Μας περισσεύουν όπλα και στέλνουμε και στην Ουκρανία!
02/06/2022Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου ΒΜΡ-1, ρωσικής κατασκευής και ανατολικογερμανικής προελεύσεως, θα στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία, προκειμένου ο ουκρανικός στρατός να καλύψει άμεσες επιχειρησιακές ανάγκες, λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής στρατιωτικής εισβολής. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η παραχώρηση των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου ΒΜΡ-1, θα είναι ταυτόχρονη με την αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.
Ωστόσο, στρατιωτικοί κύκλοι, εκφράζουν ένα προβληματισμό, για την διεθνοπολιτική συγκυρία, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις με την ανοχή του ΝΑΤΟ, σε σχέση με το χρόνο και την άμεση απόσυρση ενός οπλικού συστήματος, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας. Επιχειρησιακά τα ΒΜΡ-1, ανήκουν στη Δύναμη της ΑΣΔΕΝ. Θυμίζω ότι, η ΑΣΔΕΝ είναι η Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων. Είναι σχηματισμός επιπέδου σώματος στρατού, με αποστολή την άμυνα των νησιών του Αιγαίου. Με την υποχρεωτική σημείωση ότι, η Άγκυρα έχει μετατρέψει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών σε αιχμή του δόρατος της αναθεωρητικής πολιτικής της.
Επομένως, έχει ιδιαίτερη σημασία, η διαβεβαίωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι η απόσυρση των ΒΜΡ-1 θα γίνει ταυτόχρονα με την αντικατάσταση και προώθηση του Marder και εφόσον έχει προηγηθεί άρτια εκπαίδευση του ελληνικού προσωπικού, που θα χειρίζεται τα γερμανικά ΤΟΜΑ. Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί εισέτι, το οικονομικό κόστος της ανταλλαγής BMP με Mader. Ποιος θα το πληρώσει;
Βέβαια, ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι, γιατί η Γερμανία, δεν έστειλε απευθείας τα Marder στην Ουκρανία, που όπως υποστηρίζουν είναι και πιο σύγχρονα; Από την άλλη πλευρά, δεν ξέρω πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Ουκρανοί, που θα παραλάβουν τα ελληνικά ΒΜΡ-1. Κυρίως διότι είναι εύκολος στόχος για τα σύγχρονα αντιαρματικά συστήματα που διαθέτει ο επιτιθέμενος ρωσικός στρατός. Ωστόσο, πολιτικά και διπλωματικά, η παραχώρηση των ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία, συνιστά ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, που έχει θετικές πτυχές, αλλά δεν λείπουν και οι αρνητικές…
Δεν περισσεύει τίποτα
Επίσης, για θέματα που σχετίζονται με την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας οι αρμόδιοι κρατικοί αξιωματούχοι, ας είναι λίγο πιο συγκρατημένοι και σε κάποιες περιπτώσεις ας έχουν υπόψη τους το “κρείττον του λαλείν το σιγάν”. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της». Η επιεικέστερη εκδοχή είναι να λέει ψέματα. Διότι, αν όντως, αυτά που δήλωσε τα πιστεύει, ως αληθινά, τότε έχουμε πρόβλημα….
Ακόμη και Ι4 αποθηκάριος να έχεις υπηρετήσει στο στρατό, γνωρίζεις άτι δεν περισσεύει ούτε βίδα, όχι οπλικό σύστημα! Όλα έχουν συγκεκριμένη αποστολή και αυτή αφορά την επαρκή αμυντική θωράκιση της χώρας. Για αυτό τα αγοράσαμε, από το υστέρημα του ελληνικού λαού, διότι είναι χρήσιμα για την εθνική μας άμυνας και ΟΧΙ για να τα “ξεφορτωθούμε” και να τα στείλουμε στην Ουκρανία και στη συνέχεια να υποχρεωθούμε σε νέες αγορές, από τις αμερικανικές ή γερμανικές πολεμικές βιομηχανίες…
Για να έχουμε μια ευνομούμενη πολιτεία, θα πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί , η Δικαιοσύνη να είναι σε πλήρη απεξάρτηση από τις χρυσοφόρες ελίτ και η Βουλή να νομοθετεί θωρακίζοντας τα εθνικά συμφέροντα και να κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών.
Ταυτιζόμαστε με τις ΗΠΑ
Το θέμα της παροχής οπλικών συστημάτων “πρώτης γραμμής” για να ενισχυθεί ο Στρατός της Ουκρανίας, είναι πολύ σημαντικό, αφού εκτός των άλλων, συνδέεται με την άμυνα της χώρας (τα BMP-1 είναι επιχειρησιακά ενταγμένα στην ΑΣΔΕΝ, που έχει αποστολή την άμυνα των νησιών του Αιγαίου) και φυσικά, δηλώνει την πρόθεση της Ελλάδας να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφού τα όπλα που στέλνουμε θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των Ρώσων.
Η χώρα μας ταυτίζονται πλήρως με τις στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ, που δεν θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος, πριν ηττηθεί στα “σημεία” η Ρωσία. Το “πρωτοφανές”, κατά την επιεικέστερη εκδοχή , είναι ότι, ο πρωθυπουργός εκτός θεσμικών οργάνων αποφάσισε και την απόφαση του πρωθυπουργού να σταλούν όπλα του ελληνικού στρατού στην Ουκρανία, την ανακοίνωσαν, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας!
Η προβλεπόμενη, θεσμικά νόμιμη διαδικασία είναι η εξής: Διατυπώνει το αίτημα η Κυβέρνηση. Συνεδριάζει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) του ΓΕΣ και εισηγείται στο ΣΑΓΕ. Μετά συνεδριάζει το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και εγκρίνει την εισήγηση. Μετά ενημερώνεται η Βουλή και συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή το Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και λαμβάνει την τελική απόφαση. Αυτά όμως ισχύουν σε κράτη που λειτουργούν οι θεσμοί…