Θέατρο σκιών στο τραπεζικό σύστημα
11/10/2018Στα τέλη του μηνός, ο θιασάρχης Βίκτωρ Στοΐχητα θα παρουσιάσει στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ (Μπιλμπάο, Ισπανίας), τη σημασία των «σκιών» στη σύγχρονη τέχνη. Ο ημέτερος «σκιασάρχης», κ. Φλαμπουράρης θα έχει καταλήξει τότε για το τραπεζικό σύστημα, ποίας μορφής θα είναι η νέα ανακεφαλαίωση των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών. Όσων τραπεζών, δηλαδή, απέμειναν από τις 17 προηγουμένως, μετά το «σοφόν» Private Sector Initiative του «Βενιζέλου του ευτραφούς».
Τότε είναι που διεγράφησαν εις βάρος των ιδιωτών κεφαλαιούχων περί τα 60 δισ. ευρώ, δια να περισωθούν όσες ελληνικές θα παρέμεναν στο Ευρωσύστημα Τραπεζών (εξ ου και ο βαρβαρισμός «συστημικές») και εφορτώθη ο φορολογούμενος με επιπλέον δημόσιον χρέος 80 δισ. ευρώ.
Πλην, όμως, η τότε αλήστου μνήμης κυβέρνηση «λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο»: Των «Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων», ύψους 100 δισ. ευρώ και νυν 82 δισ. περίπου, κατόπιν της διαγραφής και των τιτλοποιήσεων χαρτοφυλακίου, ήγουν τσουβαλιάσματος ανεισπράκτων και «στρατηγικών» δανείων εν καθυστερήσει.
Δεν μπήκε κανείς στον κόπο να εξερευνήσει τα αίτια της δανειακής δυσπραγίας των οφειλετών, άλλοι μεν των οποίων αδυνατούσαν, εκ της κατά 105 δισ. ευρώ πτώσεως του επιχειρηματικού τζίρου, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις των, έτεροι δε λόγω της απηνούς φορολογίας. Τινές ίσως «σκέφθηκαν στρατηγικά»: «Αφού οι ανταγωνιστές δεν πληρώνουν τα δάνεια τους, γιατί εμείς να φανούμε συνεπείς;». Βοήθησαν προς τούτο τα μόλις προχθές αρθέντα μερικώς «κάπιταλ κοντρόλς».
Ενός κακού μύρια έπονται
Ενός κακού δοθέντος μύρια όσα έπονται. Τις ελληνικές τράπεζες κατέστρεψε, κατ’ εντολήν των Σοήμπλε-Ντράγκι, η κεντρική «μας» Τράπεζα. Η φορολογική επιδρομή κατά της μεσαίας, αστικής τάξεως, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, μείωσε την αξία των ακινήτων στο ήμισυ, ώστε τα τοκοχρεολύσια να υπερβαίνουν την αξία της υποθήκης.
Η τριετής παράταση της πιστωτικής κρίσεως «των μαθητευομένων μάγων» Τσίπρα-Τσακαλώτου έφερε στο προσκήνιο τον Φλαμπουράρη, μετά τον «ειδικό» Δραγασάκη, δια να ηγηθεί της σωτηρίας των «τεσσάρων συστημικών τραπεζών». Εν τω μεταξύ εφέτος , οι τέσσαρες ομού, αν και «του συστήματος», έχασαν 40% της κεφαλαιοποιήσεως στο χρηματιστήριο Αθηνών.
Τώρα λέγεται ότι ο μηχανισμός κεφαλαιακής επαρκείας που επιτάσσουν τα νεοπαγή ευρωπαϊκά SSm απαιτεί διαγραφές μη εξυπηρετουμένων δανείων αξίας 15 δισ. ευρώ εις βάρος του Έλληνος φορολογουμένου, με ισόποση αύξηση του δημοσίου χρέους. Είναι «άγνωστοι αι βουλαί» του «Σκιασάρχου» αλλά ας προσέξει, διότι δια της προσθήκης χρέους, η έξοδος στις αγορές θα ακριβήνει περισσότερο, ενώ μαίνεται η κρίσις στις σχέσεις Ιταλίας-ΕΕ και τα διεθνή επιτόκια ανέρχονται.
Ουδέν διαβεβαιεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα περιορισθούν, αφού η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται εις νευρική κρίση. Πρόθεση σοβιετικοποιήσεως των τεσσάρων τραπεζών θα είναι η εσχάτη πλάνη χείρον της πρώτης. Καλύτερα θα ήταν ν’ αφεθούν τα πράγματα ως έχουν και να προβληθή αντίστασις στον νέον γκάουλαϊτερ των SSm, κατά μίμησιν των Ιταλών.