Αγριότητες στα σύνορα Μαρόκου-Ισπανίας με νεκρούς μετανάστες
26/06/2022Αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Μελίγια, στα σύνορα Μαρόκου και Ισπανίας την περασμένη Παρασκευή, αλλά άρχισαν να έρχονται στο φως χτες. Δεκάδες πτώματα απεικονίζονται σε βίντεο το ένα πάνω στο άλλο, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας 2.000 Αφρικανών μεταναστών να φτάσουν στην Ισπανία. Σύμφωνα με τις ανεπίσημες εκτιμήσεις οι νεκροί ανέρχονται σε 23, ενώ δεκάδες άλλοι μετανάστες είναι σοβαρά τραυματισμένοι.
Οι μεν μετανάστες φέρονται από Ισπανούς και Μαροκινούς να είχαν κοντάρια και οξύ που έριχναν στους φρουρούς, οι δε Μαροκινοί, που έχουν τεταμένες σχέσεις με την Ισπανία, φέρονται να έδειξαν υπερβάλλοντα “ζήλο”. Οι συνοριακοι φρουροί υποστηρίζουν ότι τραυματίσθηκαν 219 Ισπανοί και Μαροκινοί φρουροί, ότι οι ίδιοι δεν έκαναν χρήση άμετρης βίας και ότι οι μετανάστες ποδοπατήθηκαν μεταξύ τους. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δίνουν άλλη εικόνα.
Καταγγέλλουν συγκεκριμένα ότι οι Μαροκινοί χτυπούσαν τους μετανάστες άγρια ακόμα και όταν είχαν πέσει κάτω, ότι δεν κάλεσαν εγκαίρως ασθενοφόρα και ότι άφησαν 29 άτομα να πεθάνουν, ενώ πάνω από 100 μετανάστες τραυματίσθηκαν. Οι Ισπανοί υποστήριξαν ότι πρέπει να προστατεύονται τα σύνορά τους και ότι δεν έγινε ακραία χρήση βίας. Κατάφεραν να περάσουν τελικά μόνον 100 μετανάστες.
Death toll in attempted mass crossing into Spain's 🇪🇸 Melilla enclave rises to 23
Here, a Moroccan 🇲🇦 officer can be seen beating visibly injured migrants w a baton as they lie writhing on the floor before a colleague proceeds to throw the limp body of another man onto the pile pic.twitter.com/EEZvbj5PY1
— Saad Abedine (@SaadAbedine) June 25, 2022
Η Μελίγια, όπως η Θέουτα, είναι αυτόνομος θύλακας της Ισπανίας στο Μαροκινό έδαφος και θεωρείται ειδικού καθεστώτος περιοχή-μέρος της ΕΕ. Το Μαρόκο έχει πολλές ενστάσεις επί των ισπανικών “δεδομένων” κτήσης και διαμαρτυρήθηκε ότι επισκέφθηκε την Μελίγια ο Ισπανός μονάρχης το 2007. Παράλληλα υπάρχει το ζήτημα του μετώπου Πολισάριο που επιδιώκει να ανεξαρτητοποιηθεί η Δυτική Σαχάρα –ισπανική αποικία που προσαρτήθηκε στο Μαρόκο το 1976.
Το Μαρόκο θεωρεί ότι η Ισπανία ενισχύει και Πολισάριο και πρόσφατα οι διπλωματικές σχέσεις οξύνθηκαν, επειδή ο ηγέτης των αυτονομιστών νοσηλεύθηκε με κορονοϊό σε ισπανικό νοσοκομείο. Ως απάντηση το Μαρόκο ατόνησε στη φύλαξη των συνόρων και έκανε τα στραβά μάτια, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα μήνα να περάσουν στην Ισπανία 10.000 μετανάστες. Πρόσφατα οι δύο χώρες συμφώνησαν σε διάλογο για τη δυτική Σαχάρα και η φύλαξη των συνόρων από τους Μαροκινούς εντάθηκε.