Το “βρείτε τα” της Δύσης και η αμηχανία της Αθήνας
16/06/2022Με αμηχανία παρακολουθεί η Αθήνα της κινήσεις της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ παρότι θεωρεί ότι συμπεριλαμβάνει τα ελληνοτουρκικά στην διαπραγμάτευση που κάνει για να δώσει την έγκρισή της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Ο Ερντογάν κάθε άλλο παρά απομονωμένος είναι, ενώ οι συνεχείς καταγγελίες της Αθήνας για την αναθεωρητική συμπεριφορά και ο παραλληλισμός με τον Πούτιν δεν συγκινεί τους συμμάχους. Ενδεικτική από αυτή την άποψη είναι η “μυστική” συνάντηση στο Βερολίνο ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που δείχνει το γερμανικό ενδιαφέρον. Παράλληλα η Γερμανία επιστρέφει στην γνωστή τακτική των ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστιαν Βάγκνερ παρότι καταδίκασε την επιθετική ρητορική της Τουρκίας και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, στην συνέχεια όμως σημείωσε ότι «πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι και τα προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».
Αυτή η έκκληση σε «συζήτηση προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα», έρχεται σε συνέχεια των πληροφοριών ότι το Βερολίνο πιέζει το τελευταίο διάστημα Ελλάδα και Τουρκία “να τα βρούνε”, με μία μάλλον συμβιβαστική διάθεση. Παρόμοια είναι η συμπεριφορά της Συμμαχίας καθώς ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προχθές κράτησε για άλλη μία φορά ίσες αποστάσεις στα ελληνοτουρκικά και προέτρεψε σε διάλογο, ενώ επικοινώνησε με τον πρόεδρο Ερντογάν για το θέμα του τουρκικού βέτο.
Δεν φαίνεται αποκλιμάκωση
Η ανοχή των εταίρων δεν ευνοεί την αποκλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Είναι ενδεικτικό ότι η Τουρκία διακινεί non paper στις ξένες πρεσβείες κατηγορώντας την Ελλάδα ότι απειλεί για μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και αντιπαρέρχεται ότι η επέκταση αποτελεί δικαίωμα της χώρας που το ασκεί μονομερώς με βάση το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος κάνει σχεδόν καθημερινά μία απειλητική δήλωση εναντίον της Ελλάδας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι στο σημείο που έχει οδηγήσει τα πράγματα ο Ερντογάν θα είναι δύσκολη η αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο, για τον οποίο σε κάθε ευκαιρία δηλώνει έτοιμη και πρόθυμη.
Η συμπεριφορά αυτή προκαλεί αντιδράσεις κυρίως στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς είναι νωπή η παρέμβαση Καραμανλή -στο ίδιο πλαίσιο με τον Αντώνη Σαμαρά-, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη.