Γιατί άρχισε προετοιμασία για 20.000 κρούσματα ημερησίως
28/06/2022Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε απόψε μια ανάρτηση ότι αναμένει 20.000 κρούσματα για αύριο, Τρίτη. Σήμερα ανακοινώθηκαν 7.682 κρούσματα, επειδή κάθε Δευτέρα καταγράφονται λιγότερες διαγνώσεις λόγω των μειωμένων τεστ που γίνονται την Κυριακή. Οπότε η Τρίτη πάντα ξεπερνάει σε κρούσματα την Δευτέρα. Κατά το παρελθόν εντούτοις δεν έχει καταγραφεί τριπλάσια διαφορά μεταξύ των δύο ημερών.
Από την άλλη, κατά το παρελθόν γίνονταν εκατοντάδες χιλιάδες τεστ και υπήρχε σαφής επιδημιολογική εικόνα, ενώ εδώ και τρεις μήνες γίνονται από 40.000 μέχρι, το πολύ, 120.000 τεστ την ημέρα. Αυτή η μείωση των τεστ, όπως έχουν πει εξάλλου πολλοί ειδικοί, έχει ως αποτέλεσμα να μην αποτυπώνονται τα πραγματικά κρούσματα. Κατά συνέπεια, μπορεί τα κρούσματα όντως αύριο να είναι τριπλάσια από τα σημερινά.
Ίσως ο κ. Μαγιορκίνης να αντλεί και από άλλα δεδομένα την εκτίμησή του για 20.000 κρούσματα. Πάντως όπως γράφει το νούμερο αυτό τεκμαίρεται από την αύξηση κατά 60% των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Μαγιορκίνης θεωρεί ότι αυτό το ποσοστό θα καταγραφεί ως αύξηση και κατά την τρέχουσα εβδομάδα, οπότε αν λογαριάσει κάποιος το 60% επί των 12.000-13.000 κρουσμάτων του περασμένου επταήμερου, “βγαίνουν” για την τρέχουσα εβδομάδα 20.000 την ημέρα.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαγιορκινης γράφει τα εξής: «Η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι αύριο Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις. Η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός με ήπια αύξηση της τάξης του 3%.
»Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης. Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7ήμερος μέσος όρος)».
Αυξάνονται τα κρούσματα
Η τελευταία φράση σημαίνει ότι για να βγαίνει ο μέσος όρος 20.000, την επόμενη εβδομάδα, κάποιες μέρες θα καταγράφονται 15.000 κρούσματα αλλά και κάποιες ίσως 30.000. Όσον αφορά τις νοσηλείες, αυτές έχουν αυξηθεί κατά 100% σε σύγκριση με ένα μήνα πριν, όμως φαίνεται να σταθεροποιούνται πια στις 200-210 την ημέρα. Ο ίδιος γράφει ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων προσώρας δεν καταγράφεται μεγάλη αύξηση θανάτων και σε εισαγωγές σε ΜΕΘ, γεγονός που που σημαίνει κατά τη γνώμη του ότι οι περισσότεροι νοσούν σχετικά ήπια.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επανέλαβε το πρωί σε συνέντευξή του ότι δεν έχει κανένα νόημα να ληφθούν σε αυτή τη φάση μέτρα όπως μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, και το αιτιολόγησε με το σκεφτικό ότι «τα νοσοκομεία αντέχουν και δεν πιέζονται από μεγάλο αριθμό ασθενών». Όπως είπε ίσως ληφθούν κάποια ήπια μέτρα το φθινόπωρο και θα είναι ίσως στοχευμένα για ευπαθείς. Εντούτοις υπενθυμίζουμε ότι πολλοί νοσούν με υψηλό και πολυήμερο πυρετό και ότι ενώ οι θάνατοι είχαν μειωθεί στους 7 την ημέρα, έφθασαν χθες τους 16. Οι ειδικοί τονίζουν ότι όσοι έχουν επαφές με ευπαθείς, πρέπει να φορούν μάσκα όταν τους επισκέπτονται, καθώς η μάσκα του ευάλωτου δεν αρκεί για την προστασία του, όταν δεν φορά μάσκα ο πιθανός φορέας.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους ηλικιωμένους που θέλουν να κάνουν τέταρτη δόση εδώ και καιρό, όμως έχει ανταποκριθεί μόνον το 17%. Και στη Γερμανία η ανταπόκριση κυμαινόταν στο 18%. Είναι άγνωστο ποια θα είναι η ανταπόκριση του κόσμου τώρα που άνοιξε η πλατφόρμα για τέταρτη δόση για όλους όσοι είναι άνω των 30 ετών.
Εμβόλιο
Η πολιτεία δεν έστειλε και ιδιαίτερα σαφές μήνυμα επ΄αυτού, καθώς η σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν με σαφήνεια ότι η τέταρτη δόση ωφελεί τους κάτω των 60 ετών ή ίσως και τους κάτω των 65. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν την τέταρτη δόση χρήσιμη μόνον σε όσους νέους ή ηλικιωμένους είναι ευπαθείς. Όσοι πάντως έχουν κάνει την τρίτη δόση αλλά έτυχε στη συνέχεια να νοσήσουν, δεν θα λάβουν τέταρτη δόση, καθώς η νόσηση ανανέωσε τα αντισώματά τους. Η τέταρτη δόση χορηγείται τέσσερις μήνες μετά την τρίτη αναμνηστική και η πλατφόρμα δίνει ημερομηνίες και για όσους έχουν κάνει το κατ΄αρχήν μονοδοσικό εμβόλιο της Τζόνσον.
Οι ευάλωτοι φορείς πρέπει να επικοινωνούν με γιατρό παρά την φερομένη ηπιότητα της νόσου, ώστε να λαμβάνουν την προληπτική αντιική θεραπεία που χορηγείται και που θεωρητικά προστατεύει από σοβαρή νόσο αν ληφθεί αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Πάντως η επιστημονική κοινότητα δεν έχει σαφή εικόνα για το πόσο χρήσιμα έχουν αποβεί στην πράξη αυτά τα χάπια ή τα ενέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα σε όσους τα έχουν λάβει. Θεωρητικά οι εταιρείες παρασκευής υποστήριζαν ότι μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο βαριάς νόσου.