Τί είπαν Δένδιας-Τσαβούσογλου μετά το τετ α τετ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ
16/06/2022Μία χειραψία και μία σύντομη συνομιλία είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο του “Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022”, που πραγματοποιείται στην Αχρίδα. Στην σύντομη συνομιλία τους, οι δύο υπουργοί αστειεύτηκαν για τον καφέ που έπιναν, χωρίς να προχωρήσουν σε περαιτέρω δηλώσεις, εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας εις βάρος της χώρας μας. Προηγήθηκε το τετ α τετ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ.
Ο Νίκος Δένδιας μίλησε για το “Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια”. Ο Τσαβούγλου είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στην ενότητα που ακολουθεί ακριβώς μετά, σχετικά με την “Κατάσταση που διαμορφώνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία”. Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν θα επιδιωχθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, πέραν της τυπικής χειραψίας, ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι δεν αποκλείεται αμέσως μετά την ομιλία του ο Νίκος Δένδιας να επιστρέψει στην Αθήνα.
Στο περιθώριο του #PFD2022 είχα κοινωνική χειραψία με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας M.Cavusoglu – I had a brief social encounter with #Turkey FM @MevlutCavusoglu on the margins of #PFD2022. pic.twitter.com/qAa3uNTdnN
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 16, 2022
Στις προκλήσεις και στις προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας στην ομιλία του. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την παρουσία τρίτων παραγόντων στην περιοχή. «Παράγοντες που προωθούν αντίπαλες πολιτικές και οικονομικές ατζέντες. Τέτοιες ατζέντες, διαφορετικές από την ευρωπαϊκή ατζέντα, έρχονται σε αντίθεση με τα συλλογικά μας συμφέροντα και επιχειρούν να υπονομεύσουν τη σχέση ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε.
Όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, οι προκλήσεις που συνδέονται με το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων μπορούν να ξεπεραστούν συλλογικά, ενώ οι προσπάθειές πρέπει να εστιαστούν στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωσε ότι παρά το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί μερικές φορές για τα Βαλκάνια, υπάρχουν και ιστορίες επιτυχίας στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στη βελτίωση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία τα τελευταία χρόνια, όπως και στην υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις.
Το τετ α τετ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ
Προηγουμένως, σύντομη συνομιλία είχαν στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χουλουσί Ακάρ. Οι δύο υπουργοί είχαν χειραψία και μία σύντομη συνομιλία, για λίγα λεπτά, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου στις Βρυξέλλες.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανήρτησαν βίντεο με την συνομιλία των δύο υπουργών, στην οποία συζήτησαν την ένταση που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες, μετά τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν αλλά και του ίδιου του Ακάρ μετά την άσκηση Efes 2022.
MSB Hulusi Akar ile Yunan mevkidaşının görüşmesinde; iletişim kanallarının açık tutulması, pozitif gündeme odaklanılması, bunun komşuluk ilişkileri ile ikili/bölgesel iş birliğine sağlayacağı katkı ve tansiyonun düşürülmesi için diyaloğun sürdürülmesinin önemi üzerinde duruldu. pic.twitter.com/mD4Dg26bEp
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) June 16, 2022
Σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας, υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της εστίασης σε θετική ατζέντα που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση. Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τόνισε, στο πλαίσιο αυτό, τη σημασία μείωσης των εντάσεων.
Ο τουρκικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός TRT Haber ανέφερε επίσης ότι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη διατήρηση ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας για την επίλυση προβλημάτων και συμφώνησαν στην εστίαση στις θετικές διμερείς ατζέντες μπορεί να συμβάλλει στις σχέσεις καλής γειτονίας.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά αν συνεχίσετε την ίδια πολιτική τόσο σε ρητορική όσο και στο πεδίο. Δεν μπορεί να λέτε κάθε μέρα τόσα και να κάνετε υπερπήσεις και παραβιάσεις» δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας στην σύντομη συνάντηση των δύο ανδρών, που κράτησε μόλις τέσσερα λεπτά. Σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, ο Ακάρ ήταν αυτός που προσέγγισε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας.
Πάντως, λίγες ώρες μετά την έντονη αντιπαράθεση που είχε με τους Έλληνες βουλευτές στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έριξε τους τόνους μιλώντας στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Αναλυτικά, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες, όπως οι διερευνητικές επαφές, και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
Επικοινωνία Ερντογάν-Στόλτενμπεργκ
Στο επίκεντρο της Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει 29 Ιουνίου στη Μαδρίτη, όπου εκκρεμεί και το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Xθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική.
Constructive conversation with President @RTErdogan ahead of the #NATOsummit. We discussed the importance of addressing #Türkiye’s legitimate security concerns on the fight against terrorism & making progress in the #NATO accession process for #Finland & #Sweden.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) June 15, 2022
Σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στόλτενμπερκ για τα ελληνοτουρκικά συνέχισε την πολιτική “ίσων αποστάσεων”. Αντιθέτως Βερολίνο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσαν την Άγκυρα να σταματήσει τις παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο και τις προκλήσεις στο Αιγαίο, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Επεισόδιο και με τον Σοϊλού
Πάντως, μετά τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τις προκλητικές του δηλώσεις, συνέχεια έδωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε ξανά την Ελλάδα για συστηματικές επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην Frontex, ζητώντας μάλιστα να καταργηθεί. Παράλληλα, επανέλαβε τις αιτιάσεις Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα βοηθά το PKK υποθάλποντας τρομοκράτες, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία.
Οι προκλητικές δηλώσεις του Σοϊλού προκάλεσαν την αντίδραση των Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν γίνονται pushbacks μεταναστών στο Αιγαίο, ενώ κατηγόρησαν την Άγκυρα πως εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.
Στις κατηγορίες περί υπόθαλψης τρομοκρατών, οι βουλευτές της Ελληνικής Αντιπροσωπείας συνεδρίαση μίλησαν ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Σπήλιος Λιβανός (επικεφαλής) και οι Μανούσος Βολουδάκης και Θεοδώρα Τζάκρη που επισήμαναν στον υπουργό Εσωτερικών του Ερντογάν ότι παρουσιάζει μία θεωρία συνωμοσίας της Δύσης εναντίον της Τουρκίας, η οποία δεν ισχύει. «Εμείς θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχετε με εμάς στο ΝΑΤΟ, αν είμαστε μία ομάδα κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανούσος Βολουδάκης.