Μέχρι πότε η Δύση θα έχει τον Ζελένσκι στα όπα-όπα;
06/07/2022Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λόγω απειρίας ή ανικανότητας (ή λόγω επηρεασμού του από εξωγενείς παράγοντες) χειρίστηκε λανθασμένα την πολεμική κρίση. Το κόστος των επιλογών του είναι τραγικό. Η Ουκρανία πέρα από την οικονομική καταστροφή, κινδυνεύει να χάσει όλο το Ντονμπάς, όπου βρίσκεται η βαριά βιομηχανία. Πριν τον πόλεμο η Ουκρανία κατείχε το 60% του Ντονμπάς και με τη εισβολή οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το 80% της Ανατολικής Ουκρανίας. Ανάλογα με την εξέλιξη στο πεδίο των μαχών, ενδεχομένως να υπάρξει μια μεγάλη εδαφική ανατροπή στην Ουκρανία, που έχει χάσει το 70% των ακτών της.
Και οι δύο πλευρές φαίνεται να συμβιβάζονται σε μια μακρά μάχη. Κατ’ ουσίαν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν απονευρωθεί. Ο Ζελένσκι δεν μπορεί να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των Ρώσων. Η δε Μόσχα, εάν υποχωρούσε δίχως να επιτύχει τους στόχους της, θα έβλεπε την Δύση να εντάσσει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και πιθανόν την μετατροπή της σε πυρηνική δύναμη, όπως είχε προαναγγείλει ο Ζελένσκι.
Από τη συμπεριφορά του ανυποχώρητου (παρά την καταστροφή της χώρας του και το δράμα των αμάχων) Ουκρανού προέδρου, είναι πλέον φανερό πως η ειρήνη δεν ήταν ίσως πραγματικά το ζητούμενο. Ποτέ ο Ζελένσκι δεν ζήτησε φάρμακα, γιατρούς, τρόφιμα. “Όπλα, όπλα, όπλα”, φωνάζει συνεχώς! Κατά τον Jacques Baud, πρώην αξιωματικό πληροφοριών της Ελβετίας και σύμβουλο του ΝΑΤΟ, το σχέδιο της Δύσης εξαρχής ήταν ο μακροχρόνιος πόλεμος, για να «αφαιμάξουν» την Ρωσία.
Τα συμφέροντα των Αμερικανών είναι ξεκάθαρα. Όσο μαίνεται ο πόλεμος, οι πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ θα παράγουν όπλα για να αναπληρώσουν τα αποθέματά που δόθηκαν στην Ουκρανία και θα πουλάνε το πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Η πλήρης καταστροφή των ουκρανικών υποδομών και ο θάνατος χιλιάδων ακόμη αθώων, δεν θα αποτρέψει την επιδίωξη των γεωπολιτικών επιδιώξεων. Οπότε γεννάται το ερώτημα, τι επιζητεί η “φιλεύσπλαχνη” Δύση;
Την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για να λυτρωθεί ο δύσμοιρος ουκρανικός λαός, που είναι έρμαιο γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, ή τη συνέχιση του πολέμου με απώτερο σκοπό την εξουθένωση της Ρωσίας και την εδραίωση της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη; Όπως ευθέως είχε δηλώσει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, απώτερος σκοπός του πολέμου είναι η ανάσχεση της Ρωσίας και για την ακρίβεια η αποδυνάμωσή της.
Πολλαπλά επικοινωνιακά λάθη
Ο Ζελένσκι από έλλειψη πολιτικής εμπειρίας του ιδίου και των συνεργατών του, υπέπεσε σε πολλά επικοινωνιακά λάθη. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους Ισραηλινούς βουλευτές, στα μέσα Μαρτίου, είχε πει «η απειλή είναι η ίδια και για εμάς και για εσάς… γι’ αυτό έχω το δικαίωμα σε αυτόν τον παραλληλισμό… Η ιστορία μας και η ιστορία σας. Ο πόλεμος μας για την επιβίωσή μας και η εμπειρία σας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο προπαγανδιστικός ισχυρισμός του Ζελένσκι που συνέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία με την φρίκη του Ολοκαυτώματος προκάλεσε βεβαίως αντιδράσεις στο Ισραήλ.
Ο Ζελένσκι έκλεισε την ομιλία του με μια δραματική έκκληση προς το εβραϊκό κράτος να βοηθήσει την Ουκρανία. «Εναπόκειται σε εσάς, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, να επιλέξετε την απάντηση. Η Ουκρανία έκανε την επιλογή της πριν από 80 χρόνια. Διέσωσε Εβραίους». Αυτό είναι αναληθές. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χιλιάδες Εβραίοι δολοφονήθηκαν στην Ουκρανία, με τη σύμφωνη γνώμη της ναζιστικής κυβέρνησης-μαριονέτας, από τους ακροδεξιούς του Στέπαν Μπαντέρα. Ακόμη, μιλώντας στο Κογκρέσο, προκλητικά συνέκρινε την κατάσταση της Ουκρανίας με το Περλ Χάρμπορ ή την 11η Σεπτεμβρίου!
