Υπό ποιές συνθήκες θα πάει ο Μητσοτάκης σε τρίτες εκλογές
28/06/2022Ενταγμένη στον μακρύ προεκλογικό σχεδιασμό με ορίζοντα το τέλος Σεπτεμβρίου είναι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή που ζήτησε για την επόμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέμα την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Στόχος να απαντηθούν οι αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για την κοινωνικά ανάλγητη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και για την έλλειψη κοινωνικής ευσυναίσθησης του πρωθυπουργού». Τις ίδιες ώρες ανατροφοδοτείται η συζήτηση για το ενδεχόμενο για γίνουν τρίτες εκλογές
Το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να βελτιώσει την κυβερνητική εικόνα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, τομέα στον οποίο πάσχει, που είναι και το αντίστοιχο δυνατό σημείο του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και της ακρίβειας των καυσίμων και ενισχύσεις στους αγρότες -με επιδόματα που θα χορηγηθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο -, που όπως πρόβαλε το κυβερνητικό επιτελείο δεν περιορίζονται στα κατώτερα στρώματα αλλά περιλαμβάνουν και τμήματα της μεσαίας τάξης που έχουν πληγεί από τις υπερβολικές αυξήσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε έναν δωδεκάλογο δράσεων της κυβέρνησης στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, από την ανάληψη της εξουσίας που βασίζεται στα ποικίλα επιδόματα που χορήγησε και στην επιλεκτική ανάγνωση των στοιχείων. Κάπως έτσι εμφανίζει την επισφαλή εργασία των 400 ευρώ σαν μείωση της ανεργίας, και μιλά για μείωση των εκκρεμών συντάξεων όταν όλες οι οργανώσεις των συνταξιούχων διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις αλλά και για τους ενδιάμεσους που θεσμοθέτησε για την έκδοση των συντάξεων. Αποδίδει την δυσχέρεια στην εύρεση εργαζομένων από τις επιχειρήσεις στην υψηλή ζήτηση και όχι στις χαμηλές αμοιβές και προβάλλει σαν στόχο μετά των κατώτατο μισθό των 713 ευρώ «την αποκατάσταση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα και της Ελληνίδας στο επίπεδο των πλέον ανθηρών ευρωπαϊκών οικονομιών και κοινωνιών».
Τρίτες εκλογές
Ο μακρύς προεκλογικός σχεδιασμός περιλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών και είναι σαφές ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν θα αφήσει τον χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος. Παράλληλα είναι μόνιμη η σύγκριση με το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του. Δεν είναι δίχως σημασία ότι την ώρα που αναπτύσσει στον σχεδιασμό πρόωρων εκλογών -δίχως να υπάρχει πραγματική ανάγκη πέρα από το να προλάβει την κατάρρευση-, η κυβέρνηση επικαλείται την ανάγκη σταθερότητας αλλά παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτης εκλογικής αναμέτρησης εάν στις δύο προηγούμενες δεν πετύχει τον στόχο της.
Σε σχετική ερώτηση στο μπρίφινγκ ο Γιάννης Οικονόμου δεν απέκλεισε τις τρίτες εκλογές. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η δική μας πρόθεση είναι ότι σε καιρούς αστάθειας χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα. Οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις προφανώς δε συμβάλλουν σε αυτό. Αυτό που έχουμε τονίσει είναι ότι επιδιώκουμε με τη δεύτερη εκλογή να βγει κυβέρνηση όπως το 2019. Από εκεί και πέρα η βούληση του ελληνικού λαού θα διαμορφώσει τις συνθήκες διακυβέρνησης του τόπου μετά από αυτές τις εκλογές». Σημειώνεται ότι αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι εάν η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές φτάσει πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, νομιμοποιείται να αρνηθεί το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.