Αποσυμφόρηση στην Μόρια μετά την κατακραυγή

Σε κρίσιμη καμπή το μεταναστευτικό - Με επίταξη εκτάσεων τα κλειστά κέντρα στα νησιά, Βαγγέλης Σαρακινός

Άρχισε σήμερα η επιχείρηση αποσυμφόρησης του Κέντρου Υποδοχής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Μόρια της Μυτιλήνης, το οποίο έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο, εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης των υπεράριθμων φιλοξενούμενων. Το Κέντρο έχει εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα σύμφωνα με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία έχει δώσει προθεσμία 30 ημερών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, πριν προχωρήσει στην απαγόρευση λειτουργίας του, όπως προβλέπει ο νόμος.

Με βάση το πρόγραμμα του υπουργείου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα φύγουν από την Μόρια συνολικά 2.000 αιτούντες άσυλο, οι πρώτοι 100 από τους οποίους αναχώρησαν το πρωί για την Καβάλα, απ’ όπου στην συνέχεια θα μετακινηθούν στον νέο καταυλισμό στην περιοχή της Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας περίπου 1200 ατόμων. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι ανάλογες αναχωρήσεις έως και 400 ατόμων τη φορά, θα γίνουν και την επόμενη εβδομάδα προς τον Πειραιά και την Καβάλα, με προορισμό τις δομές φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων και την Βόλβη, αντίστοιχα.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει προγραμματίσει την αναχώρηση άλλων 1000 αιτούντων  ασύλου μέσα στον Οκτώβριο προς μια άλλη δομή φιλοξενίας που θα λειτουργήσει στην περιφέρεια της Πρέβεζας.

Αυτές οι μαζικές μετακινήσεις αφορούν άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, καθώς και άτομα που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες  χορήγησης ασύλου. Στόχος του δε είναι η καλυτέρευση των συνθηκών που επικρατούν στον κυρίως καταυλισμό του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, όπως και στον αυτοσχέδιο  καταυλισμό με σκηνές σε κτήματα γύρω από το ΚΥΤ.

Κόντρα στην Βουλή και την τοπική κοινωνία

Η κατάσταση στην Μόρια, η οποία εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών ροών  του καλοκαιριού είχε πάρει τραγικές διαστάσεις, απειλώντας την  καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των ίδιων των φιλοξενούμενων, βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης που είχαν στην Βουλή, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ.

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο «για εικόνες ντροπής στη Μόρια που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα», κάτι που είχαν επισημάνει τοπικοί φορείς, αλλά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας ενημέρωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι αυξημένες ροές, καθώς, όπως είπε «μέχρι την 31/8/2018 οι ροές στην Ελλάδα, στα νησιά στον Έβρο, ξεπέρασαν τις ροές του 2017». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός «οι μετανάστες στα νησιά μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου έφθασαν στις 21.737 ξεπερνώντας σε μέγεθος τις ροές του 2017 που ήταν 17.563».

Την απελπιστική κατάσταση στην Μόρια και την ευρύτερη περιοχή είχε επισημάνει πριν δέκα ημέρες η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας στην  αιτιολογημένη Γνωμοδότηση-Εισήγησή τους έκαναν λόγο για υγειονομική βόμβα. Συνεπεία αυτού, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, με απόφασή της έδωσε προθεσμία 30 ημερών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, πριν προχωρήσει στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου, όπως προβλέπει ο νόμος.

Στην απόφασή της μάλιστα, η οποία στάλθηκε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ενώ  κοινοποίηθηκε στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, στην εισαγγελία Μυτιλήνης και στην αστυνομική διεύθυνση Λέσβου, ο χώρος λειτουργίας του ΚΥΤ στη Μόρια θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Το θέμα της Μόριας, το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και όλης της Λέσβου, αλλά και των άλλων δομών φιλοξενίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συζητήθηκε πριν λίγες ημέρες και στην διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.  Στην σύσκεψη αναγνωρίστηκε ότι η κατάσταση στα κέντρα αυτά είναι οριακή και εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων, ιδιαίτερα στην Μόρια της Λέσβου και στην Σάμο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx