Συνέλαβαν τον πιο πλούσιο Σκοπιανό ενώ διέφευγε στην Βουλγαρία
15/03/2021Προφυλακιστέος για διάστημα 30 ημερών κρίθηκε από δικαστήριο των Σκοπίων ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της γείτονος χώρας, Όρτσε Κάμτσεφ, που συνελήφθη χθες μετά από πληροφορίες της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας ότι ετοιμαζόταν να διαφύγει στη Βουλγαρία.
Το δικαστήριο τον έκρινε προφυλακιστέο μετά από σχετικό αίτημα της εισαγγελίας των Σκοπίων, καθώς ερευνάται η ανάμιξή του σε υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος που φέρονται να τελέστηκαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Νίκολα Γκρουέφσκι. Ο πρώην πρωθυπουργός Γκρουέφσκι υπενθυμίζεται ότι έχει διαφύγει στην Ουγγαρία, για να μην εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών για υπόθεση διαφθοράς. Αυτή αφορά συγκεκριμένα την αγορά ενός αυτοκινήτου αξίας 600.000 ευρώ και την άνευ λόγου αγορά εξοπλισμού αξίας 4,5 εκατ. ευρώ ο οποίος ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε από τις κρατικές “Macedonian Power Plants” (ELEM) για τις οποίες υποτίθεται ότι αγοράσθηκε.
Ο Κάμτσεφ είχε συλληφθεί και τον Νοέμβριο του 2018 και έμεινε δύο μήνες στην φυλακή των Σκοπίων, αλλά αποφυλακίστηκε με εγγύηση 14 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού Forbes είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα του και πλούτισε “απότομα” την περίοδο που πρωθυπουργός ήταν ο Νίκολα Γκρουέφσκι (2006-2016). Πριν από δύο χρόνια η Βουλγαρία είχε προτείνει τον Όρτσε Κάμτσεφ (ο οποίος κατέχει και βουλγαρικό διαβατήριο) για επίτιμο πρόξενό της στα Σκόπια, όμως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ απέρριψε το αίτημα.
Εβαλε στη φυλακή εισαγγελέα για εκβίαση
Ο Κάμτσεφ πριν από ένα χρόνο κατάφερε να συλληφθούν πάντως η γενική εισαγγελέας, ένας καναλάρχης και ένας τηλεοπτικός “αστέρας” σε reality show επειδή τον εκβίαζαν. Συγκεκριμένα η εισαγγελέας (που καταδικάστηκε τελικά σε 7 χρόνια φυλακή) σύμφωνα με τα λεγόμενά του του υποσχέθηκε (με μεσολαβητή τον καναλάρχη και τον τηλεοπτικό “αστέρα”) να αμβλύνει τις εναντίον του κατηγορίες για απάτες και δωροδοκίες. Ο ” κροίσος” μεταξύ των πολλών που διερευνώνται εις βάρος του, επιδοτείτο επί σειρά ετών από το κράτος περισσότερο από όλους τους επιχειρηματίες της χώρας του και το σκάνδαλο αυτό ήταν μεταξύ εκείνων που χειριζόταν η εισαγγελέας Κάτιτσα Γιάνεβα.
Αποκαλύφθηκε εν τω μεταξύ ότι η εισαγγελέας ήταν η ριγμένη της υπόθεσης γιατί (πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του επιχειρηματία) πήρε μάλλον μόνον 50.000 ευρώ, ενώ εκείνος είχε δώσει πάνω από 10 εκατομμύρια στους εκβιαστές του. Για την ίδια υπόθεση με της Γιάνεβα, το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών τον καναλάρχη και την τηλεπερσόνα, οι οποίοι συστήνονταν και ως φίλοι του Ζόραν Ζάεφ, εμπλέκοντας τον πολιτικό ως τάχα συνεργό τους και ενήμερο.
Πώς ξεκίνησε
Στη δεκαετία του 1990, ο 50χρονος σήμερα Κάμτσεφ σπούδαζε οικονομικές επιστήμες και ήταν αντιπρόεδρος της νεολαίας του κόμματος SDSM (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση). Στις εκλογές του 1998 ήταν υποψήφιος βουλευτής αλλά δεν εξελέγη. Το 2003 αποχώρησε από το κόμμα αυτό. Κατά την ίδια περίοδο ο πατέρας του, Ίλια Κάμτσεφ, επίσης επιχειρηματίας, ήταν στέλεχος στο κόμμα VMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση). Όταν έγινε το δημοψήφισμα για τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο υιός δήλωσε ότι θα το υποστηρίξει.
Το 1990 ίδρυσε την εταιρεία “Orka”, η οποία διευθύνεται αρχικά από τον πατέρα του καθώς αυτός είναι ακόμα 20χρονος. Αργότερα αυτή η εταιρεία, η οποία στην αρχή ασχολείτο μόνο με το εμπόριο και τον αθλητικό εξοπλισμό, εξελίχθηκε στην “Orka Holding” που έγινε κολοσσός. Το 1998, σε ηλικία 28 ετών, ο Κάμτσεφ εξελέγη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μπάσκετ στη χώρα του καθώςο πατέρας του εξέδιδε και αθλητικά έντυπα. Ανάμεσα στις “φιλανθρωπικές” και “κοινωνικές ενέργειές” της εταιρείας Orka, ήταν ότι το 2012 δώρισε μια…. καμηλοπάρδαλη στον ζωολογικό κήπο των Σκοπίων. Τον Δεκέμβριο του 2016, εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας του.
Στα περιουσιακά του στοιχεία περιλαμβάνεται η Orka Holding, που της ανήκει ιδιωτική κλινική των Σκοπίων, η Orca Sport, η Ιντερσπορ, το Hotel Marriott Σκοπίων, το ξενοδοχείο Ιbis Skopje City Center, ο δημοσιογραφικός φορέας Media Print Macedonia, οι εφημερίδες (που από τα γεγονότα του 2017 στη Βουλή των Σκοπίων έπαψαν να κυκλοφορούν) “Utrinski Vesnik” και “Vest”, μια εταιρεία γαλακτοκομικών, μια τράπεζα, μια εταιρεία κατασκευών, η Beton – Stip που έχει αναλάβει πάνω από 7 μεγάλα έργα και υπεράκτιες εταιρείες. Μία από τις τελευταίες, η “Pelagonija”, έχει πάρει τις περισσότερες επιδοτήσεις από την τότε κυβέρνηση του VMRO. Δύο άλλες επίσης έλαβαν δεκάδες εκατομμύρια σε επιδοτήσεις.
“Είναι αθώος”
Ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι ο εντολέας του δεν σκόπευε να “το σκάσει” και ότι η σύλληψη αποτελεί σαδιστική ενέργεια «εναντίον ενός ανθρώπου που έχει δική του κλινική και έχει επενδύσει στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά της διάρκειας της πανδημίας». Ο ίδιος διατείνεται ότι είναι αθώος και ότι υφίσταται πολιτικό διωγμό.
Ερευνάται και για ξέπλυμα χρημάτων και για παράνομες αγορές ακινήτων. Στην ίδια υπόθεση ειναι ύποπτος ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι και ο εξάδελφός του (και πρώην αρχηγός της μυστικής αστυνομίας) Σάσο Μιχάλκοφ.Ο τελευταίος καταδικάστηκε σε 12ετη κάθειρξη για άλλο σοβαρό ζήτημα, την παγίδευση τηλεφώνων και παρακολούθηση χιλιάδων ατόμων στο διάστημα 2008-2015.