Πίσω από ένα καθεστώς με έλλειψη Δημοκρατίας, συντάσσεται η Δύση. Από αυτή την στήριξη αντλεί το απύθμενο θράσος ο προστατευόμενος των Αμερικάνων και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον πλανήτη, φθάνοντας να ζητήσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων!
Βέβαια και η εσκεμμένη ή μη παρουσία των μαχητών του Αζόφ στην ελληνική βουλή, περιλαμβάνεται στα επικοινωνιακά του λάθη, τα οποία όμως τα προσπερνά αβρόχοις ποσί. Ενδεχομένως το έπραξε με προφανή σκοπό να ξεπλύνει μέσω της ελληνικής Βουλής το όνειδος του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ. Τέλος διέπραττε και ένα ενδυματολογικό ατόπημα, εμφανιζόταν συχνά μέσα στο χειμώνα, με ένα κοντομάνικο στρατιωτικό μπλουζάκι, που φανέρωνε ότι στο χώρο υπήρχε η ανάλογη θερμοκρασία, ενώ ο ουκρανικός λαός υπέφερε από το κρύο!
Η προκλητική ασυλία Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι, επωφελούμενος της πρωτοφανούς εκστρατείας προπαγάνδας εκ μέρους της Δύσης και εκμεταλλευόμενος το έμφυτο ταλέντο του ηθοποιού που διαθέτει, κατόρθωσε να συγκινήσει το παγκόσμιο κοινό, για την τραγωδία του ουκρανικού λαού. Εικόνες που συγκλονίζουν και δημιουργούν αίσθημα συμπάθειας για ένα πρόεδρο που δίνει τον υπέρτατο αγώνα για τη χώρα του. Αυτές οι ειδικές συνθήκες προσδίδουν στον Ζελένσκι μία ιδιότυπη ασυλία, που καταντά προκλητική.
Αν και επιζητά συνεχώς και πολλές φορές με επιτακτικό τρόπο τη διεθνή βοήθεια, εν τούτοις και αυτός και οι αξιωματούχοι του συμπεριφέρονται προσβλητικά σε Δυτικούς ηγέτες, παρ’ όλο που απαιτούν τη βοήθειά τους! Να θυμίσουμε ότι ο Ζελένσκι δεν αποδέχθηκε την πρόθεση του Γερμανού προέδρου Σταϊνμάιερ να επισκεφθεί το Κίεβο, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεπιθύμητο», ενώ νωρίτερα το Κίεβο είχε ειρωνευτεί και τον Μακρόν.
Για «αμφιλεγόμενη πολιτική συγγένεια» με τη Ρωσία κατήγγειλε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Σταϊνμάιερ, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Andri Melnik και του καταλόγισε ευθύνες για την πολιτική που ακολούθησε η Γερμανία έναντι της Μόσχας ως υπουργός Εξωτερικών. Σε ό,τι αφορά την πολιτική του καγκελάριου Σόλτς, ο Melnik την περιέγραψε ως «μαχαίρι στην πλάτη της Ουκρανίας».
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρέσβη, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει μεγάλα συμφέροντα με τη Ρωσία, όπως η εξάρτηση της από την ρωσική ενέργεια και ευθύνη γι’ αυτό φέρει και ο κ. Σταϊνμάιερ, από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, αλλά και από τη θητεία του ως επιτελάρχης της καγκελαρίου Σρέντερ! Σαν να μην έφτασαν όλα αυτά, ο συγκεκριμένος Ουκρανός πρέσβης προκάλεσε την οργή του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τον ναζιστή Στεπάν Μπαντέρα ως «μαχητή της ελευθερίας». Η απάντηση του Βερολίνου; Απέδωσε τις δηλώσεις του, στις «προσωπικές του απόψεις», παραβλέποντας την προσβλητική συμπεριφορά του συγκεκριμένου διπλωμάτη, ακόμα και προς το πρόσωπο του ίδιου του καγκελάριου Σολτς.
Διανοείσθε κάποιος Έλληνας πρεσβευτής να είχε προχωρήσει σε παρόμοιες προσβλητικές και αμετροεπείς δηλώσεις. Παρ’ όλα αυτά ο Ουκρανός πρεσβευτής δεν απελάθηκε. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ως θεραπαινίδες της Ουάσιγκτον, δεν αντιδρούν στις προσβολές, λόγω της κάλυψης που προσφέρουν οι Αμερικανοί, αλλά και υπό το “πέπλο” της συγκίνησης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.
Το τέλος του “αναλώσιμου” ηγέτη
Η Ευρώπη διακατέχεται από αυτοκτονικές τάσεις με ηγέτες πολιτικούς κατώτερους των περιστάσεων. Οδηγούν την ευρωπαϊκή οικονομία σε μία κρίση, που αν δεν αλλάξει άρδην η πολιτική έναντι της Ρωσίας, το τίμημα της θα είναι βαρύτατο. Οι ευθύνες θα καταλογισθούν εν ευθέτω χρόνω σε πολιτικούς, που ακολουθώντας άκριτα την Ουάσιγκτον, “σύρονται” από το άρμα του Ζελένσκι. Η Ευρώπη ευθυγραμμίζεται με ένα καθεστώς, που φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους, απαγορεύει τη λειτουργία αντιπολιτευόμενων κομμάτων και έχει τεράστιες ευθύνες για την καταστροφή της Ουκρανίας.
