζητήσει καμιά διέξοδο», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε: «Δεν είμαστε έτοιμοι να χάσουμε έδαφος για να σώσουμε κάτι για κάποιον, (τον πρόεδρο Πούτιν)», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο Μακρόν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι για να μπει τέλος στον πόλεμο που διεξάγει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία «η ειρήνη θα πρέπει να προέλθει χωρίς να ταπεινωθεί η Ρωσία».

Άμεση ήταν η αντίδραση της γαλλικής Προεδρίας: «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ποτέ και τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ζελένσκι. Έλεγε πάντα ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που αποφασίζουν τους όρους της διαπραγμάτευσής τους με τους Ρώσους», τονίζεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Μακρόν.

Επικοινωνία Λόιντ-Σοϊγκού

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία, την πρώτη μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, είχαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Λόιντ Όστιν και Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας. Η τελευταία επικοινωνία των δύο υπουργών Άμυνας ήταν στις 18 Φεβρουαρίου. «Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν έλυσε κανένα πρόβλημα ούτε οδήγησε σε άμεσες αλλαγές στα όσα κάνουν ή λένε οι Ρώσοι», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου. Ο Όστιν αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε ότι η επικοινωνία έγινε «με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς και συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα διεθνούς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία».

Νωρίτερα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς και ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν. Η συνομιλία έγινε κατόπιν αιτήματος του Βερολίνου και ο Όλαφ Σολτς όπως ανέφερε αμέσως μετά με ανάρτηση στα social media ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και πάλι τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Σολτς ανέφερε: «Τρία πράγματα από τη σημερινή μακρά τηλεφωνική συνομιλία μου με τον Πούτιν: Πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατό κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ο ισχυρισμός ότι εκεί κυβερνούν ναζί είναι λάθος. Και επισήμανα την ευθύνη της Ρωσίας για την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση».

Ο Σολτς είχε προαναγγείλει την επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο νωρίτερα σήμερα, όταν συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. «Φυσικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που θα πρέπει να υπάρξουν και πάλι διπλωματικές πρωτοβουλίες», δήλωσε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να βρεθεί μια διέξοδος από αυτόν τον τρομερό πόλεμο με τους τρομερούς αριθμούς θυμάτων, τις καταστροφές και όλη τη ματαιότητα που φέρνει ο πόλεμος μαζί του».

Παρότρυνση Ντράγκι για τηλεφώνημα Μπάιντεν

Δήλωση να ανοίξουν οι διπλωματικοί δίαυλοι έκανε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ο οποίος τόνισε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να συνομιλήσουν μεταξύ τους, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».

Βολές Λαβρόφ κατά ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την ΕΕ ότι έχει μετατραπεί σε έναν «επιθετικό και φιλοπόλεμο παράγοντα στα χνάρια του ΝΑΤΟ» με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Η ΕΕ μετατράπηκε από μια εποικοδομητική οικονομική πλατφόρμα, σε έναν επιθετικό και φιλοπόλεμο παράγοντα που επιδεικνύει φιλοδοξίες πολύ πιο πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στο Τατζικιστάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx