Στο κενό μάλλον η πρόταση μομφής κατά της φον ντερ Λάιεν
08/06/2022Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν φαίνεται τελικά να αντιμετωπίζει πρόταση μομφής, παρότι υπέγραψαν τέσσερις βουλευτές και άλλος ένας εξέφρασε την υποστήριξή τους προς την κίνηση. Για να τεθεί προς ψήφιση η πρόταση μομφής πρέπει να έχει 70 υπογραφές και για να “πέσει” η ον ντερ Λάιεν απαιτείται η μομφή να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των παρόντων βουλευτών, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο.
Η μομφή αφορά στο ότι η φον Λάιεν για πολιτικούς λόγους, του ουκρανικού ζητήματος περιλαμβανομένου, έκανε το χατήρι στην Πολωνία να ξεπαγώσει τα κονδύλια που δεν της χορηγούσε εδώ και ενάμισι χρόνο. Η “τιμωρία” της Πολωνίας ήταν να μην παίρνει επιδοτήσεις λόγω του ότι ψήφισε νόμο που ελέγχει το δικαστικό σώμα πλήρως και κατά την ΕΕ απειλείται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η Κομισιόν και κυρίως η Ευρωβουλή αντιτάχθηκαν στα μέτρα της πολωνικής κυβέρνησης και οι χρηματοδοτήσεις της Πολωνίας σταμάτησαν.
Η Ευρωβουλή μάλιστα “εκβίασε” ανοιχτά, ανακοινώνοντας στην Κομισιόν και στους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών ότι «αν η πολωνική κυβέρνηση δεν άλλαζε το νόμο που κάνει δέσμια τη δικαιοσύνη και αν η ΕΕ δίσταζε ως προς τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου κράτους, τότε το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα ενέκρινε τον προϋπολογισμό της ΕΕ». Η Κομισιόν επεδίωξε μια μέση λύση, αλλά δεν τα κατάφερε να πείσει την Ευρωβουλή και τελικά οι χρηματοδοτήσεις έπαυσαν σε ένα μεγάλο μέρος τους, με κάποια “παραθυράκια” τόσο για την Πολωνία όσο και για την Ουγγαρία.
Ομως πρόσφατα η Πολωνία επανήλθε υποστηρίζοντας ότι άλλαξε το σχήμα ελέγχου των δικαστών με μια ανεξάρτητη αρχή και η Λάιεν το αποδέχτηκε. Τρεις ευρωβουλευτές θεωρούν την απόφαση της Λάιεν πραξικοπηματική καθώς κρίνουν τις μεταρρυθμίσεις αυτές άνευ ουσίας και προφάσεις εν αμαρτίαις. Απαιτούν να παραμείνουν παγωμένα τα κονδύλια της ΕΕ μέχρις ότου η πολωνική κυβέρνηση πάρει όντως μέτρα υπέρ της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, τρία μέλη της ομάδας Renew Europe, των φιλελεύθερων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και ο διεγραμμένος από την ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, καλούν σε διεξαγωγή ψηφοφορίας επί προτάσεως μομφής κατά της επικεφαλής της Κομισιόν, επικρίνοντάς την για το «πράσινο» φως επί του πολωνικού σχεδίου ανασυγκρότησης παρά τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από την Βαρσοβία. Ομως η πλειοψηφία του Renew Europe δε ερωτήθη επ΄αυτού. Εξάλλου οι τρεις βουλευτές δηλώνουν ότι πρόκειται για προσωπική τους πρωτοβουλία και δημοσίευμα φέρει να διαφωνεί με την πρόταση μομφής το 80% των βουλευτών του Renew Europe.
Προειδοποίηση σε φον ντερ Λάϊεν
Το κείμενο της πρότασης μομφής φέρει τις υπογραφές της Ολλανδής Σοφί Βελντ, του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ και του Ισπανού ευρωβουλευτή Λουίς Γκαρικάνο, αντιπροέδρου της ομάδα Renew. Σε αυτές προσετέθη και του Γ. Κύρτσου, ενώ θετικά έχει τοποθετηθεί και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης. Εντούτοις αυτές οι υπογραφές απέχουν πολύ από τις 70 που χρειάζονται, δηλαδή από το 10% των ευρωβουλευτών, για να τεθεί προς ψήφιση.
Ο Φερχόφστατ δήλωσε: «Αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχίσει να αρνείται να εφαρμόσει σοβαρά τους κανόνες της αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου, της αφαιρούμε την υποστήριξή μας». Η Λάιεν υπερασπίστηκε την απόφασή της λέγοντας ότι «έγιναν εκ μέρους της Πολωνίας κάποιες κινήσεις καλής θέλησης με τροποποιήσεις του νόμου, και ναι μεν δεν λύνεται το πρόβλημα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στη χώρα αυτή, όμως οι αλλαγές που γίνονται είναι ένα θετικό πρώτο βήμα».
Η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο» φως στο πολωνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ύψους 35,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είχε παγώσει λόγω του νομοσχεδίου για το δικαστικό σώμα. Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στην Κομισιόν, δύο από τους εκτελεστικούς της προέδρους, η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ (Renew Europe) και ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς (σοσιαλδημοκράτες), αντιτάχθηκαν στην επικύρωση του πολωνικού σχεδίου ανασυγκρότησης. «Η Κομισιόν γνωρίζει ότι οι λύσεις που ανακοινώθηκαν από τις πολωνικές αρχές είναι απολύτως επιδερμικές και ανούσιες», δήλωσε ο Γκι Φερχόφστατ.
Οι Ούγγροι από πλευράς τους, που βρίσκονται επίσης στα παζάρια με την Κομισιόν επειδή έχουν κι αυτοί λαμβάνειν, βλέπουν πολύ αρνητικά την πρόταση μομφής. Φοβόνται δηλαδή ότι θα επηρεαστούν και οι δικές τους χρηματοδοτήσεις, ενώ όπως φαίνεται οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν μάλλον πήγαιναν για τους Ούγγρους καλά μέχρι τώρα. Με την πρόταση μομφής υπάρχει ο κίνδυνος –εκτιμούν οι Ούγγροι– να συμπαρασυρθούν και οι δικές τους διαπραγματεύσεις, που αφορούν επίσης την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα τους, καθώς και από αυτούς ζητεί εγγυήσεις η ΕΕ στον τομέα αυτό.