ΑΝΑΛΥΣΗ

Νέα τετελεσμένα από την “ειρηνοποιό” Τουρκία στην Αμμόχωστο

Νέα τετελεσμένα από την "ειρηνοποιό" Τουρκία στην Αμμόχωστο, Κώστας Βενιζέλος

Νέα τετελεσμένα από την κατοχική Τουρκία στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Στα πλαίσια της τακτικής της σαλαμοποίησης, της σταδιακής, βήμα προς βήμα υλοποίησης του εποικισμού της περιοχής, προχώρησε σε εργασίες για άνοιγμα ενός ακόμη κομματιού της παραλίας της περίκλειστης περιοχής. Όπως συναφώς μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μπουλντόζα διεξήγαγε την Τετάρτη εργασίες μπροστά από το ξενοδοχείο King George και μέχρι την πολυκατοικία Ωκεανία.

Εκεί έχουν μεταφερθεί και κρεβατάκια θαλάσσης μαζί με ομπρέλες και αναμένεται ότι θα ανοίξει για το κοινό τον Ιούνιο. Πρόκειται για ενέργειες, που έχουν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια, πλην όμως από τον Οκτώβριο του 2020 διαπιστώνεται μια συστηματική προσπάθεια, που βαθμηδόν θα οδηγήσει στο άνοιγμα όλης της περιοχής, που παρέμεινε κλειστή από το 1974 και εντεύθεν με στόχο την αξιοποίηση της.

Η προσπάθεια είναι ο εποικισμός της, αλλά και χρησιμοποίησης της τουριστικά. Έχει αναφερθεί παλαιότερα πως θα μπορούσε να μετατραπεί σε… Λας Βέγκας της Ανατολικής Μεσογείου. Υπενθυμίζεται συναφώς στις 15 Νοεμβρίου 2020, ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν είχε επισκεφθεί την παραλία της Χρυσής Ακτής, όπου επιτρέπεται η είσοδος σε όλους και οργάνωσε φιέστα. Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν τον βοήθησαν τότε, το βήμα, που ήθελε να κάνει, για την επιβολή τετελεσμένων, το πραγματοποίησε.

Είναι σαφές πως για την Τουρκία ο εποικισμός της περιοχής, η επιβολή τετελεσμένων είναι χωρίς επιστροφή. Άλλωστε, δεν υπάρχει και διεθνής αντίδραση. Τώρα, μάλιστα, με το… νέο ρόλο της κατοχικής δύναμης για την “ειρήνευση” στο Ουκρανικό, μια τέτοια ενέργεια αναμένεται ότι θα υποβαθμιστεί από το λεγόμενο διεθνή παράγοντα.

Η αντίδραση της Λευκωσίας

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε την τουρκική ενέργεια ως μία νέα απαράδεκτη πρόκληση. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «δεν θα την αφήσουμε απαρατήρητη, θα προβούμε στα δέοντα διαβήματα προς όσους σήμερα φαίνονται να είναι οι προασπιστές του Διεθνούς Δικαίου».

«Θα συνεχίσουμε να εμμένουμε ότι επιτέλους θέματα αρχής που προβάλλονται για την παραβίαση της κυριαρχίας μιας χώρας δεν μπορεί να παραγνωρίζουν την ίδια παραβίαση από μια άλλη χώρα, και ιδιαίτερα μια χώρα που προκαλεί συνεχώς τόσο τη διεθνή κοινότητα, όσο και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, αλλά και τους μελλοντικούς εταίρους της, όπως προσδοκεί, της Ευρώπης», προσέθεσε σχετικά και με τη στάση της Τουρκίας.

Είναι σαφές πως θα παρακολουθήσουμε το ίδιο έργο. Η Τουρκία θα προχωρά σε νέα τετελεσμένα, η Λευκωσία θα φωνάζει, θα διαμαρτύρεται και ο λεγόμενος διεθνής παράγοντας θα παρακολουθεί σφυρίζοντας αδιάφορα. Άλλωστε, δεν θα θέλουν να ενοχλήσουν τον αρχηγό της κατοχικής δύναμης, τον Ερντογάν.