Συνομιλεί και με ένα πρόεδρο που απαιτεί προκλητικά, σ’ όλα τα δυτικά Κοινοβούλια και ΜΜΕ και έχοντας και τον ρόλο του κήνσορα του Δυτικού Κόσμου, την αποστολή όλο και περισσότερων ευρωπαϊκών όπλων, γεγονός με πιθανότερο αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας του, με τον διαμελισμό της και χιλιάδες ακόμα νεκρούς.
Όλοι οι πόλεμοι αργά ή γρήγορα τελειώνουν και τότε γίνεται ο απολογισμός από τους συμμετέχοντες. Αν ο Ζελένσκι, με τη βοήθεια της Δύσης, κατορθώσει να ταπεινώσει τη Ρωσία, τότε θα επιβιώσει πολιτικά. Αυτή η πιθανότητα φαντάζει πολύ μικρή. Η δε περίπτωση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, με την οποία θα παραχωρείται ουκρανικό έδαφος, θα ήταν το πολιτικό τέλος του “αναλώσιμου” Ζελένσκι. Υπογράφοντας, μετά από όλο το αίμα που έχει χυθεί την απώλεια εδαφών, η πολιτική του επιβίωση θα εξαρτιόταν από τη στήριξη της Ουάσιγκτον, η οποία και δεν φημίζεται για την γενναιοδωρία της (βλ. Κούρδους).
Στην πιθανότερη περίπτωση της συνέχισης του πολέμου (παρά τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και υλικές καταστροφές) ο Ζελένσκι θα επιβίωνε, υπό την αίρεση των αποτελεσμάτων από την αναμενόμενη κλιμάκωση του. Επειδή όμως πέρα από τον πατριωτισμό υπάρχει και η λογική, αν οι επιχειρήσεις, παρά τη βοήθεια της Δύσης δεν είχαν θετικά αποτελέσματα, βλέποντας οι Ουκρανοί την εξελισσόμενη πλήρη καταστροφή της χώρας τους, θα υπέμεναν στωικά έναν “αέναο” πόλεμο, δίχως αντίδραση; Τότε η μη τήρηση των Συμφωνιών του Μίνσκ, θα χρέωνε στον Ζελένσκι τη λαθεμένη πολιτική του και ίσως άρχιζε η αποκαθήλωση του ειδώλου, που κατασκεύασαν τα δυτικά ΜΜΕ.
Η πιθανή χρήση πυρηνικών
Όσοι διακηρύσσουν τη νίκη της Ουκρανίας φαίνεται να ξεχνούν ότι όσο χειρότερα πάνε τα πράγματα για τη Ρωσία στον συμβατικό πόλεμο, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα ή κάποιο πυρηνικά. Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται το πόσο αδίστακτη μπορεί να γίνει μία μεγάλη δύναμη, όταν πιστεύει ότι έχει έρθει σε δεινή θέση. Ο Πούτιν πιθανότατα δεν μπορεί να επιβιώσει, χωρίς να επιτύχει μια ρωσική “νίκη”.
Εάν η Δύση, όχι μόνο εγκλωβίσει τη Μόσχα στο πεδία της μάχης, αλλά κάνει επίσης μόνιμη ζημιά στη ρωσική οικονομία, στην πραγματικότητα είναι σαν να ωθεί μια μεγάλη δύναμη στο χείλος του γκρεμού. Και τότε ο Πούτιν μπορεί να στραφεί και στα πυρηνικά όπλα. Ο πρώην υποδιευθυντής του Γενικού Επιτελείου Αμερικανικού Στρατού των ΗΠΑ είπε στο Fox News: «Στόχος είναι να παραμείνει στην εξουσία. Αυτό είναι το κίνητρό του. Θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία. Η εναλλακτική, ξέρει πολύ καλά, θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος του, τον θάνατό του από τον διάδοχό του». Η Δύση στον παροξυσμό της, κωφεύει στη φωνή της λογικής, με την συνθηκολόγηση να μοιάζει δύσκολη και μακρινή.
Κλείνοντας να αναφέρω μία δήλωση που έκανε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: «Σε έναν κόσμο όπου ο πόλεμος δημιουργεί συνθήκες πείνας σε Ευρώπη και Αφρική, όπου η πανδημία μπορεί να κάνει κύκλο σε όλο τον πλανήτη μέσα σε μέρες και να παραμείνει για χρόνια, όπου οι εκπομπές ρύπων φέρνουν κλιματική αλλαγή, η απειλή στην συνολική μας ευημερία από την διάλυση της παγκόσμιας συνεργασίας πρέπει να αποφευχθεί». Μία δήλωση, στην οποία δεν δόθηκε δημοσιότητα και που δεν έγινε ούτε μονόστηλο στα δυτικά μέσα! Γιατί ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί…