Στροφή 180 μοιρών της Αθήνας για το ιρανικό πετρέλαιο – Γιατί άραγε;
10/06/2022Σε παταγώδες ελληνικό φιάσκο εξελίσσεται το θρίλερ με το ιρανικό πετρέλαιο του τάνκερ “Lana” που κατάσχεσαν οι ελληνικές αρχές, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο με την Τεχεράνη και την κατάληψη δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Φιάσκο, γιατί το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας δικαίωσε την ιρανική πλευρά!
Όλα ξεκίνησαν όταν το τάνκερ ρωσικών συμφερόντων “Lana” (πρώην Pegas) βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών, καθώς θεωρήθηκε ότι παραβίαζε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Όταν αποδείχτηκε πως δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το ιρανικό πετρέλαιο που μετέφερε το “Lana” κατασχέθηκε και κατέληξε στα χέρια των… Αμερικανών, έπειτα από παραγγελία Αμερικανού εισαγγελέα που επέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Ως αιτία εμφανίστηκε ότι τα έσοδα από το ιρανικό πετρέλαιο θα χρηματοδοτούσαν την “τρομοκρατική οργάνωση” των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του Ιράν. Ναι, αυτών που σκέπτονταν η κυβέρνηση Μπάιντεν να αφαιρέσει από την λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, προκαλώντας την αντίδραση του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων! Ακολούθησε το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης σε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό, που έφερε την ελληνική ναυτιλία στο στόχαστρο της Τεχεράνης, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε στα χρόνια της Ισλαμικής Επανάστασης. Ο ίδιος ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμεϊνί, χαιρέτισε την ενέργεια των Φρουρών:
They stole Iran’s oil on the coast of #Greece, then brave Iranians retaliated and confiscated the enemy’s oil tankers. But in the mainstream media’s propaganda, Iran is accused of theft. Who’s the thief? You who stole our oil or us who took it back? pic.twitter.com/KqXFlJcwKW
— Khamenei.ir (@khamenei_ir) June 4, 2022
Η κυβέρνηση, που προηγουμένως αναφέρονταν σε «πειρατεία» των Φρουρών της Επανάστασης, υποχρεούται με απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, να επιστρέφει το κατασχεθέν πετρέλαιο στο Ιράν (παραμένει βέβαια το μεγάλο ερώτημα αν θα μας το δώσουν πίσω οι Αμερικανοί για να το επιστρέψουμε στους Ιρανούς). Το ενδεχόμενο νέων ιρανικών αντιποίνων σε ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό , είναι κάτι που σίγουρα προκαλούσε τρόμο στον εφοπλιστικό κλάδο, που σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, θα είχε και την έγνοια των Φρουρών της Επανάστασης!
“Στη σωστή πλευρά της ιστορίας”
Ποιος, λοιπόν, ο λόγος να ανοίξει η χώρα μας ένα μέτωπο με μία περιφερειακή δύναμη του ισλαμικού κόσμου; Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο και αν δεν αρέσει στους συμμάχους μας, το Ισραήλ, την Σαουδική Αραβία, αλλά και τους Αμερικανούς. Βέβαια η κυβέρνηση Μπάιντεν προσδοκά πως το ιρανικό πετρέλαιο θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της Δύσης από την ρωσική ενέργεια, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να ρίχνει “γέφυρες” προς το Ιράν, σε αντίθεση με τον προκάτοχο της. Το αν αυτό το σχέδιο τελικώς επηρεαστεί από την νέα ένταση Ουάσιγκτον και Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τον Άντονι Μπλίνκεν να προειδοποιεί με το ενδεχόμενο μίας «πυρηνικής κρίσης», μένει να φανεί.
Πάντως, την στιγμή που δια στόματος του Μπλίνκεν, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να προκρίνουν «διπλωματική λύση» στην αντιπαράθεση τους με την Τεχεράνη, παραμένει το ερώτημα για ποιον λόγο η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να εμφανιστεί “βασιλικότερη του βασιλέως” έναντι μιας χώρας, που (για να μην ξεχνιόμαστε) ήταν η μοναδική που μας πουλούσε πετρέλαιο με πίστωση, στα δύσκολα οικονομικά χρόνια του μνημονίου.
Σάμπως δεν είχε εμφανιστεί “βασιλικότερος του βασιλέως” ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν υπήρξε ο μόνος Ευρωπαίους ηγέτης που είχε επικροτήσει την εκτέλεση (με εντολή Τραμπ) του Ιρανού στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί από τους Αμερικανούς; Το αν ήταν στην “σωστή πλευρά της ιστορίας” ο τότε Αμερικανός πρόεδρος, φάνηκε μερικούς μήνες, μετά με την κατάληψη του Καπιτωλίου που προχώρησαν φανατικοί οπαδοί του, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν την ήττα του στις εκλογές.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Ιρανού πρέσβη στο “Lana” ήταν ένα σημάδι αποκλιμάκωση της έντασης, η συνέχιση της οποίας θα απειλούσε την ασφάλεια των ελληνικών δεξαμενόπλοιων στο πετρελαϊκό “σταυροδρόμι” του Περσικού Κόλπου, εν μέσω μίας ενεργειακής κρίσης, τις χειρότερες συνέπειες της οποίας δεν έχουμε δει ακόμη…