Από Αμερικανούς μάθαμε ότι στέλνουμε νέα βαριά όπλα στην Ουκρανία!
24/05/2022Ισχυρή και ηχηρή δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τον Αμερικανό ομόλογό του, ότι η Ελλάδα θα στείλει και άλλα βαριά όπλα, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά, στην Ουκρανία. Αν και για ευνόητους λόγους δεν ανακοινώθηκε το είδος των οπλικών συστημάτων και κυρίως από ποια αμυντική τοποθεσία θα αποσυρθούν, μία πρώτη “γεύση” πήραμε από τον Λόιντ Όστιν, που μίλησε για «κρίσιμης σημασίας συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, συστήματα παράκτιας άμυνας, άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα» που θα στείλει η χώρας μας, από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Νορβηγία κτλ).
Επιπλέον από ελληνικής πλευράς δεν ανακοινώθηκε επισήμως από ποια αμυντική τοποθεσία θα αποσυρθούν τα οπλικά συστήματα (Έβρος, νησιά, ή από αποθήκες της Αττικής και Μακεδονίας), αν έτσι θα υπάρξουν κενά στην αμυντική θωράκιση της χώρας, αν υπάρχουν υποσχέσεις ότι θα αντικατασταθούν από ισοδύναμης ισχύος πολεμικό υλικό και πότε θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις (το βίντεο με τις δηλώσεις Όστιν που αναφέρει τις χώρες που αποστέλλουν νέα όπλα, μεταξύ άλλων και την Ελλάδα):
Όλα αυτά εν μέσω τις κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, όπως έδειξε το μπαράζ των τουρκικών υπερπτήσεων, αλλά και οι απαξιωτικές δηλώσεις Ερντογάν προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού, που κάθε άλλο παρά “ήρεμο καλοκαίρι” προμηνύουν, όπως προσδοκούσε η κυβέρνηση. Δεν είναι και ότι καλύτερο να μαθαίνουμε από τον κ. Όστιν ότι θα στείλουμε «κρίσιμης σημασίας» οπλικά συστήματα, προφανώς και για την ελληνική αποτροπή έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.
Σε επικριτικούς τόνους κινήθηκε η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια της κοινής ανακοίνωσης των τομεαρχών Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Τσίπρα και του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου. Ειδικότερα σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν πως «πληροφορηθήκαμε έτσι από τον υπουργό μιας τρίτης χώρας ότι η χώρα μας έχει ανακοινώσει την αποστολή νέου βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία, για την οποία δεν υπάρχει στην Ελλάδα καμιά ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού».
Τί δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος
«Η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή σαφή και κατηγορηματική στάση εναντίον της εισβολής και του αναθεωρητισμού, υποστηρίζοντας την επιβολή κυρώσεων», επισήμανε επιπλέον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην παρέμβασή στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αμερικανού ομολόγου του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε συνέχεια της συνάντησης στην αεροπορική βάση “Ramstein”, στην Γερμανία.
Σε πνεύμα αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης προς την Ουκρανία, η χώρα μας, προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια, ανθρωπιστική και αμυντική, ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στην ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Στην ομιλία του στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και πως στηρίζει τον ουκρανικό λαό, με ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα, για να υπερασπιστεί την πατρίδα του και να σταλεί μήνυμα προς όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι ο αναθεωρητισμός και η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου δεν θα επικρατήσουν.
Και άλλα όπλα ζήτησε ο Όστιν
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί Άμυνας και Υψηλοί Αξιωματούχοι από 44 χώρες, ο ‘Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπροέδρος της Επιτροπής (ΥΕ/ΑΕ) κ. Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) και ο Ανώτατος Διοικητής Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης (SACEUR) Στρατηγός Τόντ Ουώλτερς (Tod Wolters). Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή και η ανάγκη άμεσης παροχής βοηθείας προς τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για την ενίσχυση της άμυνας και την προστασία της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ζήτησε επιτακτικά, κατάλογο οπλικών συστημάτων, που προτίθενται οι χώρες που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη , να στείλουν άμεσα στην Ουκρανία.
Παρέμβαση έκανε και επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Μαρκ Μάιλι. Υπενθυμίζουμε ότι, ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, είπε, στους δόκιμους αξιωματικούς που αποφοιτούν από τη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ στο West Point το περασμένο Σάββατο, να είναι προετοιμασμένοι για τον αυξανόμενο κίνδυνο παγκόσμιας σύγκρουσης και μια σειρά από νέες τεχνολογίες όπλων. «Υπάρχει η πιθανότητα για μια σημαντική διεθνή σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Και αυτή η πιθανότητα αυξάνεται, δεν μειώνεται», είπε ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι .