ΘΕΜΑ

Γιατί σήμανε ενεργειακός συναγερμός στη Γαλλία

Γιατί σήμανε ενεργειακός συναγερμός στη Γαλλία – Κοινή τους επιστολή από τους τρεις ενεργειακούς κολοσσούς

Συναγερμός και στη Γαλλία για τα ενεργειακά αποθέματα με τους τρεις ενεργειακούς κολοσσούς της χώρας, Engie, EDF και TotalEnergies να προειδοποιούν ανοικτά για τα σημαντικά προβλήματα που επίκεινται.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να μειώσουν «αμέσως» την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τον φετινό χειμώνα για να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση, προειδοποιούν οι επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών κολοσσών Engie, EDF και TotalEnergies μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας Journal du Dimanche. «Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να μειώσουμε την κατανάλωσή μας προκειμένου να ανακτήσουμε ένα περιθώριο ελιγμών», αναφέρουν οι γαλλικές εταιρείες σε ανοικτή επιστολή τους, επικαλούμενες την απότομη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς και την περιορισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εξαιτίας προβλημάτων συντήρησης.

Επισημαίνουν πως «η ανάληψη δράσης, από το καλοκαίρι ακόμα, θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στην αρχή του προσεχούς χειμώνα, ιδίως όσον αφορά τη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου», ανέφεραν, με στόχο την αποθήκευση ενέργειας 100% έως τις αρχές του φθινοπώρου, λόγω της μείωσης των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου.

Εκτός από τις δυσκολίες εφοδιασμού με φυσικό αέριο που συνδέονται με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχουν επίσης προβλήματα στις ελεγχόμενες δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και «περικοπή» υδραυλικής παραγωγής λόγω της ξηρασίας, εξηγούν. «Η αύξηση των τιμών της ενέργειας που προκύπτει από αυτές τις δυσκολίες απειλεί την κοινωνική και πολιτική μας συνοχή και έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των οικογενειών», σημειώνουν.

Όπως επισημαίνουν οι τρεις επικεφαλής των εταιρειών «η καλύτερη ενέργεια παραμένει αυτή που δεν καταναλώνουμε», ενώ ζητούν «ευαισθητοποίηση και συλλογική και ατομική δράση, ώστε ο καθένας από εμάς -κάθε καταναλωτής, κάθε εταιρεία- να αλλάξει συμπεριφορά και να περιορίσει αμέσως την κατανάλωση ενέργειας, είτε ηλεκτρική ενέργεια, είτε φυσικό αέριο είτε πετρελαϊκά προϊόντα» . Την ίδια στιγμή, ζητούν την έναρξη ενός «μεγάλου προγράμματος ενεργειακής απόδοσης» και ενός «εθνικού σχεδίου αξιοποίησης των απορριμμάτων».

Στην Γερμανία ο ενεργειακός συναγερμός ενεργοποιήθηκε λίγο νωρίτερα, ενώ ο Κλάους Μίλερ επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου επεσήμανε πως μόλις  2,5 μήνες επαρκεί το φυσικό αέριο για τη Γερμανία με προϋπόθεση πως ο χειμώνας θα είναι φυσιολογικός και οι εγκαταστάσεις για αποθήκευση του αερίου έχουν πληρότητα 100%.  «Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100%… θα μπορούσουμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο… για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει», δήλωσε ο Μίλερ μιλώντας στην εκπομπή Maybrit Illner της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF. Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη, αλλά παραμένει σταθερή.

Εάν η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, η Γερμανία οδεύει προς έλλειψη, η οποία συνεπάγεται ότι κάποιες βιομηχανίες θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή και να απολύσουν εργαζόμενους, κάποιες περιοχές θα έχαναν ολόκληρα βιομηχανικά συγκροτήματα, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, οι άνθρωποι θα χρεώνονταν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης, θα γίνονταν φτωχότεροι, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και κάνει λόγο για «σχέδιο του Πούτιν, με στόχο να διαλύσει τη χώρα μας».

Όπως είπε ο Χάμπεκ «αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντικό από την κρίση του 1973 και πηγαίνει πιο βαθιά. Η διακοπή φυσικού αερίου σήμερα θα έπληττε την οικονομία μας σφοδρότερα και εκτενέστερα (…) Και δεν μιλάμε μόνο για μέρες ή εβδομάδες, αλλά για πολύ καιρό». Ερωτώμενος σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια, ο κ. Χάμπεκ αναφέρει ότι π.χ. ο ίδιος έχει μειώσει τη διάρκεια του ντους του. «Είμαι όμως κακό παράδειγμα. Ως υπουργός έχω έναν μισθό που άλλοι μόνο ονειρεύονται».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx