Αδύνατη η αποδολαριοποίηση της ρωσικής οικονομίας

Αδύνατη η αποδολαριοποίηση της ρωσικής οικονομίας

Ο πρόεδρος μίας από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, της VTB, Αντρέι Κόστιν, ο οποίος θωρείται ως ένας από αυτούς που πρότειναν την αποδολαριοποίηση της ρωσικής οικονομίας, και την χρήση των εθνικών και άλλων νομισμάτων στις εμπορικές διεθνείς συναλλαγές της Ρωσίας με άλλες χώρες, χαρακτήρισε την πρόταση για την πλήρη κατάργηση του δολαρίου στις συναλλαγές στην Ρωσία, ουτοπική.

«Αυτό είναι αδύνατον να γίνει, είναι ουτοπικό» δήλωσε ο Κόστιν διευκρινίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι ο περιορισμός της χρήσης του δολαρίου στις συναλλαγές και πως αυτό θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία.

«Ποτέ δεν πρέπει να φοβίζουμε τον κόσμο. Όταν διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα για χάρη ενός εντυπωσιακού τίτλου και αρχίζουν να λένε ‘θα φύγουμε από το δολάριο’ φυσικά είναι κάτι που δεν ισχύει. Αυτό είναι αδύνατον να γίνει.

“Είναι ουτοπικό κι εγώ είμαι ρεαλιστής και δραστηριοποιούμαι στον τραπεζικό τομέα» δήλωσε ο Κόστιν, διαβεβαιώνοντας ότι στη Ρωσία δεν θα απαγορεύσουν το δολάριο και για αυτόν τον λόγο «ο κόσμος πρέπει να κοιμάται ήσυχα, και πολύ περισσότερο αν έχει τα χρήματα του αυτά στην τράπεζα».

Ως παράδειγμα επιτυχούς περιορισμού συναλλαγών σε δολάρια, ο Κόστιν αναφέρθηκε στις σχέσεις Ρωσίας Ινδίας, λέγοντας ότι πριν πέντε χρόνια στις ρώσο-ινδικές συναλλαγές το ποσοστό του ρουβλιού που χρησιμοποιείται ως νόμισμα συναλλαγής ήταν 3% , ενώ σήμερα είναι 20%.

Ο Ρώσος τραπεζίτης δήλωσε ότι προσπαθεί να προωθήσει την ιδέα του για την αναβάθμιση του ρόλου του ρουβλίου εδώ και περίπου 15 χρόνια. Και αυτό δεν το κάνει ορμώμενος από πολιτικά κίνητρα αλλά «για λόγους ευρύτερης χρήσης του ρουβλίου» η οποία θα έχει θετικές επιδράσεις στις ρωσικές τράπεζες και στην σταθερότητα του ρουβλίου.

Ωστόσο ο Κόστιν δεν προτείνει μόνο την αποδολαριοποίηση της ρωσικής οικονομίας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. «Το δολάριο χτύπησε του πάντες» λέει ο Κόστιν.

Το καλοκαίρι παρουσίασε τις προτάσεις τους στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το σχέδιο του Κόστιν περιλαμβάνει τέσσερις προτάσεις, τις οποίες παρουσίασε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Izvestia. Η πρώτη πρόταση περιλαμβάνει μια ταχεία μετάβαση στις συναλλαγές με τα ξένη κράτη που αφορούν τις εισαγωγές κι εξαγωγές, σε άλλα νομίσματα, τα οποία μπορει να είναι εκτός από το ρούβλι, το γιουάν και το ευρώ.

Η δέυτερη πρόταση προβλέπει την μεταφορά της έδρας όλων των ρωσικών ομίλων από το εξωτερικό στην Ρωσία. Η τρίτη πρόταση, λέει ότι όλα τα ρωσικά ευρωομόλογα θα πρέπει να μεταφερθούν σε ρωσική πλατφόρμα και η τέταρτη, όλοι όσοι συμμετέχουν στην αγορά κεφαλαία να αδειοδοτηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να δραστηριοποιούνται με βάση ενιαίους κανόνες.

Σύμφωνα με την λογική του σχεδίου Κόστιν, η ρωσική κυβέρνηση ετοιμάζει το δικό της σχέδιο αποδολαριοποίησης της ρωσικής οικονομίας έγραψε αυτή την εβδομάδα η ιστοσελίδα The Bell επικαλούμενη δικές της πηγές. Την επομένη του δημοσιεύματος της ο υπουργός οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ και ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ορέσκιν, διευκρίνισαν ότι δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης του δολαρίου στις συναλλαγές που γίνονται στη Ρωσία ή της χρήσης του.

Αυτό που επιδιώκει η ρωσική κυβέρνηση όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της, είναι να παροτρύνει τον επιχειρηματικό κόσμο να μεταβεί στην χρήση των εθνικών νομισμάτων στις συναλλαγές που αφορούν στις εξαγωγές. Ο Ορέσκιν μάλιστα επεσήμανε ότι η Ρωσία και οι εταίροι της στο εξωτερικό , ήδη σταδιακά παύουν να χρησιμοποιούν το δολάριο στις συναλλαγές τους.

Οι προτάσεις του Κόστιν, οι οποίες μελετώνται από το υπουργείο Οικονομικών αποσκοπούν περισσότερο στο να αλλάξου τις τάσεις στις συναλλαγές, ανάφερε στην εφημερίδα Vedomosti το γραφείο τύπου της VTB.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx